19 Юни 2024сряда20:51 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Снимки БТА

Грешни протоколи и припаднали при отчитането на вота

Членове на СИК си тръгнали заради умора, в секции в Хасково броиха бюлетини отново

/ брой: 108

автор:Дума

visibility 1120

Грешни протоколи, припаднали членове на секционни комисии, забавяне в отчитането, съпътстваха обработването на изборните резултати вчера.
С два часа закъснение започна приемането на изборните книжа в София, тъй като двойният вот е затруднил членовете на секционните избирателни комисии. В зала "Арена София" се образуваха традиционните опашки. "Почти всеки протокол е грешен", заяви Полина Витанова от РИК в София. Тя подчерта, че не се въвеждат отново всички числа, а само сгрешените, което обаче отнема време и затруднява процеса на обработка на протоколите. В "Асикс Арена”, където се обработват изборните книжа на 24 РИК - София, мъж получи гърч.
След безсънна нощ в Кърджали един от секционните членове е припаднал и е било необходимо да се извика лекарски екип. Там 80% от протоколите от хартиено-машинните протоколи се оказаха сгрешени, а хартиените - безпроблемни.
В шест секции в 29 МИР в Хасково бе наредено да се извърши повторно преброяване на бюлетини. "Това забавя значително приключването на работата ни, още повече, че една от секциите е от отдалечена община - от Маджарово, и се издирва съставът й, за да бъде върнат отново в РИК“, обясниха от комисията. Проблемите там са много и не може да се установи действителния вот. Около 30% от изборните книжа, които до 10 часа бяха минали през РИК, са с грешки. Според членовете на комисията финансовият стимул за членове на СИК, предали стопроцентови верни протоколи, който ЦИК обяви непосредствено преди вота, не е имал търсения ефект.
Зам.-председателката на секционна комисия в училище “Петко Каравелов” в Асеновград е зарязала колегите си посред нощ. Жената не е издържала на умората и демонстративно си е тръгнала, предаде "Марица". “Работя в секционни комисии на изборите вече 20 години, но това ми е за последно, след като зам.- шефката ни избяга”, разказа Георги Тончев, шеф на СИК. Наложило се да се търси спешно замяна, за да отчетат резултатите в 17-та РИК.
Много чакане в неклиматизирани помещения имаше и във Великотърновско. Секционните комисии се редяха средно по 5-6 часа, за да влязат в залата, където екипите на РИК и "Информационно обслужване" обработваха резултатите. "Справихме се, нямаме нито една грешка. Това не е заради стимула от 25 лева. Участваме често в избори и не е проблем за нас", заявиха от Стражица.
Много грешки в протоколите забавиха обработката на изборните резултатите и в Благоевградска област.
Във Враца броиха гласовете на тъмно, след като спря токът в четири училища малко след полунощ. Членовете на комисиите продължили да броят гласове, като едни са попълвали протоколите, а други са им светели с фенерчета.

Още няма консенсус за Фон дер Лайен

автор:Дума

visibility 329

/ брой: 114

Масови призиви за оставка на Нетаняху

автор:Дума

visibility 334

/ брой: 114

Западът вижда в Китай заплаха, а не партньор

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 114

Канзас заведе дело срещу "Пфайзер"

автор:Дума

visibility 272

/ брой: 114

Без надежда

автор:Александър Симов

visibility 306

/ брой: 114

Между образованието и бедността

автор:Аида Паникян

visibility 280

/ брой: 114

Нормално ли ви е?

visibility 315

/ брой: 114

Политкоректност

автор:Марин Милашки

visibility 277

/ брой: 114

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ