Дребните грехове на големите личности
/ брой: 204
АФП
Основан преди повече от 30 г. и обединяващ главните готвачи на Елисейския дворец, на Белия дом или на Кремъл, клубът на главните готвачи на държавните глави се събра в края на август на годишната си среща в Хонконг. Това бе повод за членовете му да споделят помежду си тайните за дребните грехове на големите личности на нашата планета.
От Жорж Помпиду до Никола Саркози французинът Бернар Вуисон, който работи в кухнята на Елисейския дворец вече 37 г. и който е неин главен готвач от 7 г., е трябвало да свикне с навиците на петимата държавни глави, на които е служил. "Семейство Саркози иска за частните си вечери по-семпли блюда, салати, бяло месо и, разбира се, за госпожа Саркози спагети", казва Вуисон, натрупал опит преди това и в кухните на най-различни посолства. "Силно заинтересован от това, което му се предлага, президентът следи внимателно онова, което му се сервира и начина, по който е аранжирано ястието. Що се касае до избора на менютата, аз му правя предложения, а той избира, дори и когато става дума за обеди на борда на президентския самолет", допълва Вуисон.
И ако държавният глава на Франция предпочита една "по-естествена и лека кухня", то палитрата на предлаганите ястия е много широка - риба, бяло месо, телешко, като продуктите идват предимно от Франция, въпреки че там не може да се намери всичко.
Главният готвач на Елисейския дворец, който е роден във френския регион Солон, е привлечен от екзотичните кулинарни влияния, като например съчетаването на сладкото с киселото и обича да добавя свежи подправки, като например кориандър в ронливия пудинг или пък джинджифил. Той обаче се придържа към класиката и казва, че не е голям фен на "молекулярната кухня".
Нито един диетолог не се меси в работата му. Единственият президент, който се е обръщал към диетолог, всъщност е бил Франсоа Митеран, признава главният готвач на Елисейския дворец. Той споделя и че е поддържал привилегировани отношения с Жак Ширак и съпругата му, с която е имал повече време да говори. Но темпото се ускорило с идването на власт на Саркози, който организира повече приеми и посреща повече гости, признава 57-годишният Вуисон, чиито мандат приключва след три години.
В Хонконг за 33-ата годишна среща на клуба на главните готвачи на държавните глави главният готвач на Елисейския дворец е редом с Жером Риго, който приготвя блюдата на руския президент Дмитрий Медведев, и с Кристиан Гарсия, който от 1987 г. властва в кухнята на княжеското семейство на Монако.
Измежду 25-те главни готвачи, които присъстват на годишната среща на клуба, е и Кристета Комърфорд. Кристета е родена във Филипините и е първата жена главен готвач на Белия дом. Тя уверява, че човек лесно може да удовлетвори кулинарните нужди на семейство Обама. "Президентът и семейството му проявяват интерес към различни кулинарни стилове. Лесно е да изпълниш желанията им", признава тази дребничка жена, емигрирала в САЩ през 1980 г. и избрана да работи в Белия дом от Лора Буш. Любители на виетнамската кухня, но също и на китайските дим сум, семейство Обама обича също и морските дарове.
След галавечеря в хотел "Мандарин" в Хонконг главните готвачи на държавните глави поеха към Пекин, където се срещнаха с техните китайски колеги, като по този начин отново напомниха, че политиката разделя хората, но гастрономията ги обединява.