20 Юни 2024четвъртък03:35 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На Осеникова поляна:

БСП възстанови плочата на Митко Палаузов

Имаме памет, ние паметници не рушим - изграждаме и възстановяваме, заяви Иван Ченчев, водач на листата на "БСП за България" в регион Габрово

/ брой: 105

автор:Дума

visibility 1183

Водачът на листата на "БСП за България" в Габрово Иван Чечев, лидерът на БСП-Севлиево Станимир Стойчев и севлиевските социалисти възстановиха паметната плоча на паметника на най-малкия партизанин у нас Митко Палаузов на Осеникова поляна. Едно от най-знаковите места, белязало антифашистката борба, тънеше в забвение, разрушено от вандали.
На среща в село Стоките преди година хората поставиха с болка въпроса за паметника.
„Няма знак, който да пази дори частица памет – всичко е разрушено, плочите и мраморните стълби са изнесени от вандали”, разказаха те пред Ченчев тогава.
На метри от паметника е останала скрита от годините и партизанската землянка, в която са били Митко Палаузов, майка му Ганка и Минчо Андреев-Младен. Тримата загиват от бомбите, хвърляни директно върху тях в скривалището.
Председателят на севлиевските социалисти Станимир Стойчев, подел заедно с Иван Ченчев инициативата, разказва, че изключително трудно е открил снимки и документи, показващи как е изглеждала унищожената плоча.
Паметникът е изграден при отбелязване на 40 години от трагичните събития през януари 1944 година. „Тъжно е това, което виждаме на Осеникова поляна. Ако позволим паметта ни на народ да обрасне в бурени, ако позволим подвигът на отдалите живота си в борбата срещу фашизма, в името на това днес да сме свободни – да потъне в забвение, значи сме обрекли бъдещето си на нация. БСП обаче има памет. Ние паметници не рушим – изграждаме и възстановяваме”, заяви Ченчев.

Още няма консенсус за Фон дер Лайен

автор:Дума

visibility 394

/ брой: 114

Масови призиви за оставка на Нетаняху

автор:Дума

visibility 402

/ брой: 114

Западът вижда в Китай заплаха, а не партньор

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 114

Канзас заведе дело срещу "Пфайзер"

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 114

Без надежда

автор:Александър Симов

visibility 375

/ брой: 114

Между образованието и бедността

автор:Аида Паникян

visibility 353

/ брой: 114

Нормално ли ви е?

visibility 392

/ брой: 114

Политкоректност

автор:Марин Милашки

visibility 338

/ брой: 114

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ