16 Август 2024петък15:30 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Празникът

Най-красивият спомен на нацията

И в нашата национална памет има нещо, което ни дава правото да не се срамуваме

/ брой: 42

автор:Стефан Продев

visibility 7304

Ние нямаме рицари, трубадури, шутове. Нямаме замъци и шотландски гвардии, турнири на честта и кръстоносни походи. В нашата история не играе нито един Д'Артанян, нито една Изабел дьо Кроа. Великолепието на един карнавал във Венеция или на една корсарска фрегата ни е непознато.
И все пак в нашата национална памет има нещо, което ни дава правото да не се срамуваме, да не се чувстваме бедни. Наистина то не е свързано с клавесини, родови гербове и шпаги, с препускащи карети и трагични дами. Наистина то е много по-различно от целия този сантиментален театър, експлоатиран така безотговорно от филмовата индустрия на Запад, но в никакъв случай не е по-безинтересно. Макар и по-изпълнено с романтиката на състояния и подвизи, възможни само в обстановката на всеобща обреченост. Неговата красота не е скрита в пазвата на някоя мадам Помпадур или в мебелите стил а ла Хенрих IV. Колкото и да звучи невероятно, неин символ са една бяла риза и един черен перчем, увиснали някъде между небето и земята. И онзи червен карамфил, паднал като капка кръв върху калдъръма на България...
Нашата история е немислима без тези трагични символи, както френската например е немислима без овчарската гега на Жана д'Арк. Те я правят не само по-красива, но и по-романтична. Благодарение на тях ние имаме едно чувство повече за свободата и човешката всеотдайност, за всичко онова наивно, но голямо, което роди песента за „Стояна млада войвода”. Без подвизите и легендите на хайдутството българската нация би загубила огромна част от своето историческо самочувствие и от своето емоционално богатство. Без тях тя не би имала и онова безподобно сливане на народната съдба с природата, което я прави единствена. Нима може да се срещне някъде другаде такова уникално поетично наследство като хайдушкия епос, дето човекът и „зелената шумка” умират заедно, дето борецът и „орловият камък” са братя-побратими! Нима има на света друга гора като българската, готова да изсъхне от скръб по юнака. Тук героизмът и фантазията на народа са неделими. Това придава на хайдушкия подвиг една неповторимост, в която реалност и мистика се прегръщат, за да родят българския романтизъм...
България е родена на Агликина поляна...
В нашата история няма турнири, рицари, железни маски. Но това не й пречи да вълнува сърцето. Тя има своите хайдути и това й е достатъчно, за да бъде красива. Нейните вехти войводи, накичени с босилек и люти рани, са нещо изумително. В едно и също време те са отмъстители и борци, поети и мъченици. Славата и съвестта на народа. Онова чисто начало на българското безсмъртие, покрило земята ни с толкова много легенди и бели обесени ризи...

Сборник есета, 1974 г.
със съкращения


Проф. Андрей Пантев:

Светът не е длъжен да знае, ние трябва да помним

На 3 март 1878 г. държавата България възкръсва на европейската политическа карта. Сбъдва се мечтата за Освобождение, за която са се борили и загинали хиляди български книжовници, просветители и революционери.
Тази възвишена идея за възкръсването на българската държава е проява на истински патриотизъм. В нашата история няма само светлина, има и мрак. Има не само героизъм, но и унизително коварство. Ние трябва да помним и отдаваме почит на всички загинали в борбите за Освобождение, а не на онези, които са се криели и пъдели въстаниците, бунтовниците и революционерите от своите домове.
На 3 март дължим признателност, историческа благодарност, синовен поклон на всички онези знайни и незнайни воини, загинали за свободата на България. Дължим им идеята, че не са живели и загинали напразно. Каквото и омерзение да изпитваме от съвременния свят, ние сме особено място на политическата карта на европейския континент. Светът не е длъжен да знае за 3 март, ние трябва да помним този ден. Трябва да се знае, че има хора, които са умирали за това днес да има знаме и химн, парламент и чествания.

Пред БНР


Проф. Пламен Митев:

България нямаше да я има без договора между Русия и Турция

На 3 март 1878 година се подписва предварителен договор, който възстановява независимата българска държава. Дава се възможност за ново развитие на българското общество. Всякакви напъни датата да се вкара в партийно злободневни акценти са несериозни. Българската държава нямаше да я има, ако не беше подписан мирният договор между Русия и Турция.
Русия е поела ясни ангажименти, че бъдещият мирен договор ще бъде изработен с участието на всички заинтересовани сили. Ако Русия не беше обявила войната, ако не беше пролята тази кръв, българите нямаше да получат своята свобода.
Но не съм съгласен с твърденията, че даром сме получили свободата си, ние плащаме много висока цена за нея. Десетки хиляди българи са избити в тила на турската армия като отмъщение за това, че Турция губи войната. По време на войната са загинали между 40-50 хил. наши сънародници.
Обективната историческа истина би трябвало да се прочита каквато се е случила. Историята е силно повлияна от политическите нрави на времето, в което тя се пише. Неслучайно се гледа на историческите занимания като опит за пресъздаване на въобразената история.

Пред Bulgaria ON AIR

Птицевъдите искат да се забрани вносът на украински яйца

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 156

Доган по документи се разделя с ТЕЦ "Варна"

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 156

Производствените цени в селското стопанство спадат

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 156

Украйна може да се откаже от ядрени ни реактори

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 156

Съединените щати не са световен полицай

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 156

Жалба в Гърция за пожара до границата

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 156

Нови версии за атаките срещу "Северен поток"

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 156

Накратко

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 156

Ни чул, ни видял

автор:Аида Паникян

visibility 256

/ брой: 156

Политически цайтнот

visibility 245

/ брой: 156

Пропадането на Източна Европа

автор:Боян Дуранкев

visibility 196

/ брой: 156

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ