06 Юли 2024събота00:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Снимки Личен архив

Пътепис

Ел Салвадор - скъпоценният камък на Централна Америка

Мястото, където легенди, история и действителност се преплитат по необикновен начин

/ брой: 126

автор:Таня Глухчева

visibility 318

Оскар Уайлд е казал: "Обществото често прощава на престъпниците, но на мечтателите - никога." Истинските мечтатели не се притесняват и смело вървят по пътя на най-смелите си блянове, които ги отвеждат до най-необикновените кътчета на планетата.
Последната ми мечта ме закара в Ел Салвадор - малка държава в Централна Америка, наричана от местните "палеца" на Новия свят, избягвана допреди няколко години от туристическите агенции като дестинация, дори от най-големите авантюристи. Причината? Най-малко по десет убийства на ден. На случайни хора, независимо дали са местни или чужденци, бедни или богати, мъже или жени, деца или възрастни. Всичко това звучи зловещо, като се има предвид, че името на страната буквално означава "Спасителят"/"Избавителят"...
За няколко години панорамата се променя - престъпниците са в затворите, страната разчита на туризма и още щом стъпи на летището, новодошлият усеща някаква магия във въздуха. Скоро разбира, че тук легенди, история и действителност се преплитат по необикновен начин. А държавата е сменила няколко пъти името си, като най-запомнящите се са "Земята на скъпоценните камъни" и актуалното "Спасителят". И двете имат логично обяснение - преди векове маите са намирали и обработвали различни скъпоценни камъни, най-вече ясписи, а испански завоеватели са намерили спасение там, подгонени от индианци.
Обикновено туристите предпочитат да се настанят в хотел, всичко да им е уредено и да виждат само това, което някой е преценил, че е най-хубавото или най-подходящото. За първи път направих нещо по-различно - настаних се в хотел, но разчитах предимно на приятелка, родом от там, която да ми покаже истинския живот.
И така с Фатима Гуадалупе Мембреньо тръгнахме с кола да обикаляме. Не след дълго, може би след час и нещо, колата й загря и... спряхме по средата на нищото. Нямаше и минута по-късно, когато непознат спря и се притече на помощ. Макар и закъснявайки за работа, той остана 2 часа, пренесе 30 литра студена вода и си тръгна, когато се увери, че проблемът е решен. Не пожела да вземе и стотинка. "Такива са хората тук - обясни ми Фатима, - всеки може да изпадне в беда и затова винаги си помагаме. Разбира се, срещат се и такива, които като видят пушека, вдигащ се от колата, ще те попитат дали е готова скарата и ще отминат, смеейки се, но те са рядкост!"

Вратата на дявола

е едно от първите места, които посетих и заслужават да се видят. Независимо дали през деня или вечерта. Легендата разказва как Дяволът се влюбил в красивата испанка Мария и започнал да я преследва и ухажва. Според някои версии тя отвърнала на чувствата му и това разгневило баща й. Той събрал всички мъже в селото и подгонили Рогатия. Притиснат до една скала, не му останало нищо друго, освен да пробие дупка в нея, наподобяваща врата, и избягал. Какво станало с Мария по-нататък? Легендата мълчи и оставя на въображението на всеки да допише края на историята.
Макар и да не преминах през "Вратата на Дявола",

открехнах тази към света на маите

Като човек, който от години се интересува от предколумбови култури, никога не се бях замислила, че в Мексико и Гватемала ни показват и разказват как са живели само представителите на аристокрацията. Както и кое е било позволено и кое - забранено за обикновените хора, но как е протичало всекидневието им... сякаш беше без значение. Но точно Ел Салвадор разбулва мистерията.

Първите комунисти

Днес мнозина иронично ги наричат по този начин, защото те са правили всичко заедно - хранели са се, къпали са се, разпределяли са си труда поравно, дори заедно са влизали в тамускали - техния вариант на сауна. Когато пристигнали испанските завоеватели, не могли да разберат тази сплотеност и забранили всичко, демонизирайки го и наричайки го "разврат". Сауните били разрушени, но някои от по-хитрите маи започнали да ги правят вградени в земята.
Всяко семейство отговаряло за отглеждането на определена селскостопанска култура и накрая си разменяли от реколтата, така че всеки да има от всичко.

По-особени жертвоприношения

Сякаш не е достатъчно само да се докосне човек до всекидневието на тази древна цивилизация, защото Салвадор предразполага към пълно потапяне в духа на онова време. Свикнали сме да слушаме или да четем за кървавите човешки жертвоприношения, които предколумбовите култури са извършвали, но се оказва, че са имали и по-различни ритуали за отдаване на почит към боговете.
Винаги са строили селищата си в подножието на някой вулкан - в Ел Салвадор има 121, като 8 и днес са активни. Гледали на тях като пирамиди с храм, какъвто всъщност представлявал кратерът. Какво са правили при него, какво са пили, имали ли са истински пирамиди и свързани ли са с подземни тунели, какви ритуали са изпълнявали... Четете в един от следващите броеве.

Туризмът отрязан от парите на ПВУ

автор:Дума

visibility 349

/ брой: 126

Ускоряват ликвидацията на фирми

автор:Дума

visibility 365

/ брой: 126

Байдън притиснат да се оттегли

автор:Дума

visibility 367

/ брой: 126

Си Дзинпин е срещу „външното вмешателство“

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 126

Британците гласуваха за парламент

автор:Дума

visibility 344

/ брой: 126

Германски генерал предлага казарма за жените

автор:Дума

visibility 367

/ брой: 126

Бетонофрения

автор:Ина Михайлова

visibility 628

/ брой: 126

Аптеката, без която не можем

автор:Аида Паникян

visibility 404

/ брой: 126

Сбърканата оптика

автор:Първан Симеонов

visibility 396

/ брой: 126

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ