22 Юни 2024събота04:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Банките у нас спечелиха 1,2 млрд. лв. за четири месеца

Жилищното кредитиране отново чупи рекорди

/ брой: 102

автор:Дума

visibility 511

Печалбата на банките в страната от януари до края на април е в размер на рекордните 1,2 млрд. лв., обявиха от БНБ. Това е със 177 млн. лв., или със 17,1% повече спрямо реализираната печалба за първите четири месеца на миналата година. Същевременно разходите за обезценка на проблемни кредити нарастват с 64 млн. лв., или с 50,1% спрямо същия период на миналата година, и в края на април възлизат на 191 млн. лв.
Освен това банките продължават кредитната си експанзия въпреки предупрежденията на БНБ за възможните рискове - повишаване на задлъжнялостта на населението и невъзможност на голяма част от домакинствата да обслужват заемите си при по-осезаемо вдигане на лихвите. Наред с това са и критиките на икономистите към прекалено лесния достъп до заеми, особено жилищни, което надува ценовия балон и изкривява пазара на имоти.
Само през април банките у нас са отпуснали потребителски заеми на домакинствата в размер на 960.9 млн. лв. - рекордна месечна сума, дори и да се изключат от тях 133 млн. лв. предоговорени и рефинансирани заеми. Преди това през януари, февруари и март обемите на отпуснатите потребителски кредити се движеха между 750 и 850 млн. лв. месечно. На годишна база, спрямо април 2023 г., ръстът на раздадените потребителски заеми е 44%, показват данните на БНБ.
Още по-впечатляващ е ръстът при жилищните кредити - 60.5% за една година. През април са отпуснати 864 млн. лв. при 538.4 млн. преди година. И тук всеки месец от началото на годината има ескалиращо повишение на предоставеното банково финансиране за закупуване на жилище. Ако се изключат рефинансираните през април ипотеки за 196.1 млн. лв., ръстът на новите жилищни заеми спрямо миналата година е още по-голям - 73%.
Ускореното кредитиране върви с поддържането на ниски нива на лихвите от страна на българските банки, въпреки общите тенденции на централните банки в ЕС към повишение през последните две години. БНБ обяви на официалната си страница, че от първи юни основният лихвен процент (ОЛП - проста годишна лихва) остава от 3,78 на %.
ОЛП е в същия размер от 1 май тази година. През април показателят беше на ниво 3,79 на сто. През март ОЛП беше 3,80 на сто (най-високо ниво след нулевите нива през последните няколко години), през февруари - 3,79 на сто, а през януари - 3,79 на сто.
От февруари 2016 г. до края на септември 2022 г. ОЛП беше 0,00 процента, а от 1 октомври 2022 г. БНБ вдигна показателя на 0,49 на сто. Преди година, през юни 2023 г., ОЛП беше 2,96 на сто.
Практиката показва, че банките държат ниски лихвите по заемите на новите си клиенти, но пълзящо вдигат лихвите по старите кредити, което не се отчита от банковата статистика. Наскоро БНБ излезе с едно доста объркващо решение, което мнозина разчетоха като затягане на правилата за оценка на кредотоспособността на клиентите при отпускане на заеми. Тя препоръча на търговските банки да следят шест показателя свързани със съотношенията между размера на заема, времето за връщането му и месечните доходи на потребителите. Управителят на БНБ Димитър Радев в допълнително разяснение подчерта, че за момента няма причина да се налагат задължителни тавани за кредитиране.

Таксиджиите нащрек: индийците им взимат хляба

автор:Дума

visibility 451

/ брой: 116

Алкохолът и тютюнът у нас - най-евтини в ЕС

автор:Дума

visibility 426

/ брой: 116

24 нови ракетни площадки срещу градушки

автор:Дума

visibility 404

/ брой: 116

Русия и Виетнам - все по-близки

автор:Дума

visibility 492

/ брой: 116

Шолц търси решение за миграцията

автор:Дума

visibility 439

/ брой: 116

"Хизбула" заплаши и Кипър

автор:Дума

visibility 422

/ брой: 116

Още един провал

автор:Деси Велева

visibility 472

/ брой: 116

По-добри времена

автор:Мая Йовановска

visibility 450

/ брой: 116

За късия хоризонт

visibility 415

/ брой: 116

Войната, която пак ни напомня: "Хора, бдете!"

автор:Евгений Белий

visibility 462

/ брой: 116

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ