27 Юли 2024събота21:34 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Заедно! Началото е Бузлуджа!

Атанас Зафиров:

Създаваме ярка и лява ценностна общност

Дължим на нашите избиратели БСП да бъде силна, а не третостепенен фактор в политическия живот, казва и.ф. председател на партията Атанас Зафиров

/ брой: 141

автор:Александър Симов

visibility 239


- Господин Зафиров, с какво тази Бузлуджа ще е различна от останалите?

- Представям си тази Бузлуджа като връщане към началото, към корените на социалистическа идея, към онези вечни идеали, които правят левицата непреходна.
В последните години БСП понесе много удари. Вътрешни, външни, изборни. Ние се заплетохме в поредица от битки и войни, повечето от които не ни носеха никаква полза. Нека да бъде разбран правилно - има битки, които БСП е длъжна да води. Битката с неравенството. Битката със задкулисието, чиято единствена цел е България да бъде удушена в безнадеждността на поредната Сглобка. Битката за различен живот на хората, които да бъдат извадени от кошмарния цикъл на това да се чудят ще имат ли пари да си платят сметките за тока или с какво да пратят децата на училище.
Същевременно ние с прекалено голямо наслаждение се отдадохме на безкрайни войни в лявото политическо пространство. Състезанието кой е по-ляв обаче не ни донесе никакви политически точки. Точно обратното - с безкрайните атаки и конфликти ние отблъснахме левите избиратели. И от един момент нататък те се отдръпнаха от левицата. Не отидоха да гласуват за друга партия, просто отказаха да гласуват. В последната кампания това си пролича кристално ясно. Хората просто отказаха да слушат мотивите за тази гражданска война. Те недоумяваха защо не сме заедно и голямата кауза не е ли по-важна от дребните и нищожни политически ежби. Същото беше и с нашата война с президента Румен Радев. Това е една от основните грешки на БСП в последните години. Тя с наслаждение воюваше със съмишленици и забрави, че левите избиратели са носители на най-чистия и светъл морал в обществото. Стачката на левия избирател е онзи отрезвяващ елемент, който сме длъжни да забележим и отразим в нашата дейност.

Това е различното в тази Бузлуджа. В последният месец и половина направихме и невъзможното да възстановим диалога в лявото пространство. И искам ясно да подчертая - това не е механично обединение на партии и лидери. Създаваме ярка и лява ценностна общност, която стъпва на програма, конкретни идеи за реформи, визия за различна България. Интересува ни обединението на левите хора, а не конюнктурните интереси.

- Какво точно се случи в БСП - преврат, подмяна, нормална промяна? Питам ви, защото медийните упражнения по тази тема не са спирали за нито една секунда.
- Нека отново да повтаря, съвсем накратко, хронологията на събитията. Два дни след катастрофалните за БСП избори Корнелия Нинова сама подаде оставка и обяви, че така поема отговорност за тях. В тази ситуация уставно има само един вариант - Националният съвет се събира и избира някой от нейните заместници за изпълняващ функциите лидер до провеждането на прекия избор. Къде тук виждате реваншизъм, превратаджийство, мутренски стил и какви ли не още определения с които някои се опитват да саботират най-нормалните процеси в БСП.
А всичко това има и обратна страна. От 2021 година насам на всеки нов избор БСП губи гласове. Тенденцията стана плашеща. Ето как се сринахме до малко над 150 хиляди гласа, историческо дъно за партията. Кажете ми - кой може безучастно да наблюдава такъв срив и да не потърси промяна на водената политика? Кой човек с каменно сърце и сектантски мозък може да гледа тези загуби и да твърди, че ние правим всичко правилно, но хората, видиш ли, не го оценяват? Ако една партия е запазила своя здрав разум, тя непременно ще потърси промяна, защото ние дължим на нашите избиратели БСП да бъде силна, а не третостепенен фактор в политическия живот. Можем до безкрай да си повтаряме, че ние сме единствените, които не са са продали. Това е вярно и ще продължи да бъде наш основен политически курс, но успокояваща ли е тази мантра на фона на резултатите, които постигаме? Хората чакат от нас решения, а можем да ги дадем само, ако повишим своите резултати. За БСП не е полезно, нито животворно да се самоуспокоява, че 7 процента не е чак толкова лошо, защото видите ли, можело и по-надолу да се падне. Ето тази тенденция се опитваме да обърнем. И заради това не слушам и няма да слушам мненията на всички онези, които се опитват да спрат промяната в БСП. Тя не просто е наложителна. Тя е животоспасителна. Толкова е простичко.

- Заплашена ли е БСП с обезличаване при едно широко ляво обединение - започна да се говори, че партията трябва да се ребрандира, преосновава, и какво ли още не?
- Тук искам да бъде пределно ясен. Никой не може да обезличи БСП. Никой. Няма да ребрандираме, преосноваваме или заличаваме БСП. Това са целенасочени интриги, които се опитват да спрат процеса на лявото обединение.
Днес ние търсим другите леви партии за един равностоен и добронамерен диалог. Не се опитваме да претопим никого, но и на никого няма да позволим да подменя или претопява БСП. Самият факт, че се появяват такива целенасочени опити за манипулация е ясен знак как истинският диалог с години е бил разрушен. Партиите, особено левите, са длъжни да си говорят една с друга. Да не би във Франция лявото обединение да е било по-лесно? Едва ли, но пред лицето на заплахата от крайната десница, всички преодоляха различията и това се оказа печелившата тактика.
Ние сме още в процес на обмислянето на обща програма за действие, но вече има анализатори, и то съвсем не приятелски настроени към БСП, които казват, че едно ляво обединение ще е различният фактор, ако отидем на още едни предсрочни избори. Забележете в какъв парламент на разпада живеем днес. И на фона на тези процеси единствено в БСП има движение към обединение. Хората оценяват това. Длъжни сме да доведем до край този процес. Защото всички пропускат една основна политическа формула в България - силната левица е гаранция за демократичния процес в страната. Защото, когато левицата е слаба не просто истинска алтернатива отсъства. Когато левицата е слаба, изборите се превръщат само в театрална постановка. Няма никакво значение за кого си гласувал - управлява те Сглобка, която изобщо не се интересува от интересите на избирателите. БСП е партията на демокрацията у нас, а левицата като цяло е истинският носител на промяната.

- Възможно ли е да има правителство в рамките на този парламент? Какво ще направи БСП, ако мандатът бъде връчен на нея?
- Третият мандат има особена функция. Той не е партиен, а национален. Ние ще се отнесем към него точно по този начин. Отдавна сме казали каква е нашата формула - надпартиен, експертен кабинет. Едно пробългарско управление, което да реши конкретни задачи. Но подходът трябва да е различен. Нито ГЕРБ, нито ПП-ДБ бяха на висота, когато получиха мандатите за съставяне на правителството. Едните практически не водиха преговори, а другите проведоха разговори проформа, но побързаха да се отърват от горещия въглен моментално. Това не просто не е политически подход, това не е държавническо отношение към ситуацията.
Виждаме, че спиралата от избори в която сме попаднали отблъсква хората от политическия процес. Те вече не искат да гласуват, а опасявам се, имат всички основания за това. Избирателите не се разпознават в политическите кампании, защото в тях, с изключение на БСП и на левите партии, никой нищо не предлага. Изборите обаче не са конкурс за красота, хората искат да чуят решения. Вместо това те се свидетели на безкрайни политически караници, които нямат нищо общо с проблемите на тяхното ежедневие. В това ще бъде различният подход на БСП - ще предложим дискусия не просто за управление, а за това имат ли останалите партии истинска воля да решат проблемите на българите или поне да се опитат. Искам да видя едно управление, което поставя българските граждани на първо място. Това ще е върховният тест за политиката у нас.

България пак се размина с нови влакове

автор:Дума

visibility 1134

/ брой: 141

Най-опасният пожар са некадърниците с власт

автор:Дума

visibility 1113

/ брой: 141

КЗК даде зелена светлина на БАКБ да купи Токуда банк

автор:Дума

visibility 916

/ брой: 141

Военен съюз срещу Иран

автор:Дума

visibility 1029

/ брой: 141

ЕК заведе три дела срещу България

автор:Дума

visibility 1085

/ брой: 141

Гърция екстрадира българин в САЩ

автор:Дума

visibility 965

/ брой: 141

Германия отказва войници и оръжия срещу Русия

автор:Дума

visibility 1013

/ брой: 141

Душата и сърцето на БСП

автор:Александър Симов

visibility 579

/ брой: 141

Бузлуджа е началото

visibility 476

/ брой: 141

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ