19 Юни 2024сряда23:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Снимка БТА

Атанас Зафиров начело на БСП до прекия вот

Партията няма да подкрепи правителство с мандата на ГЕРБ и ДПС, призова за обединение вляво

/ брой: 112

автор:Дума

visibility 671

Със 104 гласа „за” и 3 „въздържал се”, Националният съвет на БСП избра в събота Атанас Зафиров за изпълняващ функциите на председател на партията.
Съгласно чл. 17, ал. 2 от Устава на БСП, при предсрочно прекратяване на правомощията на председателя, неговите функции се изпълняват от заместник-председател, определен с решение на НС, до избора на нов.
„Заседанието на Националния съвет на БСП върна колективното начало, правилата и устава във функционирането на партията. Противно на всички изписани лъжи, не е имало никакви преврати, реваншизъм и наказания.” Това заяви избраният за изпълняващ функциите на председател на БСП Атанас Зафиров на пресконференция.
„С днешните решения разбихме две основни лъжи от последните дни. Първата е за някакъв преврат, който се извършва в партията, за някакви тъмни сили и фалшиви подписки, които стоят зад днешното заседание на Националния съвет. Организатор на пленума е легитимното ръководство и легитимното Изпълнително бюро. Беше опровергана и още една лъжа – че целта на днешния пленум е свикване на извънреден Конгрес и промяна на Устава с цел отмяна на прекия избор. Нищо подобно не се е случило. Вървим по зададения от партията дневен ред”, подчерта Зафиров.
Той обяви, че в БСП стартира пълен цикъл отчети и избори, който ще завърши с Конгрес до края на месец ноември. Прекият избор за председател на БСП ще се проведе в периода между 29 септември и 10 ноември 2024 г.
„Беше избран изпълняващ функциите на председател на партията, който да ръководи този процес, както и работна група с ръководител Борислав Гуцанов, която да организира процеса по подготовката и протичането на цикъла и Конгреса”, съобщи още Атанас Зафиров.
Националният съвет предлага на Парламентарната група на „БСП за България” за неин председател да бъде избран Борислав Гуцанов, а за заместник-председател на Народното събрание да бъде предложен Драгомир Стойнев. За ръководител на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент бе избран Кристиан Вигенин.
Националният съвет на БСП потвърждава решението си да не подкрепя правителство с мандата на ГЕРБ и ДПС.
„Това е още един мит и упорито повтаряна лъжа, която беше разобличена - тезата за търгашите, които искат да отворят крепостта отвътре и да хвърлят партията в лапите на ГЕРБ и ДПС”, коментира Зафиров.
„Знам, че към това временно ръководство има големи очаквания за успокояване на ситуацията и за плавен преход. Гарантирах пред членовете на Националния съвет, че ще бъде проведен честен избор и ще бъдат предприети спешни мерки за укрепване на организационното ни състояние в откровен диалог с всички. Промяната в БСП е необратима и много скоро резултатите ще станат видими и ясни”, каза още той.
Според Зафиров Корнелия Нинова има два пълни мандата като председател, което според Устава на БСП, означава, че тя няма как да се кандидатира за нов мандат начело на партията. „Има различни тълкувания, предполагам, че Контролната комисия ще бъде сезирана по този казус, но ако бях в ситуацията на г-жа Нинова, аз не бих се кандидатирал”, допълни той.
На пленума бе прието и обръщение към всички съмишленици.


Обръщение на Националния съвет на БСП

Уважаеми съмишленици,
Разделението в БСП и лявото пространство ни доведе до катастрофални резултати. Те ясно показаха, че е дошло време за промяна и обединение.
Обръщаме се към всички социалисти и ляво мислещи хора, към всички несправедливо изгонени, незаслужено обидени и изоставени от партията: Нека да поставим ново начало!
Това, което ни свързва е много повече от това, което ни разделя. Заедно трябва и можем да се противопоставим срещу всички антисоциални процеси, които се случват в България и Европа. Срещу ястребите и войнолюбците.
БСП е готова за равноправен и добронамерен диалог с всички леви сили и хора в България.
Промяната в БСП е възможна и вече е в ход.
Нека всички да бъдем част от нея!
Нека на Бузлуджа да бъдем заедно!

Още няма консенсус за Фон дер Лайен

автор:Дума

visibility 394

/ брой: 114

Масови призиви за оставка на Нетаняху

автор:Дума

visibility 402

/ брой: 114

Западът вижда в Китай заплаха, а не партньор

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 114

Канзас заведе дело срещу "Пфайзер"

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 114

Без надежда

автор:Александър Симов

visibility 375

/ брой: 114

Между образованието и бедността

автор:Аида Паникян

visibility 353

/ брой: 114

Нормално ли ви е?

visibility 392

/ брой: 114

Политкоректност

автор:Марин Милашки

visibility 338

/ брой: 114

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ