21 Юли 2024неделя01:30 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Актуално

Не видях, не чух, не казах

В Годината на маймуната управниците ни направиха на... маймуни

/ брой: 97

автор:Петра Ташева

visibility 2597

От осми февруари т.г. до 27 януари 2017 г.  живеем под знака на Червената огнена маймуна според китайския календар. Усмихвам се, но съм и малко тъжна. Защото управниците ни човешки все се стараят да ни правят на маймуни. И успяват, да му се не видят и управниците! Маймуните, дето се славят с хитрините и лукавството си, ряпа да ядат! Много им здраве от човеците и най-вече от нас, българите! Щото за какво ли не сме се изхитрили, за да оцеляваме в туй маймунско време! Едни от нас се препитават с кражби и обири, други - с хитруване. Не спят, за да мислят как да излъжат разните дружества за ток, вода, за топлина, как да скрият доходи, данъци, други пък изнамират какви ли не начини и способи да се пазят от мошеници, крадци и обирджии! Големи маймунджилъци! И всичкото това особено се засили в тоя четвърт век - откакто сме в нескончаем преход, откакто живеем уж в демокрация. Това, че  сме станали вече "европейски маймуни", хич не ни облекчи живота. Напротив - всичко ни стана по-трудно, по-страшно и по-несигурно!
И тъй, как да живеем в Годината на маймуната? Съветват ни да се заредим с умерен оптимизъм, да си внушаваме, че тази година ще е по-добра от предишните. Препоръчват ни в Годината на маймуната да бъдем нащрек, да впрегнем ума си във вземане на нетрадиционни решения, да действаме с бързина и интелигентност, защото това е времето, когато ще ни се сервира по-голяма несигурност, повече дисхармония и трябва да се въоръжим с голяма доза оптимизъм, с решителност и даже с малко или повече шегаджийство, за да лавираме в двойствеността, която ще ни предложат международните конфликти и сблъсъците в близки или далечни нам общества.
Още какво ни препоръчват китайските мъдреци? В тази година особено ни се налага да бъдем внимателни във всичко и навсякъде, за да не се окажем обект или субект на измами и неприятни положения, в които да губим имоти, пари или скъпоценности, защото несигурността ще съпътства живота ни. Налага ни се да избягваме лошото, да търсим с всички сили и средства доброто, което да ни направи живота по-приятен и по-лесен. Ще спечелят онези, които имат бърз и услужлив ум, които мислят и действат решително.
В сегашната година по пазари и сергии се появиха много сувенири с изображения на маймунки. Но има една стара тройка, която винаги буди интерес и любопитство. Това са скулптурни фигурки на трите маймуни - едната си е закрила очите, другата - ушите, а третата - устата. Те сякаш казват: "Не видях, не чух, не казах!" Един от моите братовчеди си ги беше донесъл от Виена, където е учил минно инженерство. Продавачът му казал: "Млади господине, тези маймунки помагат да живеем по-лесно, защото често в живота ни се налага да не сме видели злото, да не сме го чули, да не сме го споменавали." После разбрах, че маймунките всъщност били четири. Последната била със скръстени ръце, не правела нищо. Имената им били: Мизару - не гледам, Киказару - не чувам, Ивазару - не говоря, и Шизару - не правя зло. Образите на маймунките олицетворяват древно будистко разбиране и желание да се прави колкото се може по-малко зло. "Ако не виждам злото, не го чувам  и не говоря нищо за него, аз съм защитен от него", е максима още от времето на Конфуций - китайски философ, мислител и учител, живял преди повече от 2500 години. С философията и учението си днес Конфуций е особено актуален. Добре е да бъде изучаван от млади и стари, а наложително е да го изучават онези, които се готвят за политици и държавници. Защото за Конфуций държавата е като едно голямо семейство, а владетелят, главният управник, е като баща на семейството. Всички в държавата, а и в семейството, са свързани със зависими връзки, основаващи се на уважение, доверие, преданост, отговорност. Основно тези връзки са пет: между баща и син, между мъж и жена, между братя, между различните семейства и между владетеля и поданиците му.
Прочетете някои максими на мъдреца Конфуций и решете не се ли отнасят те за днес, за нас, за нашата страна? "В една държава, която се управлява с разум, бедността и нищетата са срамни. А в държава, която се управлява без разум, богатствата и почестите са срамни"; "Трудно ще срещнеш човек, който, отдал три години на учението, да не желая да заеме висок пост"; "Да изпращаш хората на война без обучение, означава да ги предаваш; "Който не вижда далечната опасност, го заплашва близката беда"; "Мъдрият човек не прави на другите това, което не желае да му бъде сторено на него"; "Учител може да бъде този, който постига новото, като се грижи за старото"; "Не се променят само най-мъдрите и най-глупавите"; "Който не напредва всеки ден, всеки ден изостава"; "Този, който говори красиво и притежава привлекателна външност, рядко е наистина човечен".
А максимата на древния мъдрец, която сякаш за нас, за днешна България е: "Проклятие е да живееш в интересни времена." Дали ние, българите, ще направим като трите или като четирите маймунки, или ще решим, че трябва да живеем така: "Видях, чух, казах и ще работя, за да тържествува ДОБРОТО!"

Нормално?

автор:Мая Йовановска

visibility 1495

/ брой: 136

За добруването на Родината

автор:Дума

visibility 1523

/ брой: 136

11-ата кинообиколка на света започва през август

автор:Дума

visibility 1423

/ брой: 136

Жълтите павета не горят, нали?!

автор:Мартин Карбовски

visibility 1452

/ брой: 136

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ