20 Юни 2024четвъртък10:09 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Христо Проданов:

Основният ни опонент е паралелната държава

Хората не чуват какво предлагат партиите, защото политическият разговор се свежда само до това кой колко е корумпиран, кой какво е откраднал, казва водачът на листите в 23 МИР в София и в Кърджали

/ брой: 93

автор:Деси Велева

visibility 980

ХРИСТО ПРОДАНОВ е роден през 1977 г. в Панагюрище. Завършил е Минно-геоложкия университет, специалност минен инженер. Има магистърска степен по индустриален мениджмънт. Бил е председател на РС на БСП в столичния район "Триадица". Народен представител от "БСП за България" от 44-тото до 49-тото Народно събрание. Бил е министър на туризма. Член на Изпълнителното бюро на БСП. Владее английски и руски език.

- Г-н Проданов, вие сте кандидат за депутат от БСП на поредните парламентарни избори. Как ще мотивирате избирателите да видят БСП като единствена възможност за изход от политическата и икономическа криза?
- Имаме голямо предимство на тези избори. Ние останахме единствената партия, която не се прегърна с ГЕРБ, Борисов и Пеевски и за пореден път доказахме, че не изневеряваме на нашите обещания и не лъжем избирателите си. Друго предимство за нас на предстоящия вот е всичко това, което постигнахме, когато бяхме в управлението на страната макар и за кратко време. Имам предвид постижения като безплатни детски градини и драстично увеличение на пенсиите. Въпреки че от "Продължаване промяната" се опитват откраднат нашите постижения, е доказано във времето, че само, когато БСП е на власт, се увеличават сериозно доходите на възрастните хора.
Един път сме го правили в тройната коалиция и следващия път, когато бяхме с ПП в коалиция.
Доказателство за тези мои думи е, че когато БСП беше извън последното правителство, отново увеличението на пенсиите бе само по швейцарското правило - тоест с малък процент, който не може да компенсира дори инфлацията. А тя през последната година и половина е доста висока и цените на основните хранителни продукти растат.
- Как гледате на битката в София, където сте водач на листа?
- Няма самоцелна битка. При нас водещото е битката за идеите и политиките, които ние прилагаме и провеждаме. В последните 10-15 години - когато Борисов е на политическата сцена и управлява, политиката се изроди до такава степен, че вече политическият разговор се свежда само до това кой колко е корумпиран, кой какво е откраднал. В същото време хората не чуват какво предлагат партиите. Това имам предвид, като казвам за израждане на политиката. Защото това е мафиотска работа, не е политика.
Ние се опитваме да се върнем към реалния политически курс, който е правилно да бъде заеман, за да може наистина хората да чуват, това, което предлагат партиите. Защото в крайна сметка ролята на политиката е да подобрява живота на хората, а не да подобрява живота на политиците, както се случва в последните 15-20 години откакто ГЕРБ и Борисов ограбват държавата.
- Кой е основният опонент на БСП на тези избори?
- Това е паралелната държава. Това, срещу което водим битка повече от 10 години вече. Противник ни е моделът "Борисов" и ГЕРБ във всичките му уродливи отклонения.
- Изпитвате ли някакви притеснение от така наречените алтернативни леви формации?
- Не, защото те нито са алтернативни, нито леви. Първо - политиката, които тези хора са провеждали назад в годините, винаги е била по-скоро дясна. Нека да напомня, че АБВ досега са влизали един път в парламента. Те са основният съставен елемент на левицата. Първото нещо, което направиха тогава е така наречената пенсионна реформа "Калфин". Тя увеличи възрастта за пенсиониране. В това не виждам нищо ляво. Това беше единственото "постижение" на АБВ при единственият път, когато влезе в управлението. Те се прегърнаха с ГЕРБ и с Бойко Борисов. Тоест излъгаха левите избиратели и открадна от гласовете на БСП.
Лявата Мая Манолова пък бе избрана от Бойко Борисов за омбудсман на държавата. На Ваня Григорова от така наречената "Солидарна България" първата работа в Столичния общински съвет като общински съветник бе да гласува за увеличаването на собствената си заплата. Въпреки че преди това убеждаваше, че ще работи за вдигане на възнагражденията на шофьорите в градския транспорт. Досега те не са с увеличени заплати, но Ваня Григорова от заплата от 1000 лева вече е със заплата от 6000 лева. Така че смятам, че хората трябва да разбират предателите, лъжците, кое е ментето и кое оригиналът. Оригиналът е БСП и това е доказано във времето с това, което вече сме направили в действителност, а не само като закани и обещания.
- Вие сте водач на листите в София и в Кърджали. Как ще работите за защитата на интересите на хората от тези райони?
- Националните проблеми се решават в парламента. Законодателството еднакво важи както за София и Бургас, така и за всяко друго населено място. Не вярвам на кандидати на народни представители, които са отишли в дадена община и обясняват как ще оправят пътната инфраструктура там. Да, но пътят е общински и е работа на кмета.
В Кърджали проблемите са от национално естество - ниски доходи, безработица, недобре развита инфраструктура. Това е район с изключително голям потенциал за развитие на културния туризъм. Там има много културно-исторически забележителности.
По отношение на инфраструктурата там е проблем обходният път през Кърджали за ГКПП "Маказа" . Откакто функционира пунктът, този обходен път, част от републиканската мрежа и работа на държавата, не е изграден. Ако бъда избран оттам, това ще е едно от основните неща, за които ще се опитам да работя. Това е дъвка, която се дъвче от 20 години и нищо не се прави по въпроса.
Другата цел за Кърджали, която е чисто политическа, е да изчистим имиджа му като бастион на ДПС. Надявам се, че хората от града ще осъзнаят, че освен Делян Пеевски, имат и друг избор, който може да ги представлява в Народното събрание, а именно - аз и БСП като социална партия, която се грижи за решаване на проблемите на хората.
- Коя е първата дейност, с която ще трябва да се захванат новите депутати от следващото Народно събрание?
- Първо трябва да се довършат законите за Плана за възстановяване и устойчивост. Ние останахме единствената държава, която още не е усвоила парите си. Другите държави вече ги изхарчиха, като реализираха проекти, които носят добавена стойност в икономиката, в работни места.
Поради политическата нестабилност и криза, които са обхванали през последните години България, в момента държавната администрация е замръзнала, тя просто не работи. Хората в нея чакат кой ще бъде поредният министър и дали ще могат да запазят работните си места. Всичко това работи много зле както за бизнеса и икономиката, така и за обикновените граждани. Така че се надяваме, че след тези избори ще има някакъв политически разум може би за съставяне на надпартийно правителство без политически фигури, които да решават важните въпроси.

"Ролята на политиката е да подобрява живота на хората, а не да подобрява живота на политиците, както се случва в последните 15-20 години

Още няма консенсус за Фон дер Лайен

автор:Дума

visibility 572

/ брой: 114

Масови призиви за оставка на Нетаняху

автор:Дума

visibility 578

/ брой: 114

Западът вижда в Китай заплаха, а не партньор

автор:Дума

visibility 520

/ брой: 114

Канзас заведе дело срещу "Пфайзер"

автор:Дума

visibility 471

/ брой: 114

Без надежда

автор:Александър Симов

visibility 530

/ брой: 114

Между образованието и бедността

автор:Аида Паникян

visibility 514

/ брой: 114

Нормално ли ви е?

visibility 551

/ брой: 114

Политкоректност

автор:Марин Милашки

visibility 492

/ брой: 114

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ