21 Юни 2024петък19:59 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Атанас Зафиров:

Само БСП не влезе в договорки и изпълнява обещанията си

Наш приоритет са добро образование, достъпно здравеопазване, социални придобивки, борба с неравенствата, националната сигурност, заяви водачът на листите на "БСП за България" за НС във Велико Търново и Хасково

/ брой: 103

автор:Юлия Кулинска

visibility 1508

Атанас ЗАФИРОВ е роден в Бургас. Има завършени три магистърски степени - „Национална сигурност” от Военна академия ”Г.С.Раковски” София, „Финанси” от ВТУ„Св.Св. Кирил и Методий” Велико Търново и „Български език и история” в същия университет. Има професионални квалификации по политология и политически мениджмънт в Нов български университет, Българско училище за политика, Институт за социална интеграция и Московската школа за политически изследвания. Народен представител в 42-ото, 43-ото, 45-ото, 46-ото, 47-ото, 48-ото и 49-ото НС. Зам.- председател на БСП и на ПГ"БСП за България". Три мандата е делегат в Парламентарната асамблея на НАТО и председател на групата за приятелство с Армения в НС. Носител на медал на благодарността, връчен му лично от президента на Армения.
Член на ИБ и на НС на БСП. Два мандата е председател на Съвета по отбрана и председател на УС на фондация "ДУМА". Председател на УС на Българска федерация ръгби. Носител на медала за заслуги на Международната конфедерация на офицерите от резерва към НАТО–СИОР. Автор на множество публикации и една студия в областта на борбата с корупцията, външната политика, отбраната и националната сигурност. Владее руски език.   


"Времето е най-добрият съдник за политиките на партиите и рано или късно последователността и принципността на БСП ще бъде оценена положително от избирателите"


- Г-н Зафиров, какво Ви мотивира да се кандидатирате отново за народен представител от Коалиция „БСП за България“?
- Често ми задават този въпрос и аз обосновавам отговора с един показателен факт от моята политическа биография. Аз седем пъти съм се заклевал като народен представител, и знаете ли, тези седем мандата на какво се равняват - общо пет години реално време в парламента. Ето ви една точна илюстрация на ужасяващата и перманентна политическа криза, в която се намира България. Много анализатори предупреждават, че е напълно възможно отново да влезем в спирала от избори. Нелепите промени в Конституцията пък вещаят възможност освен политическа, социална и икономическа, кризата да се превърне в конституционна такава.
Ето защо залогът на тези избори е много голям, още повече, че те се провеждат съвместно с европейските такива, където пък е заложено бъдещето на Европа. И само една партия в България може да спре този разпад на държавността - БСП. А за мен е гордост и предизвикателство да бъда пръв между равни в листите, които водя.
- Вие сте водач на листите в Хасково и във Велико Търново. Какви са основните проблеми на тези две области?
- Има много общи проблеми, както, разбира се, и специфични и регионални такива. Обезлюдяване на населените места, демографски срив, закрити училища и болници, проблеми с водоснабдяването, разбита или направо липсваща инфраструктура, битова престъпност, липса на инвестиции, ниски доходи. Това са общите проблеми, като например в община Елена, която е втората в страната по брой населени места, всъщност огромната част от тях са или напълно обезлюдени, или с по един-двама жители. Хасково пък втора поредна година е най-бедната българска област, според статистиката , с два пъти пъти по-нисък БВП на глава от населението от средните за страната стойности. И в двете области няма повече от една денонощна аптека, пътищата в някои общини са в окаяно състояние, а населението няма достъп до питейна вода. И всичко това в 21 век.
Искам това да се промени и това е основния ми мотив да се кандидатирам - да помогна за решаването на тези проблеми и да накажем виновните!
- Разкажете за листите. Какви експерти са включени в тях?
- И двете листи са пълни. Което показва сериозността на нашите намерения и очакванията ни за по-добър резултат. Листите са добре подредени, включват баланс между опита и обновлението, мъже и жени, имаме юристи, педагози, предприемачи, спортисти, офицери, журналисти, хора на изкуството. Средната възраст е около 45 години, като най-младият кандидат е на 24 години. Всеки един от моите колеги е доказан професионалист в своята сфера и напълно заслужава да бъде народен представител. В нашите листи достойно място намериха и представителите на гражданската квота и коалиционните ни партньори, защото ние не сме сами на тези избори - с нас са социалдемократите, еколозите, тракийци, патриоти, граждански сдружения, пенсионерски съюзи, запасното войнство и стотиците хиляди честни и достойни български граждани, които искат да сложат край на този порочен и предателски модел на управление на страната.
- Защо хората трябва да гласуват за кандидатите на „БСП за България“?
- Защото само ние не ги излъгахме. Само ние устояхме на изкушенията на властта и не се продадохме за постове и привилегии. Нашата цел бяха и остават единствено интересите на българските граждани!
За краткото време на съществуване на 49-ото Народно събрание, ние внесохме 19 законопроекта и постигнахме конкретни резултати, като увеличаването на наказанията за трафик на хора, което доведе и до намаляването на този трафик. Тема особено актуална за района на Хасково. Финалът на парламента пък беше, че по наша инициатива отложихме либерализацията на енергийния пазар за битовите потребители, което засегна положително милиони хора. И ред други неща, които показаха, че сме последователни и следваме нашите предизборни обещания, така че влязохме в тази кампания с вдигнато чело. Времето е най-добрият съдник за политиките на партиите и рано или късно последователността и принципността на БСП ще бъде оценена положително от избирателите.
Искаме доверие, защото ни чака много работа. А за да я свършим, трябва да сме повече и по-силни
- Какви са Вашите послания към избирателите?
- Първият ми апел към хората е: гласувайте! Нашият политически опонент е ГЕРБ и модела "Бойко Борисов", но нашият враг е безразличието и пасивността на българските граждани. Нежеланието да се гласува ражда уродливи форми на управление като т.нар. сглобка. Затова призоваваме да се гласува. Със сърце, но и с разум. За партията която никога не подведе своите избиратели. БСП за България излезе с много силна програма на тези избори - основните акценти в нея разбира се са образование, достъпно здравеопазване, социални придобивки, борба с неравенствата, демографската криза, екология, национална сигурност. И разбира се - въпросът за мира! Да кажем НЕ на войнолюбците и националните предатели. Да не допуснем България да бъде въвлечена по  какъвто и да е начин в този ужасяващ военен конфликт. Има само едно решение - номер 24 в интегралната бюлетина!
За достойна България в мирна Европа!

Таксиджиите нащрек: индийците им взимат хляба

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 116

Алкохолът и тютюнът у нас - най-евтини в ЕС

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 116

24 нови ракетни площадки срещу градушки

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 116

Русия и Виетнам - все по-близки

автор:Дума

visibility 344

/ брой: 116

Шолц търси решение за миграцията

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 116

"Хизбула" заплаши и Кипър

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 116

Още един провал

автор:Деси Велева

visibility 325

/ брой: 116

По-добри времена

автор:Мая Йовановска

visibility 316

/ брой: 116

За късия хоризонт

visibility 272

/ брой: 116

Войната, която пак ни напомня: "Хора, бдете!"

автор:Евгений Белий

visibility 324

/ брой: 116

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ