30 Юни 2024неделя10:04 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП предлага да се спре продажбата на оборудването на АЕЦ „Белене“, докато не се изясни може ли да бъде използвано то в Козлодуй

автор:Дума

visibility 2384

„БСП за България“ още днес ще внесе проект за решение, с което да бъде спряно решението от 6 юли миналата година, докато не се изясни могат ли да се използват парогенераторите и други оборудвания от Белене за АЕЦ „Козлодуй“. 

Това стана ясно по време на изслушването на служебния министър на енергетиката Владимир Малинов в Народното събрание във връзка с продажбата на оборудването на АЕЦ „Белене“ на Украйна. 

„Преди година Народното събрание прие решение, което е в ущърб на българската държава и на българската енергетика, но десните политически сили тогава решиха, че трябва да направим един подарък на Украйна. Буди недоумение обаче, че продаваме оборудване на държава, която е във война, но видите ли, може да се доизгради собствена ядрена централа, а ние в България не можем“, заяви заместник-председателят на Народното събрание от „БСП за България“ Драгомир Стойнев. 

„Знаем, че има аварии в АЕЦ „Козлодуй“. Ако искаме, примерно, нов парогенератор, няма откъде да го вземем или ако намерим такъв, ще е на изключително скъпа цена – много по-голяма от осемте парогенератора, които изпращаме в Украйна. Не е ли далновидно това оборудване да бъде използвано за резервни части за АЕЦ „Козлодуй“, посочи Стойнев. 

„Ако Вие сте истински български министър на енергетиката, днес трябваше да внесете предложение за спиране на това решение на Народното събрание. Ние, от БСП, още днес ще внесем такова решение и Ви призовавам, като отговорен български министър, да се присъедините към нас“, обърна се към министър Малинов председателят на ПГ „БСП за България“ Борислав Гуцанов. 

„Знае се, че в момента има проблем с парогенератора на 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“.  Видно е, че парогенераторите от Белене могат да бъдат използвани в Козлодуй. Ясно е, че за срок от 3-4 години не могат да дойдат нови парогенератори. Какъв е проблемът тогава да се подходи максимално разумно в интересите на енергетиката на България“, попита той. 

„Много ми се иска в 50-ото Народно събрание да има повече разум и да се говори повече за реални възможности за излизане от тежката ситуация, в която се намира не само българската енергетика, но и икономиката и държавността в България. Затова съм учуден, че днес в тази зала се говореше за украинските интереси много повече, отколкото за българските интереси“, каза още Гуцанов от парламентарната трибуна. 

Според него, освен изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ „Козлодуй“, България има огромна нужда и от довършването на проекта „Белене“. 

„В момента говорим за една продажна цена от 1,2 млрд. лв. Как ви се струва тази цена срещу евентуалното изграждане на 7-и и 8-и блок за около 30 млрд. долара? Трябва да бъдат изградени, няма две мнения по този въпрос, нека е и по друга технология, но първо да се види разумна ли е тази цена, възможно ли е да се изплати и каква ще бъде цената на тока в България“, посочи социалистът. 

Той изрази недоумение защо България се отказва от проекта „Белене“, когато той е в пъти по-евтин и още повече в момент, в който се вижда, че част оборудването може да се използва на площадката в Козлодуй. 

„Нека подходим така, както изискват интересите на страната ни“, призова Борислав Гуцанов народните представители. 

 В аргументацията си той се позова на данни, според които в момента потреблението на ток в България е около 38 млн. мегаватчаса годишно, а до 2050 г. ще са необходими още около 80 млн. 

„Откъде ще дойдат тези мощности за един период от 25 години, като и най-бързите срокове за изграждането на 7-и и 8-и блок са много повече от 10 години? Единствената възможност е „Белене“ да стартира, защото там срокът е много по-кратък“, категоричен бе Гуцанов.

БСП срещу продажбата на оборудването за "Белене"

автор:Дума

visibility 1127

/ брой: 121

Законът за надценките на хляба е неприложим

автор:Дума

visibility 952

/ брой: 121

Официално ни отрязаха за еврозоната през 2025 г.

автор:Дума

visibility 1496

/ брой: 120

НАТО с нова мисия за подкрепа на Украйна

автор:Дума

visibility 1175

/ брой: 121

Германско гражданство след пет години

автор:Дума

visibility 1096

/ брой: 121

Провали се опитът за военен преврат в Боливия

автор:Дума

visibility 1058

/ брой: 121

Накратко

автор:Дума

visibility 843

/ брой: 121

Пак гоним дивото

автор:Нора Стоичкова

visibility 1017

/ брой: 121

Зор да се покажем

автор:Аида Паникян

visibility 1133

/ брой: 121

Самоунижението в Благоевград

автор:Александър Симов

visibility 1055

/ брой: 121

Съкровище на българската медицина

автор:Аида Паникян

visibility 999

/ брой: 121

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ