19 Юни 2024сряда14:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Акценти

Спиралата от кризи ще се задълбочава

За това състояние на държавата ни отговорността е обща и няма невинни

/ брой: 109

visibility 1172

Станислав Бачев

Последиците от действията на антиелита тепърва ще бъдат изживявани и са неизбежност. Спиралата от кризи ще продължи да се задълбочава – изборната, икономическата, социалната и като най-дълготрайно проявление – обществената.
За това състояние отговорността е обща и няма невинни – както на политиците, така и на една голяма част от личностите, оформящи и влияещи на общественото мнение, които получават трибуна в най-големите масови медии. Забелязва се наличие на съзнателен външен наддържавен дългосрочен процес по разграждане на българската държавност. Подобен процес политическите изпълнители вероятно нямат капацитета да го осъзнаят. Но има и дълготраен вътрешен процес в същата посока, причинен от неадекватност, алчност и липса на каквато и да е любов или отговорност към нашата държава.
Политическата парламентарно представена прослойка в голямата си част е тотално дъно – както като практически умения, така и като интелектуален потенциал.

Хора, лишени от собствена дълбочина,

които няма как да формират и реализират държавна дълбочина на погледа. Хора, които нямат дългосрочен поглед както за обществените процеси, така и за държавата в цялост. Има огромен дефицит на стратегическо планиране както навътре, така и във външната политика.
Във вътрешен план настоящата политическа прослойка има пълно неразбиране на най-голямата криза в обществото ни – образователната и демографската. Те са свързани заедно с географската. Обезлюдяването, от една страна, на малките населени места в държавата, заедно с промяната на етническият облик или заселване на чужденци, от друга, заедно с отсъствието на стабилно, национално отговорно образование от най-ранен етап – началният, са най-дългосрочната и най-сигурна опасност пред националната ни сигурност. Първо като демографски и етнически състав, а впоследствие, средносрочно, и с възможност за териториална опасност. Балансът вече е почти безвъзвратно нарушен. Необходими са още няколко години отсъствие на държавнически подход, след което ще се достигне до точката на необратимост.
Всички останали проблеми в обществото са резултати, следствия.

Основата е тази – проваленото образование,

което води до провала в модела на ценностите в обществото и демографския дисбаланс. Отсъствието на държавна политика и държавен контрол в ключови сектори е другата част на същия проблем. В момента България е държава без държава. Това е държава, която няма контрол нито върху собствените си граници и тяхната неприкосновеност, нито има реални лостове за въздействие върху елементи от обществото, които на практика показват, че са над държавата – във всяка една сфера има такива. Тези слабости винаги изпъкват след като се случи нещо лошо в даден район на държавата или в дадена сфера. Едва тогава тези слабости започват да се обсъждат и да се търси решение. Отново на парче, без дългосрочен поглед.
Една голяма част от тези, които не гласуват, го правят като съзнателен избор и проява на обществена позиция, която осъзнава всичко написано до тук.
Но има и друга голяма част, при това тази, която е в своята най-активна възраст - хората между 18 и 25  години, които са напълно откъснати от процесите в държавата. Хора, които нямат интерес нито от политика, нито от държавни дела, нито осъзнават своята отговорност за бъдещето както на държавата, така и на тези, които ще ги наследят както в училище, а след това и в живота.
За тази голяма група хора между 18 и 25г., както и тези, които идват след тях, отговорност носят всички - целият антиелит, както и производните му обществени фигури. За това носи отговорност и т.нар. интелектуален елит, който също е антиелит. Там са хората, които произвеждат всички продукти на изкуството, които са боклук и без никаква интелектуална стойност. Тези, които създадоха поколение, което не се интересува от нищо преди тях и от нищо след тях.
Тези хора ще са бъдещите полицаи, които ще охраняват реда. Резултатите вече се виждат в тази система.
Тези хора ще са бъдещите лекари, които ще трябва да лекуват моето поколение. Които ще трябва да бъдат педиатри на собствените си деца и едва тогава ще разберат своя провал.
Тези хора ще бъдат бъдещите учители, които ще обучават моите и вашите деца.
Това произведе антиелита - политическия и обществения.

Произведе антидържава и провалено общество
 
И резултатите от матурите по БЕЛ тази година не просто са катастрофа на учениците, въпреки че я представят като успех. Успех е заради занижените критерии, за да бъде по-ниска летвата. Нашата задача е да създаваме по-висока летва. Но това е път, който не може и няма да бъде разбран от антиелита.
А за да бъде преодоляна тази пропаст, за да се обърне посоката, са нужни години труд. За съжаление, нужна е вече направената жертва на едно провалено поколение, което е най-видимия резултат от работата на антиелита.
Всичко друго е вятър и общи приказки.

Фейсбук

Още няма консенсус за Фон дер Лайен

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 114

Масови призиви за оставка на Нетаняху

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 114

Западът вижда в Китай заплаха, а не партньор

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 114

Канзас заведе дело срещу "Пфайзер"

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 114

Без надежда

автор:Александър Симов

visibility 0

/ брой: 114

Между образованието и бедността

автор:Аида Паникян

visibility 2

/ брой: 114

Нормално ли ви е?

visibility 0

/ брой: 114

Политкоректност

автор:Марин Милашки

visibility 1

/ брой: 114

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ