20 Юни 2024четвъртък04:50 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

София приветства Третата световна

/ брой: 99

автор:Мартин Карбовски

visibility 1424

Слънчев майски ден в София, обичайни задръствания, нервни шофьори, характерни за Балканите. В старо ауди, което пръска кал от донесена локва, се вози на задната седалка момченце. Не е пристегнато по европейски - с колани или детска седалка. Напротив, свободно е стъпило на задната седалка, подава главата си през отворения заден прозорец и късият му перчем се развява.
Това се случи в края на май 2024-та година. Докато детето поглъщаше света, подпряно на сваления заден автомобилен прозорец в центъра на същия град, София - военният съюз НАТО взе решение, с което могат да се атакуват руски цели от територията на Украйна.
Детето, което се возеше в старото Ауди по улиците на София, не знаеше това. Както не го знаеше и небрежният му баща с мръсната си стара немска кола. Третата световна война започна от София, същият ден. И детето на този мъж щеше да живее в един съвсем нов, непознат свят.
Повечето хора си мислят, че Апокалипсисът идва с гръмовни звуци от небето или изведнъж - като свирепа неочаквана буря. Но хората не знаят, че Апокалипсисът идва с щракане. Щрак-щрак прави една машина някъде далеч, и някъде другаде далеч един град е изпепелен. Спори се много какво точно се чува, когато идва Апокалипсисът. Повечето хора мислят, че се чува тишина. Освен това Апокалипсисът идва бавно и въпреки че всички знаят, че идва - никой не се опитва да го предотврати.
Така беше и в София на този майски ден. Нито един луд не се опита да протестира срещу някаква среща на НАТО в София, където се казаха официални едни думи, които дори и лудите не могат да кажат. Думи за оръжия, победа, враг, нападения и прочие неща, от които могат да ви настръхнат косите.
Само Президентът на България чу тези думи, но не му настръхна косата, защото беше вече стар войник и нямаше коса. Президентът каза нещо срещу войната, Третата световна, която започна този ден в София, но никой не го чу, а телевизиите съкратиха думите му.
Ако българите бяха нормални хора, ако в Европа имаше още нормални хора - наистина щеше да им настръхне косата.
Но нито една коса не настръхна. Освен косата на детето, стърчаща от вятъра по улиците на София. Детето, което не знаеше какво му готвят баща му, онзи мърляч с Аудито, правителството на България, восъчният вожд на НАТО и спящите болни и стари българи, които не чуха нито Президента, нито почукването на Третата световна война на вратата на Планетата.
София приветства тихо Третата световна война, а детето, което щеше да живее в нея - още не знаеше къде и защо се е родило и как ще проклина деня на раждането си. Щеше да проклина и баща си, и восъчните фигури на войната, и града си, и всеки на когото не му настръхна косата. Детето  щеше да  прави това само след няколко години.
Или седмици. Или дни.

Lentata.com

Още няма консенсус за Фон дер Лайен

автор:Дума

visibility 394

/ брой: 114

Масови призиви за оставка на Нетаняху

автор:Дума

visibility 402

/ брой: 114

Западът вижда в Китай заплаха, а не партньор

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 114

Канзас заведе дело срещу "Пфайзер"

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 114

Без надежда

автор:Александър Симов

visibility 375

/ брой: 114

Между образованието и бедността

автор:Аида Паникян

visibility 353

/ брой: 114

Нормално ли ви е?

visibility 392

/ брой: 114

Политкоректност

автор:Марин Милашки

visibility 338

/ брой: 114

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ