20 Юни 2024четвъртък03:53 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Андрей Янев показва "Освещаване на семената" в галерия "Средец"

Темата, по която известният художник работи от три десетилетия, ни насочва към всевечното и нетленното

/ брой: 107

автор:Дума

visibility 907

Изложбата на Андрей Янев "Освещаване на семената" се открива на 11 юни от 17 до 19,30 ч. в галерия "Средец" на Министерството на културата и ще може да бъде разгледана до 25 юни. Андрей Янев е художник, чието име свързваме с множество изложби живопис в България и чужбина, с редица творчески национални и международни проекти, с престижни награди в областта на изкуството. Търсенията му в полетата на духовното и отвъд видимото са едни от основните теми в неговото творчество, чрез които е разпознаваем както в България, така и в различни европейски държави, в САЩ и Китай.
"Излезе сеяч да сее семе. Едни зърна паднаха край пътя и бяха потъпкани, и птиците небесни ги изкълваха; а други паднаха на камък и като поникнаха, изсъхнаха, защото нямаха влага; други пък паднаха между тръни; и израснаха тръните заедно със зърната и ги заглушиха; а други паднаха на добра земя и като изникнаха, дадоха плод: едно тридесет, друго шестдесет, а трето сто". (Марк. 4:8).
"И днес Бог сее. Ще сее и утре. Ще сее до свършека на света. Сее и ще сее щедро, обилно и непрестанно. Сее и ще сее чрез стотици хиляди пастири, проповедници и учители!" (Притчата за сеяча по разказа на св. Евангелисти Лука, Марко и Матей)
"Освещаване на семената" е тема, която поставя посоки за размисъл отвъд ежедневното и се опитва да ни насочи към всевечното и нетленното. Тя препраща към познати библейски текстове и сюжети, обръща вниманието на зрителя към "малкото колкото синапено семе вяра" във всеки от нас.
Водещите творби в изложбата са "Освещаване на семената" и "Клетва", включени в албума "Атон в рисунки и фотографии", които бяха показани в едноименната изложба в Папския латерански университет в Рим за празника на българската писменост и култура в периода 22-24 май т.г., както ДУМА писа. В експозицията са включени и акварелите "Предтеча", "Умиление", "Архангел" и др. с размери до и над 2 метра в техниката мокро в мокро (алаприма), както и серия керамични пластики.
Серията картини по темата "Освещаване на семената" води началото си от 1994 г. През годините тази тема не спира да вълнува Андрей Янев. Периодично се появяват нови картини, плод на размисли, запознаване с библейски текстове и притчи. Възникналите нови въпроси от тях търсят опит за намиране на отговори чрез поредица от нови произведения. Творби са показвани в множество самостоятелни и общи тематични изложби в страната и чужбина. По-голямата част от тях са собственост на галерии и частни колекции в страната и извън нея.

Още няма консенсус за Фон дер Лайен

автор:Дума

visibility 394

/ брой: 114

Масови призиви за оставка на Нетаняху

автор:Дума

visibility 402

/ брой: 114

Западът вижда в Китай заплаха, а не партньор

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 114

Канзас заведе дело срещу "Пфайзер"

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 114

Без надежда

автор:Александър Симов

visibility 375

/ брой: 114

Между образованието и бедността

автор:Аида Паникян

visibility 353

/ брой: 114

Нормално ли ви е?

visibility 392

/ брой: 114

Политкоректност

автор:Марин Милашки

visibility 338

/ брой: 114

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ