20 Юни 2024четвъртък01:30 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Нинова: БСП ще е единствената лява партия в следващия парламент. Подкрепете ни за мир и социална политика

автор:Дума

visibility 2085

“Здравей, скъпи мой Гоце Делчев,

Здравей, скъпа моя област Благоевград,

Излъчвате толкова сила, енергия, и сте така зареждащи, усмихнати, силни, водещи към успех и победа.

Скъпи приятели, другарки и другари, дами и господа, отново сме на избори, за 6-ти път последните 3 години. Наистина е политическа нестабилност и несигурност за хората. Призвани сме да им дадем обратното – да им дадем перспектива, да им дадем път, да им посочим спокойна, сигурна, достойна България в мирна Европа. И има с какво да застанем пред хората. Имаме поне 2 причини да искаме подкрепа за "БСП за България".

Първата - ние останахме единствената партия, която в последните 10 години не се продаде, не се предаде, не изневери на хората си. Не търгувахме с партията за лична облага, не продадохме интересите на народа си за личен просперитет. Останахме верни до край на това, което обещахме – да работим за хората. И втората причина – направихме го само за 7 месеца, докато бяхме в управлението.

Доказахме, че ние сме автентичната лява, истинската социална и социалистическа партия. В най-голямата криза – започна войната, още не беше отминал КОВИД, удари ни енергийната криза, икономиката забуксува. 

Точно тогава, благодарение на нас в управлението, осигурихме 22 милиарда лева в подкрепа на всеки един български гражданин. Скъпи млади хора, които имате деца, вашите деца вече ходят на детска градина и ясла безплатно. Това е от БСП. Скъпи родители на ученици, вашите деца получават безплатни учебници – това е от БСП. Мили млади майки, втората година от майчинството се увеличи благодарение на нас, а тези от вас които работят и имат деца, плащат по-малко данък – 600 лв. за едно дете и 1200 лв. по-малко ако имат две деца. Това е грижата на БСП за децата, за младите, за съхраняването на България, за борбата с демографската катастрофа, която ни мори години наред.

Искаме да продължим с тази грижа. 

Искаме да ни дадете подкрепа и сила, за да продължим с безплатни лекарства за децата; младите хора до 26 години да не плащат данък за първата работа, която започват, за да стъпят на краката си. Да получавате еднократна помощ при раждане на дете, майките - студентки да получават помощ от държавата, за да могат да учат и да гледат децата си. Грижата за младите хора е основна за БСП.

Ние се изправяме пред хората и казваме: за тези седем месеца, благодарение на БСП минималната заплата на работниците и особено на работещите бедни стана 50 % от средната, а ваучерите за храна 200 лв. Казваме на пенсионерите, че за тези 7 месеца пенсиите се увеличиха с 30 %. Искаме да продължим, защото все още над 500 000 българи са работещи бедни, а миналата седмица бяха обявени новите 960 милионери в България. Неравенствата растат, бедните хора се увеличават, а те са приоритет на единствената лява социална социалистическа партия БСП.

По онова време, в най-голямата криза, направихме така, че България да излезе на първо място по индустриално производство в Европа – нещо, което не се е случвало. Защото подкрепихме икономиката и дадохме пари на фирмите за скъпия ток, и за запазване на работните места. И в същото време запазихме финансовата стабилност на държавата и приключихме с под 3 % дефицит. Сега повече от всякога е време за хора и за партия, които са се доказали, че могат да управляват в тежки времена, а ние го направихме в най-тежките.

Искаме да продължим, на прага и на европейските избори с нова политика в ЕС. Най-накрая България да бъде призната за равна на другите европейски държави и българският народ да бъде признат за равен на другите народи, защото ние сме такива и сме дали много на ЕС и на света и не може нашите земеделски производители да получават по-ниски субсидии от земеделските производители в Европа. Искаме да сме равни. Не може  Германия да си отваря въглищните централи, а да ни карат ние да затваряме нашите и да уволняваме хора от работа. Не може България да изнася въглищата си в Сърбия и в Северна Македония, и да купува обратно от там електричеството. Не може да си затваряме ядрената централа Белене и да си подаряваме реакторите, когато Германия открива 6 нови ядрени централи и ядрената енергия е обявена за зелена. Ето това искаме! Искаме националния интерес да бъде защитен в ЕС и затова ще се борят и нашите кандидати за евродепутати. Подкрепете ги и тях, за да има България едно достойно представителство в Европа.

Имаме много работа, защото има и много кризи. Всяка година се наливат милиони в здравната система, но не се подобрява нито качеството на здравеопазването, нито достъпът до него. Докато не премахнем търговския статут на болниците, нищо няма да се подобри в здравеопазването. Болниците не могат да са търговски дружества и здравето на хората не е търговия. Това е наша основна грижа в следващия парламент.Растат млади и необразовани деца. Бъдещото поколение е застрашено от това и там трябва да свършим много работа. 

Трябва да премахнем принципа „парите следват ученика“, защото така децата ни се водят бройка, а децата ни са бъдещето. Докато „парите следват ученика“, учителите и директорите ще бъдат принудени, не защото искат, да ги водят по списък – отишъл, не отишъл, водят го, за да дойдат парите за тази бройка. Знае, не знае – пишат му тройка, за да не загубят парите за тази бройка. Там е заложен проблемът и този проблем може да се реши като отменим принципа „парите следват ученика“. Ще се боря до край, това е мой личен ангажимент към вас, да има един учебник по един предмет за един клас, и там да пише истината за България, истината за българската история. Да се учат българските класици, да не се подменя съзнанието на децата с всякакви теории и внушения. 

Ние трябва да отглеждаме българчета – достойни, образовани и умни. Съдържанието на учебниците трябва да се опрости. И най-накрая - основна дума в българското образование да стане възпитание, защото образованието върви ръка за ръка с възпитанието на нашите деца.

Искаме да променим земеделието, да възстановим Напоителни системи. Не може да има земеделие без напояване. Парите да не отиват само в зърнопроизводителите, да се разпределят за плодове, зеленчуци, мляко и месо. Да се скъси веригата на доставки. Не може един човек цял ден на полето да се мъчи, да са му черни ръцете, да си продава продукцията за един лев, а прекупвачите по пътя да я доставят до града и да я продават за 10 лева. Губи и производителя, губи и този, който пазарува. Прекупвачът печели всичко – откъде накъде, без да вложи никакъв труд? Хората които полагат труда за българската земя, те трябва да получават достойно възнаграждение. И най-вече българската земя да храни българския народ – имаме прекрасна земя. Не може да продължаваме да ядем 80 % чужда продукция. И затова искаме нашите земеделски субсидии да са равни на тези от Европа. Искаме да се спре безмитния и безконтролен внос от Украйна. Той убива българското земеделие.

Скъпи приятели, много можем да говорим, но не може да има какъвто и да е просперитет без развитие на икономиката. Ние имаме нужда от индустриализация и реиндустриализация, защото нашите предприятия бяха съсипани по време на прехода. По времето в което бяхме в управлението, показахме и другата страна на социалната политика – държавните предприятия бяха оздравени. Не вярвайте на този, който ви каже, че държавната собственост е лоша собственост. Ние оздравихме държавните предприятия – те печелеха, увеличаваха заплатите на работниците, плащаха си кредитите и осигуровките. Държавата има качествена роля в развитието на икономиката и на съществените обществени отношения като инфраструктура, енергетика. Ролята на държавата в тези кризисни времена е ключова.

Енергетиката е един от най-важните сектори и това, което се случва с българската енергетика е недопустимо. Но благодарение на БСП и то в последния ден на този парламент, който си отива, ние спасихме българските семейства от либерализацията на тока от 1 юли, която щеше да доведе до увеличение на цената с 30 % и нямаше да има нощна тарифа. Всичко щеше да е на скъпата тарифа на свободния пазар. Това е благодарение на БСП за всяко българско семейство и домакинство.

Над всички ни, над България, Европа и света, тежи сянката на войната. И тези избори се провеждат в момент на избор между война и мир. Нека всички силно да кажем – не искаме война, искаме мир и ще се борим за това до край! Първото нещо което ще внесем в парламента, още в първите 24 часа на 50-я парламент, трябва да се реши - България няма да изпраща войници в Украйна и не се съгласява западните оръжия да се използват срещу Русия. Мирът е най-голямата човешка ценност. Човешкият живот е най-голямата човешка ценност. Каквото и да се случва нека се обединим като народ, а не като една или друга партия – като народ, който да вдигне високо глас и да кажем, че искаме мир и всички ще се обединим за да не допуснем войнолюбците да вкарат България в тази война.

Мисля че в изминалите години а и особено в последните месеци и година на тази нестабилност, доказахме какво е БСП – не се предаваме, не се продаваме. Когато сме в управлението работим за хората. Искаме да продължим така. Затова подкрепете единствената лява, автентично лява партия доказана във времето, която ще влезе в парламента. Пускат ни много партии двойници. Умишлено се разби политическата система. Умишлено се цели да се разбие вота, да ни откажат от гласуване, да разпилеят гласовете на хората. Не ги слушайте! 

Подкрепете истинските, доказаните, верните, честните и работливи социалисти и партньори в Коалиция „БСП за България“ с номер 24. Нека заедно да постигнем своето желание, своята мечта – достойна България, горд български народ в мирна Европа. Успех, напред и победа!”

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в Гоце Делчев в присъствието на цялата листа на БСП за Благоевград, кмета на Гоце Делчев Владимир Москов и областният председател на партията Валери Сарандев.

Още няма консенсус за Фон дер Лайен

автор:Дума

visibility 394

/ брой: 114

Масови призиви за оставка на Нетаняху

автор:Дума

visibility 402

/ брой: 114

Западът вижда в Китай заплаха, а не партньор

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 114

Канзас заведе дело срещу "Пфайзер"

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 114

Без надежда

автор:Александър Симов

visibility 375

/ брой: 114

Между образованието и бедността

автор:Аида Паникян

visibility 353

/ брой: 114

Нормално ли ви е?

visibility 392

/ брой: 114

Политкоректност

автор:Марин Милашки

visibility 338

/ брой: 114

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ