19 Юни 2024сряда23:48 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Машинното гласуване се провали в десетки секции в цялата страна

Устройствата дадоха дефекти и се премина към хартиен вот

/ брой: 107

автор:Дума

visibility 1536

Гласуването с машини на вота "2 в 1" се провали в десетки секции в цялата страна. На много места устройствата тръгнаха със закъснение от по 20-30 минути по различни причини. До обяд вчера беше спряно гласуването с 42 машини и вотът продължи с хартия, съобщи говорителят на ЦИК Росица Матева. Оказа се, че има случай на разменени машини в две секции в Стара Загора. Там и в Сливен в разписките излизаше изписано само мястото за гласуване, не и отбелязаният избор. Другаде пък разписките въобще не излизаха.
Към 12 часа се появиха проблеми с машините във всички общини в София област. В много от тях не работеше  флаш паметта, съобщи секретарят на РИК Екатерина Клечкова – Димитрова. По думите й машините не изкарват точни разписки. Преустановено беше е машинното гласуване в секции в общините Самоков, Пирдоп и Ботевград.
Над 60 сигнала за проблеми с машинния вот бяха установени в Стара Загора, заяви председателят на РИК Теодора Крумова. „Машините спират, тръгват, не пускат бюлетини или пускат бюлетини само за единия вид избори, или пускат и двете празни бюлетини“, разказа тя.
В Габровския район са регистрирани случаи с липса на разписки или по-къси разписки след упражняване на вота. В Силистра бяха докладвани около 20 случая, при които машините дават само една от двете бюлетини. Констатирани бяха проблеми в устройствата в област Шумен, в 7 секции в общините Хасково, Тополовград, Димитровград, Харманли и Минерални бани, съобщи председателят на РИК Добромир Якимов.
След неуспешна гласуване в една секция в Димитровград и една в Харманли, двама гласоподаватели са скъсали демонстративно бюлетините и са отказали да се подпишат в протоколите.
В Благоевградско 17 устройства за машинно гласуване са разпечатвали празни бюлетини.
Тя посочи, че на тези избори има сериозно покачване на проблемите с машините, с които се гласува.
Има случаи на гласоподаватели, които твърдят, че са отбелязали на екрана, че ще гласуват и на двата вида избори, но устройството е отпечатало само една бюлетина. В три секции - в общините Пазарджик, Пещера и Велинград беше преустановено гласуването с машини и то продължи с хартиени бюлетини.
В столичния квартал "Дружба" избиратели казват, че на бюлетини не сте поставят печати. Машината вместо да пуска цели разписки, пуска част от разписката и така се губи възможността да гласуват, на някои избиратели едната излиза, другата не излиза, което не позволяват да гласуват с хартия. В 73-то училище в София  устройството въобще не е стартирало и там преминаха на хартия. Още поне 7-8 машини в столичните секции дават дефект и вадят бели разписки. Такъв проблем се появи в 53-та секция, която се намира в колежа по телекомуникации в студентски град.
За всички такива проблемни случаи СИК съставят  констативни протоколи, които се прилагат към секционните протоколи.
Не липсваха и куриози. В Бургас машина за гласуване в ОУ "Княз Борис I" заработила на батерия. По-късно станало ясно, че членовете на комисията забравили да включат устройството в контакта.

Още няма консенсус за Фон дер Лайен

автор:Дума

visibility 394

/ брой: 114

Масови призиви за оставка на Нетаняху

автор:Дума

visibility 402

/ брой: 114

Западът вижда в Китай заплаха, а не партньор

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 114

Канзас заведе дело срещу "Пфайзер"

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 114

Без надежда

автор:Александър Симов

visibility 375

/ брой: 114

Между образованието и бедността

автор:Аида Паникян

visibility 353

/ брой: 114

Нормално ли ви е?

visibility 392

/ брой: 114

Политкоректност

автор:Марин Милашки

visibility 338

/ брой: 114

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ