19 Октомври 2024събота22:10 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Проф. Плочев:

Жени Начева ми водеше хора за назначаване

автор:Дума

visibility 1184

За безпрецедентна намеса в работата на НЗОК, в назначаването на кадри и в разпределянето на бюджета, алармира шефът на касата проф. Камен Плочев. Той разказа в ефира на БиТиВи, че зам.-министър Жени Начева му е довела конкретен човек в кабинета и му е казала да го назначи за главен секретар на НЗОК. Оплака се от тотални опити на министерството да се меси в работата на касата и обясни, че най-вероятно опитите му да се съпротивлява на натиска, са довели до исканата му оставка.
Припомняме, че в петък министър Кирил Ананиев обяви, че иска оставката на Плочев заради предложението му да бъде направена промяна в бюджета на НЗОК.
Скандалът ескалира след като от опозицията разкриха, че високопоставен политик е заплашвал проф. Плочев и е настоявал той доброволно да си подаде оставката. Днес шефът на касата потвърди това, но отказа да уточни дали става въпрос за вицепремиер, зам.-министър или друг висш чиновник, от който идва заплахата.
Още преди три дни НЗОК излезе с официалната позиция, че министърът не може да отстрани от длъжност проф. Плочев. Той се гласува от парламента, докладва пред парламента и следователно парламентът би могъл да го освободи от длъжност.
Камен Плочев бе категоричен, че няма да подава оставка и че по-скоро е готов да забрави търканията с министерството, за да не губи от скандалите здравната система. Той обаче обясни, че ще продължи да се противопоставя на всички опити за кадруване и намеса в работата на НЗОК от страна на министерсвото. Касата е назависим орган, тя не е подчинена на министъра, напомни проф. Плочев.
В студиото на БиТиВи бе и депутатът от левицата Славчо Велков. Той подкрепи позицията на Камен Плочев и цитира разкритията на в. ДУМА за тотална намеса в оперативното управление на НЗОК от страна на Жени Начева. Зам.-министърката се разпорежда директно на административния персонал, променя бюджета на болниците и извършва серия закононарушения, казва пред вестника д-р Димитър Петров, бивш подуправител на НЗОК.

Славчо Велков припомни още, че самата Жени Начева бе обвинена в злоупотреби и престъпления по служба през 2010 година. Тогава тя бе назначена от ГЕРБ за управител на НЗОК, а преди това бе шеф на дирекция "Бюджет и финанси" в касата. След два месеца бе остранена от съда заради обвинения, според които на ВМА, "Токуда" и болницата в Смолян са преведи общо 1,6 млн. лева, които не им се полагат. Славчо Велков припомни скандалите около Начева и това, че тогава тя също се противопостави на опитите на премиера да я освободи от длъжност. Въпреки решението на съда, няколко години по-късно Начева вече е зам.-министър в здравното министерство. Народният представител каза още, че натиск към проф. Плочев е оказван от няколко места. Велков заяви, че ако се стигне до дебати в парламента, ще обяви кой е заплашвал управителя на НЗОК. Може да се каже, че този човек е на по-високо ниво от министър, с претенции да управлява държавата, но не е премиерът, разкри Славчо Велков. Той обясни, че дори и оставката на шефа на НЗОК да стигне до парламента, тя едва ли ще бъде гласувана, след като народните представители разберат, че Кирил Ананиев и заместничката му и шеф на надзора Жени Начева знаят всичко това.


 

Чуждите инвестиции се сринаха със 77% за година

автор:Дума

visibility 1578

/ брой: 199

Завършването на първия лот от "Хемус" се отлага

автор:Дума

visibility 1582

/ брой: 199

61% от питейната вода у нас се губи

автор:Дума

visibility 2113

/ брой: 198

Планът на Зеленски удари на камък в НАТО

автор:Дума

visibility 1612

/ брой: 199

Атина против двустранните мигрантски споразумения

автор:Дума

visibility 1630

/ брой: 199

София и Скопие ще строят Коридор №8

автор:Дума

visibility 1880

/ брой: 199

Аржентина и България заедно на Антарктида

автор:Таня Глухчева

visibility 1812

/ брой: 199

Безсрамие!

автор:Мая Йовановска

visibility 2100

/ брой: 199

Мутра „спасител“

автор:Юри Михалков

visibility 1912

/ брой: 199

100 решения за България

автор:Дума

visibility 1609

/ брой: 199

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ