30 Юни 2024неделя06:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

КАК РУСИЯ СПЕЧЕЛИ САНКЦИОННАТА ВОЙНА СЪС ЗАПАДА

Западното оръжие чудо не осигури на Украйна успешно контранастъпление

/ брой: 14

автор:Дума

visibility 1826

Newsweek

Дейвид РАНДЕЛ*        Майкъл ГФЕЛЕР*

Сега вече е напълно очевидно, че Русия преодоля западните санкции, които бяха въведени, за да сринат икономиката й и да я принудят да се изтегли от Украйна. Но вместо очаквания колапс, руската икономика стремително расте. Брутният вътрешен продукт (БВП) на Русия скочи през третото тримесечие на 2023 г. с цели 5,5% - впечатляващ резултат. Окончателните данни за цялата година все още не са публикувани, но ръстът на руския БВП през 2023 г. трябва да надхвърли 3%. По ирония на съдбата руснаците се справят по-добре от тези, които въвеждаха санкции срещу тях. През 2023 г. икономиката на САЩ нарасна с 2,4%, икономиката на Германия дори се сви. А растежът в Европейския съюз като цяло е под 1%. Вместо да изтегли войските си от Украйна, Русия увеличи числеността на контингента от 190 000 военнослужещи през февруари 2022 г. до над 600 000 днес.
От февруари 2022 г. до февруари 2023 г. западните страни въведоха най-обширния набор от санкции срещу Русия след Втората световна война. Но дори точковите мерки срещу няколко хиляди руски граждани, предприятия и държавни учреждения доведоха само до умерена рецесия през 2022 г., която руснаците бързо преодоляха. Как успяха да го направят? Много просто.

Руснаците имат много злато, зърно, петрол и приятели

и те умело се възползваха от всичко това, за да заобиколят санкциите. Показателно е, че всяка надеждна прогноза можеше да го предвиди.
През март 2022 г. членовете на Г7 замразиха резервите на Централната банка на Русия на стойност 300 милиарда долара - около половината от валутните резерви на Русия в онзи момент. Предполагаше се, че това ще смаже "на прах" рублата. Нищо подобно не се случи. Вместо това Централната банка на Русия побърза да обвърже рублата със златото и да подкрепи този ход с обширни златни резерви и производствени мощности. Обвързването действаше само три месеца, но осигури на Москва време, за да пренасочи енергийните потоци от Европа към Азия и да преустрои и приспособи към санкциите останалата част от икономиката си.
Почти веднага Русия насочи търговията с енергоносители към Китай и Индия, предлагайки им значителни отстъпки. Днес в тези две страни се отправя 90% от износа на руския суров петрол. Преди Европа получаваше 40% от руския износ, сега - само 4-5%. За да избегнат наказанията на Запада срещу корабоплаването и застраховането, руснаците събраха гигантски "сенчест флот" от петролни танкери, купувайки и наемайки стотици кораби, които не подлежат на санкции. По данни на международната агенция по енергетика

Русия изнася 7,5 милиона барела петрол дневно

само малко по-малко от Саудитска Арабия.
Руснаците проявиха също изобретателност и се обърнаха към приятели като Иран, Турция, Китай, Северна Корея и Киргизстан за помощ при прехвърлянето на високотехнологични стоки - микрочипове, дронове и автомобили. Така вносът на западни автомобили и резервни части в Киргизстан нарасна през първите девет месеца на 2023 г. с цели 5500%.
Русия остава най-големият производител и износител на диаманти в света. Цяла лавина от санкции едва помръдна добива им и почти не се отрази на доходите на страната. И накрая, след разпадането на съветската система от колективни селски стопанства, Русия стана най-големият износител на пшеница в света. Въпреки западните санкции делът на Русия в световния износ само се е увеличил през последните две години. Благодарение на глобалното затопляне Русия току-що събра поредната рекордна реколта от зърно и се надява да подобри резултатите, тъй като Сибир продължава да се затопля.

На Путин не му пука за белите мечки
 
той има достатъчно от тях.
Натовското "оръжие чудо", било то ракетни системи за залпов огън HIMARS или танкове "Леопард", не донесе успех на контранастъплението на Въоръжените сили на Украйна. А дипломацията не успя да изолира Русия: Москва разглежда цяла купчина заявления за присъединяване към БРИКС. Икономическата война завърши с провал.
Към днешна дата активите на Централната банка на Руската федерация в западните страни са замразени, тоест не могат да се използват, но все още принадлежат на Русия. Някои външнополитически съветници предлагат те да бъдат конфискувани и предадени на Украйна. Независимо какво ще кажат законодателите по този въпрос, това е най-глупавото намерение. Изземването на активите на руската Централна банка ще тласне практически всички страни да търсят алтернатива на долара като резервна валута. Това няма да е лесно, но когато над теб надвисне заплахата да загубиш всичките си средства, ако само разгневиш Вашингтон, то положително ще се намери начин. И със сигурност нищо няма да сплоти по-силно руския народ в ненавистта към Запада, в подкрепата за Путин и решимостта да продължи бойните действия от кражбата на техните трудно спечелени пари.

Как според вас ще реагира Путин?

Е, за начало той ще конфискува всички западни активи в Русия. Готово ли е Министерството на финансите на САЩ да компенсира загубите на техните собственици (предимно германци)?
Санкциите струват евтино и са лесни за въвеждане, но те рядко работят. Въпреки че създават впечатление на сериозни мерки, в действителност това е само икономическа демонстрация. И със сигурност те не промениха ситуацията в Украйна. В Киев привършват хората, парите, артилерийските снаряди и дори времето. Време е Западът да престане да отпуска пари на човек с дупка в джоба.

* Дейвид Рандел - бивш посланик на САЩ в Саудитска Арабия и автор на книгата "Визия или мираж: Саудитска Арабия на кръстопът"
* Майкъл Гфелер - бивш политически съветник на Централното командване на САЩ, служил 15 години в СССР и бившите съветски републики

БСП срещу продажбата на оборудването за "Белене"

автор:Дума

visibility 1127

/ брой: 121

Законът за надценките на хляба е неприложим

автор:Дума

visibility 952

/ брой: 121

Официално ни отрязаха за еврозоната през 2025 г.

автор:Дума

visibility 1496

/ брой: 120

НАТО с нова мисия за подкрепа на Украйна

автор:Дума

visibility 1175

/ брой: 121

Германско гражданство след пет години

автор:Дума

visibility 1096

/ брой: 121

Провали се опитът за военен преврат в Боливия

автор:Дума

visibility 1058

/ брой: 121

Накратко

автор:Дума

visibility 843

/ брой: 121

Пак гоним дивото

автор:Нора Стоичкова

visibility 1017

/ брой: 121

Зор да се покажем

автор:Аида Паникян

visibility 1133

/ брой: 121

Самоунижението в Благоевград

автор:Александър Симов

visibility 1055

/ брой: 121

Съкровище на българската медицина

автор:Аида Паникян

visibility 999

/ брой: 121

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ