15 Октомври 2024вторник23:07 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Цветанов призна:

Няма пари за уволнените полицаи

Бюджетът на МВР е над 1 млрд. лева, но министерството дължи 30 млн. за обезщетения

/ брой: 220

автор:Дума

visibility 133

Над 30 млн. лв. дължи МВР на уволнени и съкратени полицаи. Това съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов по време на парламентарния контрол. Той призна, че ведомството има затруднения в изплащането на обезщетенията. Коментарът му бе в отговор на въпрос от Иван Костов как ще бъде преодолян недостигът на средства за обезщетения. По думите на Цветанов сумите, предвидени за обезщетения за тази година, са 28 млн. лева. В същото време бюджетът на мегаминистерството на Цветанов е близо 1 милиард. ДУМА припомня, че само МВР бе пожалено при орязването на средства при актуализацията на бюджета.
Цветанов не успя да обясни защо се бавят обезщетенията на съкратените служители. Той уточни, че от началото на мандата на ГЕРБ са съкратени над 2000 служители на МВР. От над 60 000 души при предишните кабинети съставът в момента е 58 000 души, каза Цветанов и дори се похвали, че това е най-малкият щат на министерството в последните 20 години. Министърът обаче не коментира защо при намаления състав бюджетът на ведомството продължава да скача.
Иван Костов се възмути от уклончивите приказки на министъра и разказа как непрекъснато получавал оплаквания от хора, които още не са си получили обезщетенията. По закон при освобождаване от системата на МВР служителите получават до 20 заплати в зависимост от трудовия им стаж.
Неудовлетворените бивши служители на МВР и службите са риск за сигурността на страната, смята Костов. Той твърди, че задълженията на МВР са 42 млн. лв. В тази сума съпредседателят на Синята коалиция включи и съкратените служители на ДАНС, които също трябва да бъдат обезщетени.
Това, че са се натрупали толкова задължения, според лидера на ДСБ е в резултат на недобро управление на бюджета.


МВР снимало "Аватар"


За поредна далавера във вътрешното министерство попита Цветан Цветанов независимият депутат Емил Василев. Той поиска да знае какво се случва с късометражен филм за бежанци от трети страни, който МВР е възложило на фирма да заснеме. Фирмата не стана ясна, но Василев определи филмчето като българския "Аватар". По думите му фирмата е била единствен кандидат в "засекретен" конкурс. За заснемането са дадени 200 000 лв., а според Василев късометражен филм обикновено излиза около 40 000 лв. Той цитира и фрапиращи данни като хонорар на фирмата, изработила проекта, от 60 000 лв., 40 000 лв. за консумативи, 20 000 лв. за бензин и т.н. С този бензин може почти да се обиколи екваторът, заяви Василев. Цветанов се опита да се измъкне и обясни, че обявата за конкурса била публикувана на стр. 36 на в. "Стандарт", но повече за изхарчените пари не стана ясно.

20% от фирмите ще съкращават персонал

автор:Дума

visibility 612

/ брой: 196

Продават вносни млечни продукти за български

автор:Дума

visibility 474

/ брой: 196

Цените на горивата тръгнаха нагоре

автор:Дума

visibility 499

/ брой: 196

"Хизбула" удари военна база на Израел

автор:Дума

visibility 557

/ брой: 196

Засилва се мигрантският поток към Гърция

автор:Дума

visibility 680

/ брой: 196

Социалдемократите печелят изборите в Литва

автор:Дума

visibility 672

/ брой: 196

Задържаха въоръжен мъж край митинг на Тръмп

автор:Дума

visibility 534

/ брой: 196

Клокочещото безумие

автор:Александър Симов

visibility 698

/ брой: 196

Разграден двор

автор:Мая Йовановска

visibility 681

/ брой: 196

Държавата повече не може да бъде поставяна на пауза

автор:Мая Йовановска

visibility 810

/ брой: 196

Датата - 15.10.2024 г.

автор:Дума

visibility 507

/ брой: 196

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ