30 Юни 2024неделя11:49 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Снимка БТА

Румен Радев:

Маските на съседите ни от РС Македония паднаха окончателно

Време е за преговори за мир, с оръжие няма да помогнем на Украйна, заяви държавният глава

/ брой: 120

автор:Дума

visibility 1005

Маските окончателно паднаха и новото правителство в нашата съседка ясно показа, че най-големият страх на политическата класа на тази страна е да признае самото съществуване на думите „българин“ и „българско“ в РС Македония. Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев в отговор на въпрос за „враждебната реторика от Скопие през последните дни“. По думите му това е политика, насочена директно срещу европейските принципи и решения, взети с консенсус от всички държави членки, срещу поетите международни ангажименти, „но най-вече срещу собствените й граждани, които ясно заявиха амбициите си за европейското развитие на страната“.
ДУМА припомня, че преди ден МнВР на България излезе с позиция, в която определи като неприемливо заявеното намерение на РС Македония да не се придържа към поетите от нея международни ангажименти и подписани споразумения. Позицията бе във връзка с изявленията на министър-председателя на Република Северна Македония Християн Мицкоски.
Вече стана пределно ясно защо през пролетта на 2021 г., като представител на България в Съвета на ЕС, аз преместих фокуса на европейските институции и лидери от защитата на нашата история, култура и език и към защитата на правата на българите в РС Македония, коментира Радев. Стана ясно защо издигнах още тогава идеята за тяхното вписване в конституцията на страната като важно задължително, предварително условие за започване на преговори за членство, посочи той. Радев уточни, че е отстоявал тази кауза до преговорната рамка.
Очаквам незабавни, коректни действия както от българското правителство, така и от европейските институции за отстояване на европейските принципи и норми в процеса на разширяване, за гарантиране на необратимост и устойчивост в утвърждаването на принципите на демокрацията и основните критерии в спазването на човешките права, обясни президентът. Според него ако ЕС не се ангажира с европейската перспектива на Балканите, но базирана на ясни принципи, норми и ценности, то рано или късно Балканите ще изправят Европа пред балканизация.
"Въпросът вече не е в предоставянето на оръжие, защото, с повече и с по-малко, или без оръжие, отиваме към сходно развитие на нещата на фронта. Става дума вече за липсата на хора на бойното поле, защото това е война, която се води с много хора", обясни Радев в коментар на изказването на военния министър, че България има готовност да предостави излишно военно оборудване на Украйна.
"Медиите по света ясно отразяват какво се случва по улиците на Украйна. Няма как с хора, които се ловят по улиците и на сила се откарват на фронта, да се постигат някакви успехи в тази наистина грозна и кървава война“, смята Радев. Крайно време да се започнат преговори за прекратяване на военните действия и да се търсят условия за мир съгласно устава на ООН, отбеляза държавният глава.


Мицкоски:
Вашите послания са от Средновековието! Няма да коленичим!

"Съжалявам, че подобни послания идват от източната съседка. Мисля, че те са част от Средновековието, но в съвременна Европа, през XXI век да има политици като Радев... Готов съм да седна и с двамата", това заяви премиерът на РС Македония Християн Мицкоски в отговор на настояванията на президента Румен Радев и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов Скопие да изпълнява Договора между двете страни.
"Не можем да бъдем добри съседи, ако нямаме взаимно уважение. Не е добросъседство, ако едната страна е унижена, а другата ликува. Това не е добросъседство, а срам", отбеляза Мицкоски.
"Издадени са 14 присъди от Съда по правата на човека, че в България има македонско малцинство, чието право да се организира в НПО- организация, да не е в Конституцията, при такъв тип политици като г-н Радев е отречено", пише македонския премиер. Той призовава  за добросъседски отношения на двупосочна улица, за съвместно намиране на решение, защото като добри съседи трябва да обсъждаме, на базата на аргументи и факти, а не да политизираме това и да го свеждаме до низки страсти.

БСП срещу продажбата на оборудването за "Белене"

автор:Дума

visibility 1127

/ брой: 121

Законът за надценките на хляба е неприложим

автор:Дума

visibility 952

/ брой: 121

Официално ни отрязаха за еврозоната през 2025 г.

автор:Дума

visibility 1496

/ брой: 120

НАТО с нова мисия за подкрепа на Украйна

автор:Дума

visibility 1175

/ брой: 121

Германско гражданство след пет години

автор:Дума

visibility 1096

/ брой: 121

Провали се опитът за военен преврат в Боливия

автор:Дума

visibility 1058

/ брой: 121

Накратко

автор:Дума

visibility 843

/ брой: 121

Пак гоним дивото

автор:Нора Стоичкова

visibility 1017

/ брой: 121

Зор да се покажем

автор:Аида Паникян

visibility 1133

/ брой: 121

Самоунижението в Благоевград

автор:Александър Симов

visibility 1055

/ брой: 121

Съкровище на българската медицина

автор:Аида Паникян

visibility 999

/ брой: 121

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ