20 Юни 2024четвъртък08:48 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

АТЕНТАТЪТ СРЕЩУ ФИЦО - УДАР ПО СЛОВАКИЯ, ЗАПЛАХА КЪМ УНГАРИЯ

Седмици преди покушението срещу словашкия премиер атентаторът Юрай Цинтула е на антируски протест в Долна Крупа. В интернет се появи видео, на което Цинтула стои с плакат и крещи заедно с тълпата: "Предатели, колаборационисти, да живее Украйна". Съпругата му е бежанец от Украйна и активист на Майдана през 2014 г.

/ брой: 93

visibility 1922

The Guardian

Роден в работническо семейство на 15 септември 1964 г., Фицо - юрист по професия, започва политическата си кариера в комунистическата партия малко преди „Кадифената революция“ от 1989 г., довела до разпадането на Чехословакия.
От 1994 г. до 2000 г. е представител на Словакия в Европейския съд по правата на човека, а през 1999 г. създава лявоцентристката си партия „Смер“. През 2006 г. "Смер" печели убедителна победа, която го изстрелва на премиерското място две години след присъединяването на Словакия към ЕС. През 2009 г. вкарва страната си в еврозоната, но не успява да сформира коалиция, въпреки че печели изборите.
През 2012 г., след падането на дясноцентристката коалиция, той постига нова победа, а през 2016 г. отново печели, но две години по-късно се налага да подаде оставка на фона на масови протести заради убийството на разследващ журналист и неговата годеница. През октомври Фицо се завърна за трети мандат като министър-председател начело на популистко-националистическа коалиция.
Фицо се възхищава както на Владимир Путин, заявявайки, че не би допуснал арест на руския президент с международна заповед, ако отиде в Словакия, така и на неолибералния лидер на Унгария Виктор Орбан, "който защитава интересите на страната и народа си".
Лидерът на "Смер" е и тактик: в своята тригодишна кариера успешно се движи между проевропейски позиции и антизападна реторика. Заявявайки, че за него имат значение единствено интересите на Словакия, Фицо говори гневно за ЕС и неправителствените организации.
Той е яростен противник на имиграцията - ключов фактор за изборната му победа през 2016 г., като отхвърля "отделна мюсюлманска общност в Словакия". Неотдавна разкритикува еднополовите бракове и определи осиновяването от еднополови двойки като "извращение".
По време на пандемията от КОВИД-19 Фицо се превърна в най-изявения глас в страната срещу маските, изолацията и ваксинацията. Преди да встъпи отново в длъжност, настоящият премиер използва високите нива на проруски настроения в Словакия, за да подкопае прозападния курс на правителството.
Критиците му се притесняват, че Фицо изоставя прозападния курс на Словакия и следва посоката на Унгария при управлението на Орбан. През февруари депутатите одобриха законови промени, с които се премахва специалната прокуратура, занимаваща се с корупцията по високите етажи на властта, и се намаляват наказанията за финансови престъпления. Правителството одобри и предложение за премахване на обществената телевизия и замяната й с нов орган.
През април т.г. Петер Пелегрини, скептик по отношение на Украйна и близък съюзник на Фицо, спечели втория тур на президентските избори срещу либералния и прозападен кандидат на опозицията Иван Корчок.
Пелегрини трябва да наследи Зузана Чапутова, първата жена държавен глава на страната. Чапутова, твърд поддръжник на съседна Украйна в борбата й срещу руската инвазия, обяви, че няма да се кандидатира за преизбиране, след като получи заплахи.

Още няма консенсус за Фон дер Лайен

автор:Дума

visibility 560

/ брой: 114

Масови призиви за оставка на Нетаняху

автор:Дума

visibility 565

/ брой: 114

Западът вижда в Китай заплаха, а не партньор

автор:Дума

visibility 508

/ брой: 114

Канзас заведе дело срещу "Пфайзер"

автор:Дума

visibility 459

/ брой: 114

Без надежда

автор:Александър Симов

visibility 518

/ брой: 114

Между образованието и бедността

автор:Аида Паникян

visibility 503

/ брой: 114

Нормално ли ви е?

visibility 541

/ брой: 114

Политкоректност

автор:Марин Милашки

visibility 483

/ брой: 114

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ