22 Юни 2024събота08:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Снимка БТА

Догодина започват доставки на френско ядрено гориво за 6 блок

Продажбата на оборудването от АЕЦ "Белене" на Украйна пред провал

/ брой: 105

автор:Дума

visibility 744

Доставките на свежо ядрено гориво от френската компания "Фраматом" ще започнат през 2025 г. Това потвърди служебният министърът на енергетиката Владимир Малинов. Той участва в традиционната международна конференцията „Българската атомна енергетика – национална, регионална и световна енергийна сигурност“, организирана от Българския атомен форум "Булатом". Както е известно в края на 2022 г. бе подписан договор между АЕЦ „Козлодуй“ и "Фраматом" за доставка на свежо ядрено гориво. Срокът на договора е 10 години. Малинов уточни, че в момента се водят търговските преговори между мениджмънта и ръководството на АЕЦ "Козлодуй" и съответните доставчици на ядрено гориво. "Като политика от страна на Министерство на енергетиката, което сме заложили и е неотменимо е диверсификацията и възможността и друг тип или от друг производител ядрено гориво да бъде използвано в централата", заяви Малинов. За 5 блок това е вече направено и процесът е необратим. Диверсификацията на ядреното гориво за 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй" вече е факт и всички 43 касети са заредени, допълни Малинов. Той уточни, че се очаква през следващата седмица плановият му годишен ремонт да приключи и реакторът да бъде пуснат в електроенергийната система.
По отношение на горивото на 6 блок също имаме сключен договор. В момента централата има дългосрочен договор, който е бил сключен за доставка на руско ядрено гориво още преди повече от 20 г. "Колегите сега са в преговори с техните съответни партньори по отношение на доставки, които са предвидени за 2025 г.", обясни Малинов. Целта на преговорите с руската страна сега е да няма финансови последици или неустойки за АЕЦ "Козлодуй" от предсрочното прекратяване или не изпълняване на тези доставки, които са предвидени за 2025 г.
По отношение на продажбата на оборудването за АЕЦ "Белене" Малинов разчита на експертизата на служителите на НЕК, чиято собственост е оборудването. "Ние осъществяваме пряката комуникация с украинската страна. Сделката ще бъде приключена както от гледна точка на солидарност към украинските колеги, но и в максимална степен на защита интересите на България. Съществен фактор е, че цената или приходите, които ще вземем от това оборудване съгласно решението на Народното събрание, те ще бъдат използвани за реализацията на новия проект за 7 и 8 блок в АЕЦ „Козлодуй“. Така че не обсъждаме вариант, с който да даряваме това оборудване“, категоричен бе Малинов. България е изпратила към украинската страна така наречените общи условия за покупко-продажба на оборудването. Разчитаме във възможно най-кратък срок да започнем търговските преговори и съответно, когато бъде формирано новото Народно събрание, да информираме за напредъка по реализацията на този проект. По думите му в последните 6 месеца преди встъпването в длъжност на служебното правителство има значително забавяне и липса на конкретни действия по проекта.

Таксиджиите нащрек: индийците им взимат хляба

автор:Дума

visibility 451

/ брой: 116

Алкохолът и тютюнът у нас - най-евтини в ЕС

автор:Дума

visibility 426

/ брой: 116

24 нови ракетни площадки срещу градушки

автор:Дума

visibility 404

/ брой: 116

Русия и Виетнам - все по-близки

автор:Дума

visibility 492

/ брой: 116

Шолц търси решение за миграцията

автор:Дума

visibility 439

/ брой: 116

"Хизбула" заплаши и Кипър

автор:Дума

visibility 422

/ брой: 116

Още един провал

автор:Деси Велева

visibility 472

/ брой: 116

По-добри времена

автор:Мая Йовановска

visibility 450

/ брой: 116

За късия хоризонт

visibility 415

/ брой: 116

Войната, която пак ни напомня: "Хора, бдете!"

автор:Евгений Белий

visibility 462

/ брой: 116

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ