20 Юни 2024четвъртък08:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Кремъл губи от сблъсък между Израел и Иран

Путин желае Западът да е отдалечен от Украйна, но пряк конфликт между Тел Авив и Техеран ще разкрие уязвимите места на Русия в Близкия изток

/ брой: 98

visibility 149

Мишел ГРИЗЕ*  
 
Въпреки че се твърди, че Москва печели от хаоса в Близкия изток, защото така се отклонява вниманието на Запада от Украйна, тя може да загуби много, ако конфликтът между Израел и Хамас ескалира във война.
Русия прекара последното десетилетие в укрепване на влиянието си в региона, като се възползва от локални конфликти. Това бе най-очевидно в Либия, където Русия използва гражданската война в страната, за да установи свой плацдарм. Същото стана и в Сирия, където руската намеса спаси режима на Асад от неизбежна гибел през 2015 г. Русия разшири влиянието си в Сирия, установявайки постоянно военно присъствие с базите си в Тартус и Хмеймим. След изтеглянето на САЩ от Сирия през 2019 г., Русия веднага реагира, помагайки на сирийските правителствени сили да си възвърнат контрола над североизточната част на страната. Същата година Москва проведе съвместни военноморски учения с Кайро и ускори изграждането на руска ядрена централа в Египет.
Русия се възползва от нестабилността в Сирия и Либия, за да се утвърди като гарант за регионалната сигурност, но не е в състояние да извлече подобни ползи, ако войната между Израел и Хамас ескалира. Затова Русия не успя да помогне на бившия си съюзник Армения, когато азербайджанската армия превзе арменския анклав Нагорни Карабах. В момента Русия няма капацитет да действа като стабилизираща сила в постсъветската сфера на влияние, да не говорим за Близкия изток.  
Нарастващото приятелство на Москва с Техеран е сигнал, че руското присъствие в Близкия изток е стабилно. Но това може да е сигнал и за обратното: че бъдещата роля на Русия в региона ще зависи от благоволението на все по-силния Иран.
Ескалацията на настоящия конфликт в Близкия изток може да предизвика ново напрежение. Един по-широк регионален конфликт, особено ако включва пряк конфликт между Израел и Иран, би ограничил способността на Иран да продължи да служи като военен доставчик на Русия. Техеран може да поиска повече подкрепа, когато Русия има ограничен капацитет да я предостави.
Но Русия има още една тревога: по-широк конфликт в Близкия изток ще даде възможност на Китай да стане влиятелен посредник, както Пекин успешно направи при преговорите за разведряване между Саудитска Арабия и Иран през март 2023 г. Войната в Украйна вече допринесе за нарастващата зависимост на Русия от Китай. Затова Русия ще е особено чувствителна към опитите на Китай да конкурира нейното влияние в Близкия изток.
 
* Старши изследовател в RAND, професор и доктор по история в университета в Йейл. Изследва политическите процеси в Иран и Южна Азия, както и руската външна политика и военната стратегия на Кремъл

Още няма консенсус за Фон дер Лайен

автор:Дума

visibility 560

/ брой: 114

Масови призиви за оставка на Нетаняху

автор:Дума

visibility 565

/ брой: 114

Западът вижда в Китай заплаха, а не партньор

автор:Дума

visibility 508

/ брой: 114

Канзас заведе дело срещу "Пфайзер"

автор:Дума

visibility 459

/ брой: 114

Без надежда

автор:Александър Симов

visibility 518

/ брой: 114

Между образованието и бедността

автор:Аида Паникян

visibility 503

/ брой: 114

Нормално ли ви е?

visibility 541

/ брой: 114

Политкоректност

автор:Марин Милашки

visibility 483

/ брой: 114

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ