20 Юни 2024четвъртък02:47 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

63,98% от избирателите са гласували на хартия на вота за НС

/ брой: 111

автор:Дума

visibility 166

63,98% от избирателите са гласували на хартия на вота за НС, сочи анализ на Института за развитие на публичната. Според данните на ЦИК на територията на страната имаше 9346 секции, в които можеше да се избера машинно устройство или хартиена бюлетина.
Сред избирателите на седемте партии, които получават представителство в новия парламент, тези на ДПС в най-малка степен гласуваха с машина. Най-голям е делът на гласувалите машинно сред поддръжниците на ПП-ДБ.
Данните показват, че на парламентарните избори в неделя най-често избирателите от трите избирателни района в София град са подали подадат гласа си с машина. Водещ е 23 избирателен район със 61%, следван от 24 избирателен район със 58% и 25 избирателен район със 53%.
На другия полюс по използване на машините са гласуващите в районите Кърджали– 14%, Разград – 16,3% и Търговище – 17,9%.
Сред избирателите на седемте партии, които получават представителство в новия парламент, тези на ДПС в най-малка степен гласуваха с машина - 9,5%
Под 50% от избирателите на ГЕРБ-СДС или 27,04%, БСП - 27,79%, "Величие" - 34,89% и "Възраждане" - 39,71% гласуваха с машинните устройства в неделя.
Най-голям е делът на гласувалите машинно сред поддръжниците на ПП-ДБ – 70,8%. Повече от половината от подкрепата за ИТН – 55,8%, идва от гласували с машина.
Служебното правителство одобри допълнителни разходи в размер 23,5 млн. лв. по бюджета на ЦИК. Те ще бъдат похарчени за за обезпечаване на извършени дейности, свързани с произвеждането на изборите. Средствата са за заплащане на сключени договори по обществени поръчки, свързани с машинното гласуване, изработка и доставка на специализирана хартия за бюлетини, за компютърна обработка на данните от гласуването и др. Парите  ще бъдат осигурени чрез преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2024 г.

Още няма консенсус за Фон дер Лайен

автор:Дума

visibility 394

/ брой: 114

Масови призиви за оставка на Нетаняху

автор:Дума

visibility 402

/ брой: 114

Западът вижда в Китай заплаха, а не партньор

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 114

Канзас заведе дело срещу "Пфайзер"

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 114

Без надежда

автор:Александър Симов

visibility 375

/ брой: 114

Между образованието и бедността

автор:Аида Паникян

visibility 353

/ брой: 114

Нормално ли ви е?

visibility 392

/ брой: 114

Политкоректност

автор:Марин Милашки

visibility 338

/ брой: 114

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ