20 Юни 2024четвъртък10:18 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Съюзник на Виктор Орбан, приятел на Путин

/ брой: 93

visibility 2091

Далибор РОХАЧ
The Spectator

Макар да е невъзможно да се изяснят напълно последствията от опита за убийство, със сигурност може да се каже, че събитието е драматична промяна на играта за словашката и централноевропейската политика.
Покушението ужаси словаците от всички политически направления. Политическото насилие не е характерно за Централна Европа. За да се намери пример за убийство на наистина видна политическа фигура в Словакия или по-скоро в Чехословакия, трябва да се върнем чак към 1923 г., когато анархист застреля финансовия министър Алоис Рашин в Прага.
Когато такива неща се случват в тази част на света, те разтърсват обществата из основи, като често пъти изострят съществуващите разделения. Макар да не е убийство, въздушната катастрофа в Смоленск от 2010 г., при която загина действащият полски президент Лех Качински заедно с много други официални лица, продължава и до днес да хвърля сянка върху полската политика, подхранвайки множество конспиративни разкази.
В началото на 2018 г. словашкият разследващ журналист Ян Куциак и годеницата му Мартина Кушнирова бяха ликвидирани от убийци, вероятно наети от хора, разобличени от репортажите на Куциак. Събитието доведе до падането на правителството на Фицо по-късно същата година. Липсата на присъди и отговорност за онези, които са поръчали убийството, продължава да преследва словашката политика.
Фицо не е просто политик. Той е централната фигура на словашката политика през последните 20 години. Безмилостен и поляризиращ, той дефинира ключовите теми на словашкия политически живот и служи като главен посредник на четири управляващи коалиции, като последно направи впечатляващо завръщане през октомври 2023 г.
Той започна като привърженик на социалдемокрацията в стил „Третият път“, критикуваше неолибералните реформи от началото на 2000-та. През цялата си кариера, която започна като млад комунистит през 80-те години, той таеше дълбоко подозрение и недоверие към Запада и САЩ, което днес се превърна в много по-широко отвращение, споделяно от много словаци.
След завръщането на Фицо на власт през 2023 г., Словакия следва пътя на Унгария за засилване на властта. В сценарий, добре познат на британците и американците, натрупали опит от епохата на Брекзит и Тръмп, много словашки семейства напоследък намират за трудно да проведат разговор на вечеря, ако подхванат политически теми.
След зловещия атентат словашката политика никога повече няма да е същата. В трескавите блата на Туитър вече могат да се видят акаунти, свързващи опита за убийство с политическите възгледи на Фицо - от Украйна до КОВИД-19.
Освен да се пожелае на премиера пълно и бързо възстановяване, може да се надяваме, че това събитие ще даде тласък на Словакия и други общества да излязат от ръба на студената гражданска война, предизвикана от политиката през последните десетилетия. Това обаче е само надежда и със сигурност не е прогноза.

Още няма консенсус за Фон дер Лайен

автор:Дума

visibility 572

/ брой: 114

Масови призиви за оставка на Нетаняху

автор:Дума

visibility 578

/ брой: 114

Западът вижда в Китай заплаха, а не партньор

автор:Дума

visibility 520

/ брой: 114

Канзас заведе дело срещу "Пфайзер"

автор:Дума

visibility 471

/ брой: 114

Без надежда

автор:Александър Симов

visibility 530

/ брой: 114

Между образованието и бедността

автор:Аида Паникян

visibility 514

/ брой: 114

Нормално ли ви е?

visibility 551

/ брой: 114

Политкоректност

автор:Марин Милашки

visibility 492

/ брой: 114

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ