20 Юни 2024четвъртък07:09 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Снимка БНР

Соня Йончева е "Музикант на годината 2023"

Отличията бяха връчени на церемония в Първо студио на БНР

/ брой: 102

автор:Дума

visibility 886

Соня Йончева е носителка на приза "Музикант на годината 2023". Тя спечели вота на публиката в националната анкета, организирана от предаването за класическа музика "Алегро виваче" на програма "Хоризонт". Призовете бяха връчени в Първо студио на БНР на официална церемония под патронажа на Министерството на културата, научи ДУМА от Николета Еленкова.
Името на световноизвестното сопрано беше обявено от Елиянка Михайлова от Министерството на културата. Оперната прима беше възпрепятствана да дойде лично в София за церемонията и изпрати специално видеообръщение, в което благодари на слушателите за голямата чест и гласуваното доверие и допълни: "Приемам тази награда като висока оценка и сериозна отговорност, защото е наш дълг, като обществени личности, да бъдем пример и вдъхновение за бъдещите поколения. За да имат те потребност от изкуство и да търсят необятните възможности, които то разкрива. БНР е неизменна част от тази кауза години наред. Гласът от ефира на БНР да е винаги на честотите на културата!"
Близо 7 хиляди реални гласа бяха подадени в 33-тото издание на анкетата "Музикант на годината 2023". Слушателите избраха своите фаворити в пет категории сред финалистите, определени от професионално жури според новия регламент на допитването.
Детският хор на БНР спечели приза в категория "Ансамбъл на годината 2023". Димитър Димитров, член на УС на БНР, връчи наградата на маестра Венеция Караманова, която благодари на БНР, че разпространява българската музика и хорово изкуство.
"В света на музиката" на Плевенската филхармония получи наградата "Музикален проект на годината 2023". Зефира Вълова връчи приза на Веско Ешкенази, Вероника Тодорова, Георги Милтиядов и Любомир Дяковски.
Милена Добрева получи приза "Музикален педагог на годината" за работата си като преподавател и хоров диригент в Бургас. Наградата връчи проф. Сава Димитров, ректор на НМА "Проф. Панчо Владигеров" и член на Обществения съвет на БНР.
Диригентът Георги Милтиядов спечели вота на публиката в категория "Млад музикант на годината". Наградата беше връчена от Стоян Караиванов.
Цигуларката Олга Дойкова, десетокласничка в НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров" в Бургас, стана осмият лауреат на наградата "Олга Камбурова" в подкрепа на млад талант, която се определя от екипа на предаването "Алегро виваче". Отличието връчи Веско Ешкенази.
Цялата церемония ще бъде излъчена в ефира в предаването "Алегро виваче" по програма "Хоризонт" на 4 юни, след новините в 20 ч.

Още няма консенсус за Фон дер Лайен

автор:Дума

visibility 394

/ брой: 114

Масови призиви за оставка на Нетаняху

автор:Дума

visibility 402

/ брой: 114

Западът вижда в Китай заплаха, а не партньор

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 114

Канзас заведе дело срещу "Пфайзер"

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 114

Без надежда

автор:Александър Симов

visibility 375

/ брой: 114

Между образованието и бедността

автор:Аида Паникян

visibility 353

/ брой: 114

Нормално ли ви е?

visibility 392

/ брой: 114

Политкоректност

автор:Марин Милашки

visibility 338

/ брой: 114

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ