20 Юни 2024четвъртък02:15 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"Сиела Норма":

Флашките на машините трябва да се сменят, но ЦИК не разрешава

/ брой: 109

автор:Дума

visibility 135

Вероятно проблемът с машините, който беше най-често срещан при тези избори - да не се отпечатва една от бюлетината при избори 2 в 1, се дължи на вида хартия, който е избран и закупен, това обясни акционерът и член на борда на директорите в "Сиела Норма" АД Иван Тодоров в тв интервю. Той припомни, че според законодателството БНБ е институцията, която се занимава със закупуването и обществените поръчки за хартията за изборите.
"В БНБ не са специалисти и не може да се очаква да се знаят всички характеристики на хартията. Би трябвало фирмата, която е отговорна за поддръжката на машините, т.е. "Сиела Норма", да доставя и хартията за тях. Законодателно обаче въпросът е решен по друг начин", обясни той.
По думите на Тодоров от общо 9595 машини малко над 140 са дефектирали по време на изборите в неделя - това е под 1,5%. "Имаме готовност да правим това, което по цял свят правят - ако има проблем с печатащото устройство, веднага да го заменим. ЦИК обаче не разрешава", посочи Тодоров.
"Ние поддържаме машините, но трябва да ни се разреши, когато някой детайл дефектира, да можем да го променим. Това е хардуер - никой не пипа софтуера, никой не пипа кодовете. По-големия брой машини, на които гласуваме, е от 2019 г.", подчерта експертът.
Тодоров е категоричен, че флашките вече трябва да се сменят, въпреки че ЦИК не разрешавали. Те имат срок на годност и той не е минимум 10 години като при машините, уточни той.
От ЦИК са неглижирали и друг проблем, за който имаше сигнали - че при сгъване на машинната бюлетина реално можело да бъде видян вота на избирателя, тъй като хартията не прилепвала добре.

Още няма консенсус за Фон дер Лайен

автор:Дума

visibility 394

/ брой: 114

Масови призиви за оставка на Нетаняху

автор:Дума

visibility 402

/ брой: 114

Западът вижда в Китай заплаха, а не партньор

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 114

Канзас заведе дело срещу "Пфайзер"

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 114

Без надежда

автор:Александър Симов

visibility 375

/ брой: 114

Между образованието и бедността

автор:Аида Паникян

visibility 353

/ брой: 114

Нормално ли ви е?

visibility 392

/ брой: 114

Политкоректност

автор:Марин Милашки

visibility 338

/ брой: 114

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ