27 Септември 2024петък13:20 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

58% от българите печелят колкото за разходи

39 на сто от хората успяват да заделят по-малко от 6% от доходите, а 15% не успяват изобщо, показва проучване

/ брой: 184

автор:Дума

visibility 252

Над половината - 58%, от българите казват, че печелят точно колкото да покрият месечните си разходи. 25% посочват, че не изкарват достатъчно, за да покрият нуждите си всеки месец, като числата нарастват до 29% за представителите на поколение Z (поколението от 1995 г. до 2012 г.). Това показват данни от проучването, проведено от "Сапио Рисърч", по поръчка на платформа за разплащания. Проучването е осъществено през май и юни сред 14 500 респонденти на възраст над 18 години от Великобритания, САЩ, Канада, Мексико, Германия, Австрия, България, Италия, Перу, Чили, Бразилия, Колумбия, Аржентина и Еквадор. От България са участвали 1000 души.
Според данните повечето анкетирани в България очакват увеличение в доходите си през следващите 5 до 10 г. 51% смятат, че ще разполагат с около 10% повече, а 10% казват, че не очакват никакъв ръст. Въпреки ограничените доходи в началото на кариерата си, хората от поколенията Z и Милениали (поколението от 1980 г. до 1994 г.) са обнадеждени, че приходите им ще се вдигнат съответно с 19% и със 17% в близко бъдеще.
В проучването много от потребителите в България споделят, че живеят от заплата до заплата, което обяснява намалената им способност да спестяват - 39% заделят по-малко от 6 на сто от доходите си всеки месец, а 15% не успяват изобщо. Липсата на възможност да пестят средства експертите обясняват и с увеличаващите се разходи за живот, като анкетираните посочват, че харчат много повече за хранителни стоки - 68%, комунални услуги - 55%, и основни стоки - 51%.
Данните от проучването показват доза оптимизъм сред българските потребители, като 56% от анкетираните (от които 78% представители на поколение Z) изразяват увереност относно финансовото си бъдеще. 19% от анкетираните у нас (за сравнение този процент сумарно за останалите пазари е 27 на сто) спестяват, за да купят първия си дом. Този процент нараства до 32% за представителите на Z-поколението, които очакват да инвестират в нов дом преди да са навършили 32 г.
Според проучването представителите на Z-поколението вярват, че могат да се пенсионират преди 61-годишна възраст (49%), за България този процент е 35.

58% от българите печелят колкото за разходи

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 184

Плоският данък е по-изгоден за богатите

автор:Дума

visibility 258

/ брой: 184

Забраняват да си продаваме колата на части

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 184

Такситата с двойна тарифа по празниците

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 184

ЕС започва преговори с Албания за членство

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 184

Русия променя ядрената си доктрина

автор:Дума

visibility 277

/ брой: 184

Призив за край на огъня между Израел и Ливан

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 184

Накратко

автор:Дума

visibility 394

/ брой: 184

Кметът-бомба

автор:Александър Симов

visibility 360

/ брой: 184

Линията на осъдените души

автор:Барбара Пейчинова

visibility 250

/ брой: 184

За колко ни оценяват

автор:Евгени Гаврилов

visibility 278

/ брой: 184

Глобалният мир е пред безпрецедентна заплаха

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 184

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ