20 Юни 2024четвъртък08:04 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Поръчител и изпълнител

/ брой: 97

visibility 3661

Пламен Павлов*

Не гадая, нито ходя на гледачи, никога не съм печелил от лотарията, но от известно време един глас ме убеждава за предстоящи събития в газовия сектор. А гласът ми напомня:
- На 03.01.2023 г. „Булгаргаз“ ЕАД подписва с „БОТАШ“ 13-годишен договор за транзит на 1,5 млрд. м3 природен газ на година, без пазарен тест, без обвързващи оферти, без потребители. В резултат на тази необяснима инициатива на служебния министър Росен Христов „Булгаргаз“ ЕАД заплаща по 500 000 щатски долара на ден за резервиран капацитет за регазификация и транзит през турската система на „БОТАШ“, което не ползва и формира загуби на държавното предприятие.
- Търсейки мотивите на служебния кабинет за дългосрочния и необезпечен с потребители договор на българския обществен доставчик с турския газов оператор и търговец се връщам на 25.04.2023 г., когато в София министрите на енергетиката от Азербайджан, Турция, България, Румъния, Унгария и Словакия подписаха Меморандум за “Solidarity Ring” – „Пръстен на солидарността“, от което нищо не произлезе, но...
- На 22.05.2024 г. служебният министър на енергетиката на България Владимир Малинов, посещавайки САЩ се среща със Стивън Бърнс, директор по енергийна сигурност и Джереми Лонг, директор за Балканите и Централна Европа в Съвета за национална сигурност на САЩ, излизайки със заявление за ограничаване доставките на руски газ по „Турски поток“ чрез доставки на втечнен американски природен газ. Стивън Бърнс и Джереми Лонг декларират готовност за подкрепа и търсене на възможности САЩ да предоставят американски втечнен природен газ за Украйна и целия регион.
- На 23.05.2024 г. в Атина представители на газопреносните оператори на Гърция, България, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова представят пред заинтересовани страни проектите си за реализация на Вертикалния газов коридор.
Вътрешния глас почти ме убеди, че след прекратяване доставките на природен газ през Украйна от 01.01.2025 г. се подготвя преустановяване транзита на „Турски (Балкански) поток“ през България за региона.
Това обяснява как така служебни кабинети без мандат сключват дългосрочни договори, предизвикващи стотици милиони загуби на държавното предприятие “Булгаргаз”, обяснява защо прокуратурата, ДАНС и партийните централи мълчат, обяснява наглото поведение на бившия служебен министър на енергетиката Росен Христов и мълчанието на покровителя му Румен Радев, обяснява кой е поръчителят.
Е, не е нужно да си гадател, за да разбереш кой е поръчителят, той поръча взрива на “Северен поток”, той поръча смяната на ядреното гориво за АЕЦ "Козлодуй", той е недоставчика на F-16 Block 70, той, поръчителят е пич, има си интереси и си ги защитава, а изпълнителят... Изпълнителят също е известен, той е описан от Иван Вазов в “Жидов гроб”:
“Издайство, измяна позорна
пропусна врага в крепостта
и Царевец як след упорна
отбрана потъна в кръвта

Фейсбук
*Авторът е председател на Българската газова асоциация

Още няма консенсус за Фон дер Лайен

автор:Дума

visibility 553

/ брой: 114

Масови призиви за оставка на Нетаняху

автор:Дума

visibility 555

/ брой: 114

Западът вижда в Китай заплаха, а не партньор

автор:Дума

visibility 502

/ брой: 114

Канзас заведе дело срещу "Пфайзер"

автор:Дума

visibility 452

/ брой: 114

Без надежда

автор:Александър Симов

visibility 513

/ брой: 114

Между образованието и бедността

автор:Аида Паникян

visibility 491

/ брой: 114

Нормално ли ви е?

visibility 536

/ брой: 114

Политкоректност

автор:Марин Милашки

visibility 478

/ брой: 114

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ