20 Юни 2024четвъртък18:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Симеон Славчев, водач на листата на коалиция „БСП за България“ в Разград: С личен пример ще докажа, че всеки проблем може да бъде решен!

автор:Дума

visibility 1758

Г-н Славчев, обърнахте се с отворено писмо до водачите на листи на политическите партии и коалиции в област Разград с призив всеки да се ангажира, че ще работи за приоритетите на областта, независимо от своята политическа принадлежност. Какъв беше Вашият мотив и какво очаквате?

Обърнах се към всички водачи на листи, за да може чрез диалог да се постигне политически консенсус за решаването на основните проблеми на жителите на област Разград. Всички тези проблеми са надпартийни и е необходим политически консенсус за тяхното решение. Държа да подчертая, че това не е сглобка, това е гаранция, че всички, които бъдат избрани за народни представители от област Разград ще работят в една посока за бързо и ефективно решаване на всеки един от проблемите на жителите на област Разград и така ще има устойчиво и равномерно развитие на всички общини в областта. Дългосрочните и устойчиви решения изискват различен подход в политиката и затова дадох личен пример с отвореното писмо до всички водачи на листи.

Как според Вас може да се постигне политически консенсус, когато партиите са политически противници? Такъв подход по време на предизборна кампания, когато всеки иска да спечели повече гласове, е наистина иноватиен.

Моето разбиране и философията на коалиция, „БСП за България“ е, че хората заемат основно място и всичко трябва да се фокусира и прави за тяхното добруване. Ключовите думи, които бих използвал, са лоялност, чест и морал, инициативност, родолюбие и почтенност. Ако всички стъпим на тези основи и разбирания, няма да имаме проблем да работим за приоритетите на хората. Държавата, това са българските граждани и е крайно време тя да спре да бъде мащеха за своя народ, а да започне да се грижи за него. Давам ви и един конкретен пример - лекарствата почти навсякъде в Европейския съюз за здравно осигурените са безплатни, а в България не е така. Системата с рецетурните книжни е кошмарна, както за болния човек, така и за медиците, фармацевтите, всички по веригата страдат от този хаос. За ТЕЛ-ка бих казал, че е престъпно нехуманна система, която незабавно трябва да се промени. Примерите са стотици. Затова българските граждани нито вярват на държавата, нито на нейната добробамереност. Решение на всеки проблем има, но е необходимо само воля, желание, инициативност и непримиримост за тяхното решаване. Моята цел е да докажа с моите действия, че има различен и ефективен модел на правене на политика, който решава всеки един от проблемите на българите. Не случайно и Апостола на Свободата е казал „Дела трябват, а не думи“. Време е всички ние да изпълним завета на Апостола и да дадем личен пример с нашите дела.

Говорите за приоритети, за неща, които са важни за област Разград в дългосрочен план. Какво имате предвид?   

Общините са наш ключов приоритет и трябва да се развиват равномерно. Необходимо е със закон да се въведе финансовата децентрализация, чрез която 80 % от данъците на общините да остават при тях и местното самоуправление да ги използва ефективно за социални услуги, пътна инфраструктура, изграждане на детски градини, болници и всичко, от което имат нужда хората. Държавата ще трябва да подпомага финансово общините, за да може те да имат добър междуселищен и градски транспорт, добра ВиК инфраструктура, пречиствателни станции и големи инфраструктурни обекти. По-малките населени места са важни за „БСП за България“, защото всеки трябва да има гарантиран достъп до качествена питейна вода, канализация, здравна грижа и да живее в сигурност. Ще продължаваме да отстояваме грижата за всеки човек. Всички говорят за развитието и бъдещето на младите, но не са предприети реални действия за тяхната реализация в родния им край и в родината като цяло. За съжаление, останахме на дъното по доходи и пенсии и мен ме е срам от това, което политиците в последните години допуснаха да се случи с нашите майки, бащи, баби и дядовци, които дадоха живота и труда си, за да има днешна България. Затова основен приоритет на „БСП за България“ е достоен живот на всички в родината. Възрастните хора заслужават достоен живот и изпълнен с удовлетворение и възможност за социално включване. Младите заслужават качествено и достъпно образование, гарантирано лично и кариерно развитие, както и сигурна и добре платена работа, при това в родните си места. За Разград имаме конкретен план за действие и ако получа доверието на жителите на област Разград, още в първите дни на новото Народно събрание ще  се заема с реализацията на този план. А резултатите веднага ще се видят и усетят от всички.  Например, младите хора до 26 години трябва да бъдат освободени от плащане на данък върху доходите. Трябва да се въведе и необлагаем минимум на прага на бедност. От „БСП за България“ предлагаме по 10 минимални работни заплати при раждане на първо дете и 7 минимални работни заплати за второ и трето дете. Така реално ще се справим с демографската криза. Когато има достатъчно добри условия, ще има и ръст на населението и няма да се превръщаме в демографска пустиня, всички населени места ще се развиват равномерно и българите ще остават да работят и да се развиват в България. За да се случи това е необходим коренно различен подход за правене на политика.  Само чрез реални действия ще върнем изгубеното доверие на българите.

Какви други приоритети сте си поставили като задачи за решаване?

Един от основните проблеми на Разград е въздуха. Запознат съм много добре с проблема и заедно с местното самоуправление начертахме конкретен план за неговото решаване. В новото Народно събрание ще предприема всички законови и законодателни действия, с които ще се гарантира ефективната и съвместна работа на местната власт с бизнеса и всички институции, отговорни за качеството на въздуха. Това ще подпомогне всички усилия на кмета на Разград и цялото общинско ръководство за устойчиво решаване на проблема с чистия въздух в Разград. Ключовите думи са диалог и взаимодействие. Цената на водата в Разград е най-висока в цялата страна. Краткосрочното решението е да въведем единна цена за цялата страна за доставката на питейна вода до 3 куб. м. месечно на човек, а да се увеличи цената за тези, които ползват над 3 куб. м. Тоест, да се въведе принципа на солидарност. Това предложение ще внеса незабавно в новото Народното събрание, защото то ще намали драстично цената на питейната вода и ще бъде на достъпна за всички цена. Дългосрочното решение на проблема е да се направят промени в действащите закони за водите и закон за  ВиК услугите, в частта за тарифите и условията на консолидация. Наложителна е обща държавна стратегия, която да вкара ред в нормативната база, в ценообразуването и да се структурира добре обоснована политика за социална солидарност и т.нар. „водни помощи“ за бедните, за която ние от коалиция „БСП за България“ от години настояваме. Цената на водата в Разград е най-висока за страната, защото мрежата е крайно амортизирана и се налага спешна подмяна. Установените загуби по мрежата са около 70 %, което се плаща от хората и е крайно несправедливо. В Разград има над 1500 км водопроводна мрежа и според предписанията на КЕВР отдавна е належащо да бъдат подменени. Необходимия ресурс, за да се подмени цялата ВиК мрежа е около 30-40 млн. лв. и аз се ангажирам за диалог с всички отговорни институции да се подсигурят тези средства, за да може в рамките на няколко години да се подмени цялата ВиК инфраструктура на Разград.  

Какво бихте казали на избирателите?

Гласувайте! Не оставяйте избора на вашето бъдеще в ръцете на другите. Искайте отчетност от политиците – какво са свършили и какво ще свършат. Давайте своя глас спрямо делата на политиците, а не спрямо техните думи. Коалиция „БСП за България“ доказано прави това, което поема като ангажименти и винаги се отчитаме пред всички български граждани за свършеното от нас. Ще спомена някой от най-важните неща, които успяхме да постигнем - безплатни детски градини, безплатни учебници за учениците, увеличаване на минималната работна заплата и увеличение на пенсиите, увеличени ваучери за храна, безплатни лекарства за деца и пенсионери и много други. Затова заставаме пред вас с чиста съвест и ви обещаваме, че ще вървим по пътя на морала и ще правим всичко в интерес на българския народ и родината, така както винаги сме го правили. Предстои ни много работа, затова се обръщам към всички българи с призив да ни подкрепят и да ни гласуват доверие, за да можем заедно да изградим една достойна и горда България, в която всички ние мечтаем да живеем. Всички ние искаме българската земя да ни дава качествена и вкусна храна, да се храним с българска храна, а не с вносна и генномодифицирана. Ще искаме изравняване на европейските субсидии за нашите земеделци с тези на другите европейски производители. Да се скъси веригата на доставки от полето до масата. От години се борим да запазим родното производство. Ще работим за реиндустрализация на България. С добре работеща икономика и индустрия можем   да   изведем   България   сред   първите   места   в   Европа   и   да   я   направи   силна социална   и   индустриална   държава.   Само   така   ще   стабилизираме   България   и   ще постигнем много от нашите цели. За да постигнем всичко това с общи усилия ни е необходимо доверието на българските граждани. Ще   продължа   с   личен   пример   и   морал   ежедневно   да   доказвам,   че   има  работещ, различен  и   ефективен   модел   на   правене на политика, който решава всеки един от проблемите на прекрасната ни родина.

Фалстарт на новото Народно събрание

автор:Дума

visibility 335

/ брой: 115

Опитали да източат 100 000 лева от община Дупница

автор:Дума

visibility 315

/ брой: 115

МВР съветва хората да се барикадират от крадци

автор:Дума

visibility 326

/ брой: 115

САЩ предлагат заем от 8 млрд. долара за 7 блок

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 115

До 4 месеца ясни кандидатите за газ в блок "Хан Тервел"

автор:Дума

visibility 344

/ брой: 115

Хазартът е разплатил 6 млрд. лв. печалби през 2023 г.

автор:Дума

visibility 298

/ брой: 115

Москва и Пхенян обявиха общ враг - Вашингтон

автор:Дума

visibility 377

/ брой: 115

И в Швеция ще има американски войски

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 115

САЩ продават оръжия на Тайван за $360 млн.

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 115

Левите във Франция - втори в проучванията

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 115

Холивудски парламент

автор:Александър Симов

visibility 330

/ брой: 115

Има опасност от гръцки сценарий за България

visibility 367

/ брой: 115

Проблемът с новите лични карти

visibility 294

/ брой: 115

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ