27 Септември 2024петък06:41 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Крайно време е

/ брой: 182

автор:Мая Йовановска

visibility 2258

Заетите в България гравитират около 3 милиона души. Икономист прогнозира, че в следващите 10 г. у нас работната сила ще намалее с повече от 400 хиляди души. Активните хора на трудовия пазар все повече намаляват. За да се реши проблемът със задълбочаващия се недостиг на работна ръка, експерти препоръчват в доклад отложено пенсиониране и активно включване в пазара на труда на хората между 60 и 69-годишна възраст. Според тях именно хората от тази възрастова група ще спасят трудовия пазар на Европа.
Според статистиката, сочена в доклада, с увеличената пенсионна възраст в България нивото на ангажираност на хората над 60 г. на трудовия пазар е по-високо от средното за ЕС. През 2023 г. над 60% от хората на възраст между 60 и 64 г. у нас продължават да работят, което ни нареждало на 11-то място от 27-те държави-членки.
Една от най-тежките диагнози на съвремието ни - демографската криза, все повече се задълбочава. Въпросът е прави ли се реално нещо по въпроса от държавата. Всички знаем, че и въпросът и отговорът са риторични. И да се прави нещо то е спорадично, на парче или колкото да се каже, че нещо се прави.
Независимо от гореспомената статистика, знаем, че хората във възрастта около пенсиониране са особено нежелани от масата български работодатели. Независимо, че точно в този период са най-квалифицирани. Ясно е обаче, че тази криза няма как да бъде преодоляна само и единствено чрез по-активното използване на т.нар млади пенсионери (дори това да се случи). Запитаха ли се висшите чиновници как да не гоним младите от страната. Защото тук държавната политика може да има голяма роля - като започнем от стимули, които да накарат хората да правят семейства и деца и стигнем до осигуряването на по-добра бизнес среда за предприемачите. Поредица от правителства обаче не направиха нищо, освен регулярното, но мизерно повишаване на минималната работна заплата. Която едва покрива екзистенциалния минимум за храна и сметки. А за жилище, а за образование, а за култура, а за отдих? Същевременно знаем, че близо половината работещи в страната получават малки заплати.
Крайно време е тези, на които ние плащаме заплатите, да се запитат как и защо населението ни падна под 6,5 милиона, а раждаемостта под 1%.

Безплатни прегледи във ВМА за Деня на сърцето

автор:Дума

visibility 3

Как да подадем сигнал до КАТ?

автор:Дума

visibility 235

Габриел Вълков: БСП подава ръка на младите хора в България

автор:Дума

visibility 418

Държавният договор за превоз на пътници с БДЖ ще бъде удължен

автор:Дума

visibility 488

/ брой: 183

Изкуственият интелект е заплаха за работните места

автор:Дума

visibility 504

/ брой: 183

Брюксел разреши продажбата на Йетел

автор:Дума

visibility 548

/ брой: 183

БНБ предупреди за риск пред банковата система

автор:Дума

visibility 462

/ брой: 183

Гърция и Турция заедно срещу трафика на хора

автор:Дума

visibility 510

/ брой: 183

Изпълнили сме всичко за Шенген

автор:Дума

visibility 619

/ брой: 183

България домакин на учение на НАТО

автор:Дума

visibility 560

/ брой: 183

Богоугодно

автор:Мая Йовановска

visibility 1648

/ брой: 183

Майка плаче...

автор:Боян Дуранкев

visibility 1482

/ брой: 183

За тежките комплекси на македонците към България

visibility 471

/ брой: 183

Бедността като свинско със зеле

автор:Аида Паникян

visibility 597

/ брой: 183

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ