14 Септември 2024събота00:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Памет

Да защитим историята от посегателства

Конференция за 9 септември отбеляза значимостта на датата за развитието на България

/ брой: 175

автор:Дума

visibility 190

БСП, БАС, Отечественият съюз и форум "България-Русия" организираха конференция "Девети септември 1944-значимо историческо събитие", посветена на 80-ата годишнина от бележитата дата. Сред участниците имаше представители на лявото обединение – Георги Пирински (БСП), Румен Петков (АБВ), Александър Томов (“Българска социалдемокрация“), историците проф. Искра Баева и проф. д-р Йордан Баев, чл.-кор. проф. Васил Проданов, икономистът проф. Боян Дуранкев, проф. д.ик.н. Димитър Иванов,  проф. Светлана Шаренкова- председател на Форум „България – Русия“, проф. Захари Захариев - председател на Фондация за приятелство с Руската федерация и страните от ОНД,председателя на Антифашисткия научен институт проф.Максим Мизов, проф. Стойчо Симов,председателя на Отечествения съюз Васил Точков, проф. Нако Стефанов, проф. Минчо Минчев.
Събитията от 9 септември 1944 г. не са черна дата в българската история, а спасителни за отечеството, което е било заплашено от загуба на територия и много тежки репарации.

Преднамереното изкривяване на историческата истина

отрицанието на предишните постижения в крайна сметка водят до разпад на обществото.
Тези мнения доминираха в изказванията на историци, политици и общественици по време на юбилейната конференция. Гост на конференцията бе посланикът на Русия в България Н. Пр. Елеонора Митрофанова.
Г-жа Митрофанова поздрави председателя на  БАС Евгений Белий с 50-годишния му юбилей, отбелязан навръх 9 септември. "Вие сте от малкото хора, които не с думи, а с дела отстояват патриотичната, антифашистката и русофилска кауза", подчерта в своето приветствие Митрофанова.
"От празник 9 септември се превърна в ден на съветската окупация. Ясно е каква е целта на тези внушения и колко са далече от истината", заяви още в словото си пред конференцията руската посланичка. Това е свързано с опитите за пренаписване на историята, които са последният инструмент на тези, които не могат да победят в честен диспут, посочи руският дипломат.
Митрофанова заостри внимание към последната публикация на документи от Държавна агенция „Архиви“, обединени под името „Съветската окупация в България 1944–1947 г.“, като посочи, че коментарите на съставителите се разминават с изнесените от тях документи.
Руската посланичка посочи, че на представените снимки се вижда радостното настроение, с което

българският народ посреща Червената армия

в дните около 9 септември, а документите показват, че хората са компенсирани за реквизираното им в полза на армията имущество, а България на свой ред получава от Съветския съюз големи доставки на оръжие за Българската армия в месеците след смяната на властта.
"Има случаи на издевателства, но те не са масови, мнозинството от загиналите български граждани, към чиято смърт имат отношение съветските войски, са убити при пътни инциденти или при разминиране", поясни тя списъка от 120 имена, публикуван от агенция „Архиви“.
Митрофанова обърна внимание, че в т. ч. и присъствието на съветските войски, което сега е представяно за окупация, е спасило България от териториални загуби и тежки репарации по време на Парижката мирна конференция.
"Преди години един философ обяви, че е дошъл краят на историята, а сега е дошло време да браним историята си от посегателства", резюмира Светлана Шаренкова.
В речта си председателят на БАС Евгений Белий заяви, че днешните редактори на историческата истина се опитват да отрекат два факта – фашистката същност на режима в годините при 9 септември 1944 г. и общонационалния характер на съпротивата срещу него, която включва не само комунистите, но и земеделци, социалдемократи, безпартийни, представители на интелигенцията и дори буржоазията.
„Историческите факти са ясни. Има произволни интерпретации за окупацията на Червената армия.

Няма реална окупация

каза в словото си проф. Димитър Иванов. Той смята, че както и преди 80 години, днес също е поставен въпросът за съдбата и бъдещето на България. „Не ни чака светло бъдеще в евроатлантическата общност. Тезите на Брюксел и Вашингтон изглеждат все по-химерични“, коментира той последните събития, в светлината на скандалния доклад за конкурентната слабост на ЕС, представен наскоро от бившия глава на ЕЦБ Марио Драги.
С горчивата констатация, че България не успява да събере през годините в една зала различните мнения за периода преди, по време и след 9 септември, започна доклада си известният историк и изследовател на периода проф. д-р Йордан Баев.
По неговите думи 9 септември е дата, в която се преплитат три събития – военен преврат в София, елементи на стихийно народно въстание в провинцията и окупация в част от Югоизточна България от страна на съветските войски. Проф. Баев каза, че той лично не се бои от използването на термина „окупация“, но в същото време малко внимание се обръща на елементите на стихийно народно въстание около тази дата – превземането на над 100 селища, разбиването на затворите, стачките в София и Перник.
Проф. Баев бе категоричен, че макар правителството, свалено в София, да не е фашистко, то управлението на страната за предходните месеци и години е такова, като упомена, че поне на три места в дневника на премиера Богдан Филов се посочва, че българската власт се придържа към идеите на националсоциализма, без да ги копира.
Проф. Баев посочи и броя жертвите, дадени от съпротивата преди 9 септември и тези на убитите след тази дата – 4500 за периода 1941 – 1944 г. и между 2000 и 4000 за месеците след 9 септември до края на годината.
"На 9 септември е сложен край на управление,

плод на два преврата

изправило страната пред трета национална катастрофа, което означава загуби на територия", заяви другият представител на историческата общност – проф. Искра Баева.
Тя изтъкна в доклада си, че отечественофронтовската въоръжена съпротива е част от общоевропейската антифашистка съпротива.
"Кой е по-голям патриот? Този, който получава земи от ръцете на нацистите, за да седне след това на подсъдимата скамейка, или този, който се бори срещу нацистите и с тази борба запазва територията на страната", попита проф. Баева.
"Датата 9 септември не е случайна, тя не е плод само на външна намеса, но най-вече на антифашистката съпротива на хиляди българи", каза проф. Баева.
"Тихомълком се подменя историята на Втората световна война, но това не е исторически проблем, а политически". Тази теза защити левият политик Александър Томов.  Той заяви, че днес се избелват хора, които са приемали антиеврейските закони, пратили са 14 000 евреи от Македония и Беломорска Тракия в пещите на лагерите на смъртта и са настоявали и евреите от т. нар. стари предели да ги последват. „Девети септември е абсолютно спасение за България“, бе категоричен Томов.

БНБ налага ограничения за жилищните кредити

автор:Дума

visibility 438

/ брой: 175

Пак отложиха новото изчисление на такса смет

автор:Дума

visibility 452

/ брой: 175

Забраняват на колекторските фирми да тормозят длъжници

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 175

Пентагонът въоръжава България с ракети

автор:Дума

visibility 454

/ брой: 175

Напрежение в Германия заради мигрантите

автор:Дума

visibility 437

/ брой: 175

Русия ограничава износа на уран

автор:Дума

visibility 417

/ брой: 175

Почина бившият президент на Перу Алберто Фухимори

автор:Дума

visibility 420

/ брой: 175

Есента на Визионера

автор:Александър Симов

visibility 477

/ брой: 175

Саботаж на доброто

автор:Юлия Кулинска

visibility 467

/ брой: 175

Зубрачът Главчев

автор:Юри Михалков

visibility 461

/ брой: 175

ПП-ДБ-СС взривиха всичко, до което се докоснаха в София

автор:Дума

visibility 458

/ брой: 175

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ