31 Август 2024събота14:15 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

И миньорите на протест срещу пенсионната реформа

В момента тече подписка срещу лошите условия на труд и замразените доходи в сектора

/ брой: 190

автор:Дума

visibility 855

Миньорите не одобряват предложените от правителството промени в пенсионната система и е възможно да излязат на протест. Това обяви вчера  Владимир Топалов, председател на синдикалната миньорска федерация "Подкрепа", в сряда, когото се отбелязва Денят на миньора.
На последното си заседание кабинетът одобри пакет от промени в Кодекса за социално осигуряване, свързани с пенсионната реформа, които предвиждат поетапно увеличаване с три години стажа за трета категория труд и с две години възрастта за пенсиониране на работещите от първа и втора категория труд.
Миньорите попадат в първа категория труд и ако поправките минат през парламента, за мъжете възрастта ще се повиши от 52 на 54 години, а за жените от 47 на 49 години.
Още при приемането на корекциите двете най-големи синдикални организации КНСБ и КТ "Подкрепа" обявиха, че не ги одобряват и предупредиха за предстоящи протести. Миньорите не са единствените, които негодуват срещу пенсионните промени. Военни и полицаи, за които условията за пенсиониране също се утежняват, подават масово молби за пенсиониране. Промените в Кодекса за социалното осигуряване не се подкрепят и от представители на политическите сили отляво и отдясно. Окончателно решение за това дали миньорите ще протестират обаче ще бъде взето през септември, когато започва работа Народното събрание и промените в пенсионната система ще започнат да се обсъждат.
В момента в страната текат подписки за организирането на протести от миньорите, като от бранша недоволстват и срещу лошите условия на труд, замразените доходи в сектора, затварянето на ТЕЦ "Брикел" заради екоизискванията на ЕС, намалената цена на въглищата и липсата на адекватно здравно обслужване на рисковия труд. По думите на Топалов е недопустимо ранен работник, със счупен крак, да почине от кръвозагуба, след като с часове обикаля болниците, какъвто случай е имало.
Социалният министър Тотю Младенов изрази готовност да разговаря с представители на миньорите, за да се решат проблемите около безопасността на труда, но отказа да коментира заявените намерения за протести срещу пенсионната реформа.

Еврото идва у нас най-рано през 2026 г.

автор:Дума

visibility 1030

/ брой: 166

Данъчни проверяват българи със скъпи имоти

автор:Дума

visibility 978

/ брой: 166

Павел Дуров пуснат под гаранция

автор:Дума

visibility 1211

/ брой: 166

Мицкоски разчита на диалог със София

автор:Дума

visibility 1118

/ брой: 166

„Татнефт“ дава петрол на Унгария и Словакия

автор:Дума

visibility 964

/ брой: 166

Накратко

автор:Дума

visibility 3025

/ брой: 166

Да спасим БСП от хаоса

visibility 1562

/ брой: 166

Българският Сорос

автор:Иван Генов

visibility 1918

/ брой: 166

Престъпно

visibility 2972

/ брой: 166

Фейсбук е налагал цензура по време на пандемията

автор:Дума

visibility 1017

/ брой: 166

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ