18 Септември 2024сряда16:39 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Датата - 18.09.2024 г.

/ брой: 178

автор:Дума

visibility 60


1502 г. – ХРИСТОФОР КОЛУМБ ДОСТИГА БРЕГОВЕТЕ НА КОСТА РИКА, ПРИ ПОСЛЕДНАТА СИ, 4-ТА ЕКСПЕДИЦИЯ ДО НОВИЯ СВЯТ.

Колумб е генуезки мореплавател и търговец, прекосил Атлантическия океан и достигнал Америка на 12 октомври 1492 г. под флага на Кастилия. Той вярвал, че Земята е по-малка сфера и твърдял, че може да достигне Далечния изток, като пътува от Европа само на запад. При последната си експедиция целта му е намирането на проток, който ще го отведе до п-ов Малака и от там до Индия. Този път успява да оборудва само четири кораба със 150 души екипаж и на 11 май 1502 г. флотилията отплава на запад. При нея той открива остров Мартиника и Централна Америка.


1970 г. – ДЖИМИ ХЕНДРИКС Е НАМЕРЕН МЪРТЪВ В ЛОНДОН.

Той е  е американски китарист, певец, текстописец и продуцент, смятан за най-виртуозния и влиятелен изпълнител на електрическа китара в историята на рок музиката.Поставен е на първо място в класацията на списание „Ролинг Стоун“. Изграждането му като музикант е повлияно от блус-китаристите Би Би Кинг, Албърт Кинг, Ти Боун Уокър и Мъди Уотърс. Той обогатява начина на свирене на рок-китарата с използването на фийдбек, дисторшън и други специални ефекти, подобно на други китаристи като Дейв Дейвис от Кинкс и Пийт Тауншънд от Ху, но дълбокото познаване на блус, соул и ритъм енд блус стилистиката позволява на Хендрикс да достигне до едно уникално звучене и да създаде неповторим собствен почерк. Намерен е мъртъв в хотелската си стая в Лондон. След направената аутопсия, официалната версия за смъртта на Хендрикс е, че е вдишал собственото си повръщано и е починал от задушаване, докато е под въздействието на барбитурати.


1905 г. - РОДЕНА Е ЛЕГЕНДАРНАТА ШВЕДСКА И АМЕРИКАНСКА АКТРИСА ГРЕТА ГАРБО (УМИРА 1990 г.).

Тя е една от най-големите звезди от периода на нямото кино и последвалия го „златен“ период. През 1999 г. Американският филмов институт включва Гарбо като пета подред в класацията си на най-големите жени звезди на класическото холивудско кино. През 1955 година получава почетен Оскар за цялостната си кариера и незабравимите превъплъщения на екрана. Гарбо не желае да споделя нищо от личния си живот, поради което не дава интервюта, не дава автографи, не посещава премиери на филми и не отговаря на писма на почитатели. Прекарва последните години от живота си в почти пълна самота в Манхатън, Ню Йорк, но много пътешества в компанията на близки приятели. Гарбо умира на 84 години от пневмония и бъбречна недостатъчност на 15 април 1990 г.


1911 г. - УМИРА ИЗВЕСТНИЯТ РУСКИ ПОЛИТИК ПЬОТР СТОЛИПИН (РОДЕН 1862 Г.).

Той е виден руски държавен деец – министър на вътрешните работи (от 26 април 1906) и едновременно министър-председател на Русия (от 8 юли 1906 до 5 септември 1911 г. при император Николай II. В периода юли 1907 – септември 1911 г. министър-председателят Столипин провежда консервативна и авторитарна политика, имаща за цел модернизацията на страната и на нейното управление. Тази политика намира солидна поддръжка сред руската буржоазия. През ноември 1906 г. извършва аграрна реформа. Премахната е селската община и изкуственото задържане на селяните в нея. Държавата подпомага селяните да се сдобият със земи чрез посредничеството на Селската банка.

Токът в Южна Европа - до пет пъти по-скъп

автор:Дума

visibility 513

/ брой: 178

Фон дер Лайен ни даде постен и скромен ресор

автор:Дума

visibility 555

/ брой: 178

Единайсет жени в новата Еврокомисия

автор:Дума

visibility 543

/ брой: 178

Атина иска европейско решение за мигрантите

автор:Дума

visibility 536

/ брой: 178

Накратко

автор:Дума

visibility 445

/ брой: 178

Ще се примири ли ЕП?

автор:Кристиан Вигенин

visibility 553

/ брой: 178

Светът по ръба на глобална и ядрена война

автор:Юри Михалков

visibility 550

/ брой: 178

Такса смет или национална криза с боклука?

автор:Барбара Пейчинова

visibility 511

/ брой: 178

Неуредици

автор:Барбара Пейчинова

visibility 534

/ брой: 178

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ