15 Септември 2024неделя21:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Белград избра добрите връзки с ЕС

В ООН Сърбия изтъргува позицията си за Косово

/ брой: 209

автор:Дума

visibility 1063

В драматичен обрат в ООН Сърбия изтъргува твърдата си позиция за владение над Косово в замяна на по-добри отношения с Европейския съюз. Изправена пред опасността да бъде изолирана, Сърбия в четвъртък замени крайната си проекторезолюция с по-мек неин вариант, като изостави желанието си за осъждане на отделянето на Косово и за подновяване на преговорите за статута му. Изглежда сега Сърбия избра да има по-добри отношения с ЕС, вместо да продължава с дипломатическата битка, отбелязва агенция ДПА.
Общото събрание на ООН прие резолюцията за Косово, внесена от Сърбия и ЕС, която призовава Прищина и Белград към "диалог". Резолюцията приветства усилията на ЕС за улесняване на диалога между Сърбия и Косово.
Резолюцията бе одобрена след два часа и половина забавяне, тъй като Сърбия възрази срещу присъствието на представители на Косово в залата. Висши посланици на световната организация преговаряха за споразумение по най-новия дипломатически спор между съседите, така че резолюцията да бъде приета.
Според текста диалогът сам по себе си е фактор на мир, сигурност и стабилност в региона. "Диалогът би бил от полза за сътрудничеството и осъществяването на напредък по пътя към ЕС, както и на подобряването на живота на хората", се казва в текста на резолюцията.
След като Международният съд в Хага излезе през юли с решение, че едностранно обявената независимост на Косово не нарушава международното право, Сърбия внесе резолюция в ООН, в която се посочваше, че това действие на властите в Прищина е неприемливо средство за разрешаване на териториални спорове. В документа се призоваваше за диалог по "всички отворени въпроси" - формулировка, срещу която протестираха международните поддръжници на косовската независимост, включително САЩ и Великобритания.
След сериозен натиск да оттегли резолюцията си и двудневни интензивни разговори между сръбския президент Борис Тадич и върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън в Брюксел в навечерието на заседанието на Общото събрание на ООН, Белград се съгласи на компромисно решение. Беше постигнато споразумение за обща резолюция на Сърбия и ЕС.
Новият документ призовава Белград и Прищина да седнат на масата на преговори под егидата на ЕС и да започнат тежък процес на решаване на дългогодишните проблеми. Съгласно договора между Тадич и Аштън резолюцията за Косово в Общото събрание на ООН ще бъде от името на Сърбия и на ЕС.
"Постоянните контакти с президентите и премиерите на петте страни членки на Съюза, които не са признали независимостта на Косово и работата върху предложението с останалите страни, доведоха до компромис и съвместна резолюция между Сърбия и ЕС, която ще даде възможност за диалог за решаване на косовския въпрос, което ще бъде потвърдено и в Съвета за сигурност", заяви сръбският президент, след като правителството в Белград ратифицира договора с Аштън.
В новия си вариант резолюцията призовава за "диалог по всички отворени въпроси", а не осъжда едностранното отделяне на Косово, но и не го признава. Освен това Сърбия настоява за нови преговори за статута.
Опозиционните партии в Сърбия побързаха да определят решението на държавното ръководство като "поражение за сръбския народ".
С постигането на договор с ЕС Сърбия спечели съюзници в един много важен момент, когато трябва да се разговаря с Прищина по отношение на откритите въпроси, които не са решени в Косово, коментира в интервю за в. "Политика" Иван Вейвода, директор на Балканската фондация за демокрация. По думите на Вейвода решението е историческо. "Ако Сърбия се конфронтираше и това малко пространство за маневри, което й остана след подписването на Кумановското споразумение, щеше да се срути и да се изгубят всякакви възможности за преговори с Прищина", изтъква Вейвода.
Правителството в Прищина приветства новата проекторезолюция на Сърбия и ЕС, внесена в Общото събрание на ООН. Според косовското правителство новият документ отговаря на реалността в Косово и в региона. "Новият документ е подкрепен от всички страни членки на ЕС и с подкрепата на САЩ представлява отражение на реалността в региона", се казва в съобщение на косовското правителство.
"Изплувахме от двугодишния период на замразен конфликт и отворихме пътя за разговори с Косово", каза източник, близък до правителството пред в. "Блиц". "Готови сме да започнем разговорите много скоро". Засега обаче остава неясно за какво може би е готова да преговаря Сърбия, защото нейните лидери се заклеха никога да не признаят бившата сръбска област за независима държава.

БНБ налага ограничения за жилищните кредити

автор:Дума

visibility 1373

/ брой: 175

Пак отложиха новото изчисление на такса смет

автор:Дума

visibility 1436

/ брой: 175

Забраняват на колекторските фирми да тормозят длъжници

автор:Дума

visibility 1080

/ брой: 175

Пентагонът въоръжава България с ракети

автор:Дума

visibility 1541

/ брой: 175

Напрежение в Германия заради мигрантите

автор:Дума

visibility 1391

/ брой: 175

Русия ограничава износа на уран

автор:Дума

visibility 1441

/ брой: 175

Почина бившият президент на Перу Алберто Фухимори

автор:Дума

visibility 1213

/ брой: 175

Есента на Визионера

автор:Александър Симов

visibility 2360

/ брой: 175

Саботаж на доброто

автор:Юлия Кулинска

visibility 2438

/ брой: 175

Зубрачът Главчев

автор:Юри Михалков

visibility 2297

/ брой: 175

ПП-ДБ-СС взривиха всичко, до което се докоснаха в София

автор:Дума

visibility 1355

/ брой: 175

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ