21 Юни 2024петък22:55 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

От юли ваучерите за храна ще са само електронни

Търговците ще приемат хартиените до изтичането на срока на валидност, изписан върху тях

/ брой: 103

автор:Дума

visibility 1344

Остава по-малко от месец до изтичането на преходния период, в който работещите могат да получават ваучерите си за храна - и на хартия, и в електронен вариант. От 1-ви юли те ще бъдат само електронни.
Главният секретар на Асоциацията на операторите на ваучери за храна в България Таня Обущарова обясни, че търговците ще продължат да приемат хартиените ваучери - до изтичането на срока на валидност, изписан върху тях.
"Хората трябва да са спокойни, че ако на ваучера им пише, че той е валиден до 2025 г., няма опасност да загубят средствата си. При електронните ваучери срокът на валидност е същият, както е и на хартиените ваучери - в срок до една година след издаването. Така че хората трябва да следят тази валидност. Повечето оператори предлагат начини за проверка - най-често на мобилно приложение или по телефона. Първо се харчат, първо се "дърпат" средствата с най-кратка валидност", каза Обущарова.
Над 750 хиляди са ползвателите на популярната социална придобивка, а лицензираните оператори на ваучери са 11. С държавния бюджет се определя годишна квота за издаването им. Освободени от облагане с данък са до 200 лева месечно - за един работещ.
По-рано стана известно, че България е сред страните в ЕС с най-дълга работна седмица. Това показват данни на "Евростат" колко часа седмично работят европейците. При средно за целия ЕС 36,1 часа през 2023 г. най-дълга работна седмица имат Гърция (39,8 часа), Румъния (39,5), Полша (39,3) и България (39). На другия полюс са Холандия - с най-кратката работна седмица (32,2 часа), следвана от Австрия (33,6) и Германия (34).
В статистиката на "Евростат" се включва както работата на пълен, така и на непълен работен ден и засяга общия брой часове, които един човек е прекарал в трудова дейност седмично на основната си заетост. Т.е. включват се всички отработени часове, включително допълнителните, свързани с основната работа, независимо от получените компенсации. В същото време се изключват периодите на отсъствие от работа поради болнични, празници и времето за пътуване до работното място.
По дейности най-дълго се работи в селското, горското и риболовното стопанство (41,5 реални работни часа), минното дело и кариерите (39,1) и строителството (38,9), докато най-кратките работни седмици са регистрирани в домакинството (като работодатели - 26,7 часа), в образованието (31,9) и изкуството, развлеченията и отдиха (33).
В повечето страни от ЕС през 2023 г. самонаетите са работили повече часове на седмица от наетите служители, с някои изключения, като Кипър и Естония, където наетите са се трудили средно повече от работещите за собствена сметка (съответно +5,7 и +4,6 часа повече).

Таксиджиите нащрек: индийците им взимат хляба

автор:Дума

visibility 451

/ брой: 116

Алкохолът и тютюнът у нас - най-евтини в ЕС

автор:Дума

visibility 426

/ брой: 116

24 нови ракетни площадки срещу градушки

автор:Дума

visibility 404

/ брой: 116

Русия и Виетнам - все по-близки

автор:Дума

visibility 492

/ брой: 116

Шолц търси решение за миграцията

автор:Дума

visibility 439

/ брой: 116

"Хизбула" заплаши и Кипър

автор:Дума

visibility 422

/ брой: 116

Още един провал

автор:Деси Велева

visibility 472

/ брой: 116

По-добри времена

автор:Мая Йовановска

visibility 450

/ брой: 116

За късия хоризонт

visibility 415

/ брой: 116

Войната, която пак ни напомня: "Хора, бдете!"

автор:Евгений Белий

visibility 462

/ брой: 116

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ