19 Юни 2024сряда08:03 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Свиленски: Смелчаците, които искат БСП, да се явят на пряк избор пред социалистите. Да видим кого ще изберат те

Нинова има право на следващ мандат – дали ще бъде припозната и издигната зависи от социалистите, те дават властта на председателя да ръководи БСП. А смелчаците, които се чудят как да заобиколят Устава, ако имат кураж и визия за БСП, за лявото, за България – да се явят на пряк избор

автор:Дума

visibility 1787

„БСП няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ. БСП няма да подкрепи кабинет на Борисов. БСП е за програмен национален кабинет, който да бъде съставен, за да реши три-четири приоритета, които стоят пред България, подкрепен от максимален брой народни представители. Това е пътят, по който България може да излезе от ситуацията „избори в избори”, защото 6 пъти за 3 години не е нормално, не е логично, не е и европейски. Трябва да успокоим държавата, да успокоим администрацията, да успокоим хората. Позицията на БСП по този въпрос е ясна, последователна и категорична и се учудвам на различните интерпретации”.

Това заяви Георги Свиленски, зам.-председател на ПГ на „БСП за България” в 49-я парламент пред bTV.

„Обикалях страната цял месец. Първото нещо, което хората казваха е „Докога ще ни карате да ходим на избори. Седнете и си свършете работата”. И работата трябва да я свършат всички, които са ангажирани, защото урокът от ниската избирателна активност, шамарът, който получиха партиите е за всички. Днес гледах, че президентът се опитва да се дистанцира – всички, свързани с политиката носят отговорност за ниския резултат на изборите, всеки от своята камбанария”, коментира Свиленски и посочи като първо предизвикателство изборът на председател на Народното събрание, не по-малко важен от това какво правителство ще бъде сформирано.  

На настойчивите въпроси ще подкрепи ли БСП, кабинет излъчен от ГЕРБ социалистът отговори отново с думите:

„Ако предложат кабинет с министър-председател Борисов или Главчев – БСП няма да е партията, която ще върне Борисов във властта. За Пеевски е същото. Защото, казваме, че трябва да бъдат не политици, а експерти”, посочи Свиленски и даде пример с приоритет, който БСП няма да прекрачи - да се спре помощта за Украйна.

„Този въпрос вече го задавайте на другите партии – дали биха предпочели България и мира пред войната. Или повишаване доходите на българските граждани – нека да кажат дали искат да бъдат за заплати, пенсии и социални осигуровки или искат да отиват за оръжия. Ако нашите приоритети бъдат предложени от един такъв кабинет, ние ще ги внесем на НС и нашият орган ще вземе решение БСП подкрепя или не подкрепя такова правителство”, заяви Георги Свиленски.

„Какво значи евроатлантическа партия – нека да припомним, че БСП беше партията, която вкара България в ЕС. И ми задавате въпроса дали сме евроатлантическа партия – не, ние сме българска партия, защитаваме българските интереси в мирна Европа”, реагира социалистът на въпрос на водещата чувстват ли се евроатлантици, които да отидат по призива на Пеевски на разговори за правителство. И добави: „Ако евроатлантическите ценности са да има мир, конфликтът в Украйна да бъде решен по мирен път, а не чрез изпращане на оръжия или на жива сила – тогава БСП е европейската партия, която може да отиде на разговори за правителство. Но, ако ще продължаваме това, което се правеше в 49-то НС – ще срещнат голяма съпротива от БСП”.

В разговора за резултатите от изборите Свиленски подчерта, че е обиколил страната през предизборния месец, но никой не е казал къде БСП е сбъркала.

За лявото обединение: „Направихме го още вечерта след изборите, казахме: „Елате, върнете се. Обединение, ляво представителство без БСП не може да има – доказаха го десетки избори Роенето обаче продължава, защото има лидери с незадоволени амбиции. Само, че те се сещат за обединение 2 месеца преди изборите – когато дойде момента за подреждане на листите, а не както във Франция след изборите. Ето сега пак ги каним – елате, но не с претенции за места в листите, а с идеи”, посочи Свиленски.

„Да дойдат и да кажат – вие предложихме минимална работна заплата от 1100 лева, а ние предлагаме да е 1300, примерно. И затова, че вие не откликнахте на този призив, затова българският народ ви наказа. Или, защото вие вдигнахте пенсиите с 30 %, а ние, ако бяхме обединени с вас – щяхме да ги вдигнем с 40. И това не казаха. Да дойдат с идеи, с предложения, с визия за България, за лявото. Такова нещо не се чу и в кампанията. Единствено ние бяхме тези, които говорихме за правата на гражданите, за защита на гражданите, за защита на България”, заяви социалистът и бе категоричен:

„Не БСП е пречката за обединение. Тези партии, които се явиха, нали тях ги разпознаваха? БСП не е лявата, не е европейската, не е демократичната, тя е тоталитарната партия на Нинова – нали така говореха? Едната, която ги говореше има 1.4 % - 30 000 гласа в цяла България, другите имат 10 хиляди гласа в цялата страна”, каза още Свиленски, като подчерта, че не е въпросът да обединиш лидерите, а хората – те да разберат, че България трябва да има лява партия, парламентът да има лява партия и че тази лява партия трябва да участва в управлението, за да бъдат защитени социалните им права.

В разговора за председателския пост в БСП Свиленски бе категоричен: „Нинова като един европейски политик пое отговорност за резултата от изборите, подаде оставка. Нинова беше избрана на пряк избор от членовете на БСП. Те й дадоха властта да управлява БСП. Тя, след като не е доволна от резултата, който е постигнала - връща обратно този вот към българските социалисти и казва: Другари, ето отново властта във вас, ще има пряк избор, изберете си председателят, който искате. Нинова има право на следващо кандидатиране – дали ще бъде издигната, дали ще бъде припозната от социалистите, зависи от тях”, посочи зам.-председателят на ПГ на БСП в 49-то Народно събрание и отправи призив:

„Призовавам всички смелчаци, които сега събират подписи, които ходят по студиа и говорят – който е толкова силен, който знае, че може да обедини лявото, че може да води БСП, може да води България по път, който смята за добре – да излезе, да си каже визията за БСП, да си каже визията за България и да се кандидатира на прекия избор. А не да търсят подмолни начини за промяна на Устава, за да може тук някъде в НДК да се скрият 700 човека, да се разделят на две-три групички и да си изберат председател. Това не трябва да бъде допуснато. Прекият избор е една демократична процедура и който има куража, силата, подготовката - да се яви. Дали Нинова ще се яви – това е нейно решение”, категоричен бе Георги Свиленски.

Той добави, че ако зависи от него би предложил Нинова за председател отново: „Защото тя показа, че може да държи БСП далеч от задкулисието, че може да държи БСП далеч от корупцията, че може да прочисти партията и затова яде и тези шамари”.

Канят се да забранят най-старите коли у нас

автор:Дума

visibility 496

/ брой: 113

Енергийният министър обещава под 1,5% поскъпване на тока

автор:Дума

visibility 488

/ брой: 113

Реконструират Бетонния мост в Пловдив за 6 месеца

автор:Дума

visibility 467

/ брой: 113

Експерт: Докладът ще каже, че не сме готови за еврото

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 113

НАТО иска още ядрени оръжия в готовност

автор:Дума

visibility 512

/ брой: 113

Визита на Путин в Ханой скара САЩ и Виетнам

автор:Дума

visibility 556

/ брой: 113

Нетаняху разпусна военновременния кабинет

автор:Дума

visibility 467

/ брой: 113

ООН: Светът се проваля в битката с бедността

автор:Дума

visibility 459

/ брой: 113

Екощуротии

автор:Мая Йовановска

visibility 493

/ брой: 113

Пламъкът, който продължава да гори

автор:Евгений Белий

visibility 548

/ брой: 113

Нови "ценности"

автор:Таня Глухчева

visibility 495

/ брой: 113

Социално инженерство

/ брой: 113

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ