20 Юни 2024четвъртък18:18 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

От 1 юли токът може да поскъпне повече от планираното

Топлофикациите недоволни от начина, по-който се определят техните разходи

/ брой: 109

автор:Дума

visibility 553

Ако започналото повишение на борсовите цени на електроенергията и на природния газ продължи и ако настъпят съществени изменения в ценообразуващите елементи, ще се наложи Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да преразгледа предложението си за средно поскъпване на тока за бита с 1,39 процента от 1 юли. Това каза ръководителят на работната група на КЕВР Пламен Младеновски по време на  открито заседание по темата. "Ако тази тенденция продължи до края на месеца, най-вероятно ще се наложи да преразгледаме предложената стойност на прогнозната пазарна цена, съответно и това ще доведе до промяна на стойностите на ценообразуващите елементи в решението и промяна в предложените цени", заяви Пламен Младеновски.
За клиентите на "Електрохолд" се предлага продажната цена да се повиши средно с 2,74 на сто. Записано е дневната тарифа да се увеличи с 2,72 процента, а нощната - с 2,81 на сто. За "ЕВН" увеличението на цената е средно с 1,46 процента, като повишението на нощната тарифа се предвижда да бъде с 2,54 процента, а на дневната - с 1,26 на сто. За клиентите на "Енерго-Про" предложението е цената на тока да бъде намалена средно с 0,95 процента, като дневната тарифа да поевтинее с 0,91 на сто, а нощната - с 0,86 процента. За дружеството в Златни пясъци е записано повишение на цената с 0,25 процента.
Средното поевтиняване за страната с 8,44 процента на парното и топлата вода от 1 юли също бе обсъдено от КЕВР. Най-сериозно намаление на цените се предлага в Бургас - с 14,09 процента. За София намалението се очаква да бъде със 7,02 на сто, в Пловдив - със 7,81 на сто. Най-малко се предвижда да поевтинеят парното и топлата вода във Велико Търново - с 2,44 процента.
По време на вчерашното открито заседание повечето топлофикационни дружества в страната не се съгласиха с признатите от работната група на КЕВР технологични разходи. Изпълнителният директор на "Топлофикация София" Александър Александров каза, че от дружеството са съгласни като цяло с констатациите на работната група на КЕВР. Единствената им забележка е по повод орязаните разходи по пренос и технологични загуби.
От "EVN Топлофикация" Пловдив обърнаха внимание, че не са признати разходите за балансиране, свързани с произвежданата електрическа енергия от дружеството. Оттам считат, че технологичните разходи по пренос на топлинна енергия са намалени прекомерно от КЕВР.
От "Топлофикация Плевен" като цяло нямат забележки по доклада. Те възразяват единствено по отношение на определяне на прогнозната годишна борсова цена на електрическата енергия. Според дружеството трябва да има компенсаторен механизъм, ако цената е прекалено голяма спрямо отчетната. От "Веолия Енерджи" Варна приемат доклада. Те също отчетоха, че има разлика между прогнозната цена на енергийната борса и отчетната, което води до затруднение за дружеството. От "Топлофикация Враца" имат възражения по отношение на разходите за пренос на топлинна енергия и необходимите приходи на дружеството. От "Топлофикация Велико Търново" имат забележки относно признатите разходите за пренос и достъп през газоразпределителната мрежа. Подобни са забележките и на "Топлофикация Разград".
От "Топлофикация Русе" не са съгласни с определените от КЕВР разходи за горива, докато от "Топлофикация Перник" възразяват срещу намалените разходи за пренос. От "Топлофикация Сливен" имат притеснения, свързани с общото намаляване на разходите на въглищата и тези за гореща вода. От ТЕЦ "Горна Оряховица" са съгласни с определените цени и нямат възражения. От ТЕЦ "Бобов дол" възразяват относно определената цена на пренос и определената премия за високоефективна енергия.
Ръководителят на работната група на КЕВР Пламен Младеновски коментира, че всяка година се говори за технологичните разходи, но промяна няма и не се инвестира достатъчно в развитие на мрежата. Той посочи, че между 1 и 3 години се чака за присъединяване на клиенти към мрежата. По отношение на разходите за балансиране Младеновски обърна внимание, че целта на приетата нова методика е да се прогнозира правилно и всички дружества трябва да понасят последствия в случаите, когато не са планирали правилно графиците си. Според него нормата на възвращаемост отразява цената на привлечения капитал. По отношение на борсовата цена ръководителят на работната група на КЕВР обясни, че в момента друг по-точен механизъм няма.

Фалстарт на новото Народно събрание

автор:Дума

visibility 335

/ брой: 115

Опитали да източат 100 000 лева от община Дупница

автор:Дума

visibility 315

/ брой: 115

МВР съветва хората да се барикадират от крадци

автор:Дума

visibility 326

/ брой: 115

САЩ предлагат заем от 8 млрд. долара за 7 блок

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 115

До 4 месеца ясни кандидатите за газ в блок "Хан Тервел"

автор:Дума

visibility 344

/ брой: 115

Хазартът е разплатил 6 млрд. лв. печалби през 2023 г.

автор:Дума

visibility 298

/ брой: 115

Москва и Пхенян обявиха общ враг - Вашингтон

автор:Дума

visibility 377

/ брой: 115

И в Швеция ще има американски войски

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 115

САЩ продават оръжия на Тайван за $360 млн.

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 115

Левите във Франция - втори в проучванията

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 115

Холивудски парламент

автор:Александър Симов

visibility 330

/ брой: 115

Има опасност от гръцки сценарий за България

visibility 367

/ брой: 115

Проблемът с новите лични карти

visibility 294

/ брой: 115

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ