11 Август 2024неделя15:23 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Михал Миков:

Да застрелваме ли хората, които не се осигуряват?

Лекарските протести не са отменени, уточни шефът на техния съюз Цветан Райчинов

/ брой: 187

автор:Дума

visibility 162

"Дайте да започнем да ги разстрелваме хората, които не се осигуряват." С това иронично предположение левият депутат Михаил Миков иронизира последните обяснения на управляващите за кризата в здравната система. Според него липсата на средства в НЗОК се дължи и на неизпълнението на ангажимента на държавата да покрива здравните вноски на нейните служители. Задържането на финансирането увеличава задълженията, а те съсипват системата, демотивират лекарите и медицинския персонал и те заминават извън страната, смята Миков.
"Министър Анна-Мария Борисова констатира това, но действията, провеждани от МЗ и НЗОК, са точно в обратната посока", коментира той. "Каква е тази реформа, която дава по-лош продукт?", попита още Миков. Той изтъкна, че в страната вече има затворени болници, сред които е тази в Кула, Видинско. Белоградчишката болница ще се превърне в болница за долекуване. На Окръжната болница във Видин й се орязва около 42% финансиране чрез делегираните бюджети. В болницата е закрито и инфекциозното отделение и при инфекция пациентите трябва да пътуват до Лом, обобщи левият депутат.
Около 60 млн. лв. е разликата между заявеното от Божидар Нанев и сегашния здравен министър д-р Борисова в бюджета на здравната каса, за която не се получи обяснение за обществото къде са тези средства, събирани в последните две години от гражданите, припомни Миков. Не се знае къде е резервът, който към края на миналата година беше 860 млн., към месец март спадна на 800, а изведнъж май и юни започна да се говори за 450 млн. Очевидно това е част от харченето на парите без особена публичност, допълни зам.-председателят на парламентарната група на БСП пред БНР. Той заяви, че от БСП ще продължават да настояват за формиране на анкетна комисия.
Делегираните бюджети на болниците блокират не само реформата в здравната система, но и цялото здравеопазване поради нефинансиране, беше пък мнението на д-р Цветан Райчинов, председател на Българския лекарски съюз. От БЛС намират срещите със здравната каса относно финансирането за безрезултатни, тъй като тя не взема самостоятелно решения. Засега правителството е превело 68% от средствата за юни - съобщи д-р Райчинов. По думите му обаче държавата остава най-лошият платец в касата, тя трябва да осигурява над 4 млн. души, но не го прави. Парите, които държавата трябваше да внася, станаха около 300 млн., всичко останало идва от 2 милиона работещи, а разликата отиде в т. нар. резерв, каза още Райчинов.
Д-р Райчинов уточни, че обявените от Националния съвет на лекарския съюз протестни действия не са отменени. Кога лекарите са искали да излизат по улиците и да протестират, това е последното нещо, към което можем да прибегнем, само ако сме притиснати в ъгъла, категоричен бе Райчинов.
От своя страна д-р Евгени Душков, конфедерален секретар на КТ "Подкрепа", коментира: "Решението за стачка ще бъде на самите лекари. Ситуацията засяга не само лекарите, а и цялата медицинска общност. Не може да пострадат само едните от намалението на средствата, най-вече ще пострадат пациентите."
"Пари за здраве има. На последно място сме по здравен индекс в Европа. Има резерв от 1 милиард и няколко стотин милиона, които са целеви средства за здраве. Трябва да се знае, че хората са дали тези пари за здраве и държавата има най-малък дял относно тези пари", каза още Душков.



Премиерът отбеляза, че вече е започнала и сериозната здравна реформа след смяната на министъра на здравеопазването и на тримата зам.-министри. "Хората трябва да разберат, че е много важно плащането на здравните осигуровки, само тогава ще има пари за здраве", отбеляза Бойко Борисов.
Над 1 млрд. и 11 млн. лв. за здравеопазване дава държавата в момента. Проблемът в здравния сектор идва от неправилното разходване на средствата, заяви министър-председателят.
Ако има лекарски протести, добре дошли са, но не виждам за какво, каза още премиерът. Той допълни, че разходването на средства в здравеопазването ще бъде регламентирано от 1 януари догодина, когато се въведе електронната карта и реформата в сектора. Като видим калкулацията през септември, ако средствата са вложени за лечение, ще ги платим на болниците, каза още министър-председателят.

"Боташ" отказва да променя договора с "Булгаргаз"

автор:Дума

visibility 1337

/ брой: 151

ЕК е одобрила строежа на втори мост при Русе

автор:Дума

visibility 1359

/ брой: 151

За година 271 милионери повече

автор:Дума

visibility 1732

/ брой: 151

Браншът недоволен от промените в закона за туризма

автор:Дума

visibility 1150

/ брой: 151

Киев напредва в Курска област

автор:Дума

visibility 1990

/ брой: 151

10 нови огнища на чума в Гърция само за ден

автор:Дума

visibility 1315

/ брой: 151

Иран се колебае за удар срещу Израел

автор:Дума

visibility 1483

/ брой: 151

Накратко

автор:Дума

visibility 8458

/ брой: 151

АЕЦ-ът и глупците

автор:Нора Стоичкова

visibility 3541

/ брой: 151

Вън търговци на полове и розова загриженост!

visibility 1378

/ брой: 151

Психиатрия за политически лунатици

автор:Александър Симов

visibility 1654

/ брой: 151

Да откриеш островите Уллънг-до и Докдо

visibility 1490

/ брой: 151

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ