25 Юли 2024четвъртък17:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Гурбетчиите изпратиха рекордните 182 млн. евро за месец

2 млн. домакинства у нас разчитат на емигрантските пари

/ брой: 140

автор:Дума

visibility 203

След трудните времена на ковид кризата потоците от пари, които пребиваващите в чужбина българи изпращат в родината, отново растат и подобряват рекорди.
Само през месец май у нас по тази линия са влезли 182.1 млн. eвpo, показва статистиката на БНБ. Това е нов рекорд. Предишният рекорд от 172.2 млн., бе отчетен през май 2023 г.. През цялата минала година емигрантските пари за първи път надхвърлиха 1.32 млрд. евро. Възможно е този връх да бъде надминат през настоящата година.
Данните на БНБ не обхващат всички суми, които нашите сънародници зад граница изпращат на близки и роднини у дома. Те се отнасят само за преводите по банков път, през финтех компании и други фирми за парични услуги, за които се води статистика. Смята се, че значителен процент средства - между 15 и 25%, пристигат по други, неофициални пътища - на ръка.
По обобщени данни за миналата година най-значителните трансфери са от нашите гастайрбайтери в Германия - около  230 млн. евро. Втори в класацията са българите, работещи в САЩ (209 млн.). Следват преводите от Испания (114 млн.), Великобритания (109 млн.) и Гърция (71 млн. евро).
Представители на фирми за парични преводи твърдят, че поне 2 милиона домакинства у нас разчитат на помощ от чужбина. Печелещите зад граница подкрепят роднини и приятели за плащането на кредити, за лечение и лекарства, за ремонти, за битови сметки, на данъци и такси. Често такива средства се инвестират в покупка на имоти - апартаменти, вили, къщи, гаражи и др.  
По данни на Евростат България е сред страните в ЕС, най-зависими от емигранските пари. Според статистиката за 2022 г.  делът на тези преводи, отнесен към брутния вътрешен продукт, е бил най-висок в Хърватия  (7.6% от БВП). България и Унгария си делят шестото място с 2.24 на сто.

Приеха на първо четене актуализацията на бюджета

автор:Дума

visibility 410

/ брой: 140

Властта изтегли още 200 млн. лв. нов заем

автор:Дума

visibility 381

/ брой: 140

В Румъния влезе в сила данък лукс

автор:Дума

visibility 398

/ брой: 140

Болести по животните дебнат на границата с Турция

автор:Дума

visibility 424

/ брой: 140

Провал на реформата за абортите в Полша

автор:Дума

visibility 439

/ брой: 140

Забраниха Хамбургския ислямски център

автор:Дума

visibility 388

/ брой: 140

Не носете ножове в Гърция

автор:Дума

visibility 427

/ брой: 140

Накратко

автор:Дума

visibility 350

/ брой: 140

Строителни илюзии

автор:Евгени Гаврилов

visibility 397

/ брой: 140

За казуса "Ненчев"

visibility 419

/ брой: 140

Враждата Баку-Париж

автор:Юри Михалков

visibility 372

/ брой: 140

Гавра

автор:Барбара Пейчинова

visibility 360

/ брой: 140

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ