Прогнозират поскъпване на свинското с 45 на сто
Цената на свинското месо вече тръгна нагоре и за по-малко от месец се е покачила между 25 и 30 процента. До есента може да скочи до 45 на сто, прогнозира пред БНТ Румен Андреев, изпълнителен директор на едно от най-големите предприятия за производство и преработване на свинско месо в България. Той бе категоричен, че заради свинската чума месото поскъпва не само на родните, но и на световните пазари.
Много е важно да няма паника сред населението, за да не спадне консумацията. Другото, което е много важно да се разбере - неизбежно е поскъпване на цените, твърди Андреев. Китай като страна, която е най-голям консуматор на свинско месо, унищожи половината от поголовието си. Те започват да внасят много месо от Европа, което ще повлияе върху цените, каза още бизнесменът. И предупреди, че ако не се вземат бързо и адекватни мерки, страната ни ще загуби един цял отрасъл.