20 Юни 2024четвъртък02:16 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Имунитетът на идиота

/ брой: 100

visibility 1398

Емил ЙОТОВСКИ

Бавно влизаме там, откъдето цели няма да излезем. Влизаме въпреки нашето нежелание. Влизаме заради някакви евро-атлантически ценности, които и кварталните кучета знаят що за ценности са. Влизаме заради подчинената ни феодално-политическа класа. Или по-скоро секта.
Доскоро нашето държание беше безопасно. Нашата геополитическа фукливост беше просто глупава и дразнеща. Държахме се като третокласник, който стои пред дискотеката и се заяжда с батковците, защото разчита, че местните биячи са в храстите зад гърба му и ще го опазят.
Но глупавият третокласник, зает от собствената си незначителност, не забелязва как ситуацията пред дискотеката се промени. Теренът опустя от случайни минувачи и на арената остават само наистина силните. Когато наистина силните се изправят очи в очи, битката става сериозна и никой не ще да се занимава с шумните глупаци. Слабаците винаги са използвани да се тормозят други слабаци. В сериозната война те нямат място. Тях просто ги ликвидират, при това първи, за да не пречат в схватката.
Това е описанието на ситуацията, в която се намираме тук и сега. Не разчитайте на чудо. Забравете за нашия боен дух. За битката при Върбишкия проход, за Дойран, Сливница, Одрин и други славни победи. Тогава сме били силни. Толкова силни, че чак дразнещи. Сега не сме. Нямаме нито флот, нито авиация. Страх ме е да попитам колко танка имаме. От армията ни са останали несъбираеми парчета.
Глупавите ни опити да предизвикаме война вече не са дразнещи, а опасни. Помислете. Ще ви е хубаво ли, ако силните ни съюзници разположат да кажем три ПВО установки (наистина ли се надявате на повече?) и с натовска ловкост успеят да прихванат половината ракети, изстреляни към нас? Или ще изпадаме в екстаз, че девет от десет ракети са прихванати? Ами тези ракети, които не са прихванати, какво ги правим? А тези, които не могат да се прихващат, какво ще ги правим? Тогава с проценти ли ще живеем или със спомена за мъртвите ни роднини? Мъртвите деца?
Все повече приличаме на селския идиот, който сам се предлага за пушечно месо. При това без да е нужно. При това без да има каквато и да е полза. При това като касира само вреди. Както сме тръгнали, е въпрос на време да усетим с кожата си резултатът от поведението си.
Нямам представа защо разчитаме на някаква геополитическа милост. Надяваме се, че статутът ни на идиот ще ни осигури недосегаемост по медицински причини. Но във война идиотите също ги убиват. А покрай идиотите - и другите.

Факти бг

Още няма консенсус за Фон дер Лайен

автор:Дума

visibility 394

/ брой: 114

Масови призиви за оставка на Нетаняху

автор:Дума

visibility 402

/ брой: 114

Западът вижда в Китай заплаха, а не партньор

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 114

Канзас заведе дело срещу "Пфайзер"

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 114

Без надежда

автор:Александър Симов

visibility 375

/ брой: 114

Между образованието и бедността

автор:Аида Паникян

visibility 353

/ брой: 114

Нормално ли ви е?

visibility 392

/ брой: 114

Политкоректност

автор:Марин Милашки

visibility 338

/ брой: 114

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ