21 Юни 2024петък17:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Геополитика

„Файненшъл Таймс“:

НАТО има само 5% от необходимата ПВО за защита на източния фланг

/ брой: 102

автор:Дума

visibility 119

Европа разполага само с малка част от способностите за въздушна отбрана, които са необходими, за да защити източния си фланг, сочат собствените изчисления на НАТО. Те показват мащаба на уязвимостите на Стария континент, пише „Файненшъл Таймс“.
Войната на Русия срещу Украйна показва значението на въздушната отбрана, докато Киев моли Запада за допълнителни системи и ракети, за да защити градовете, войските и енергийната си мрежа от ежедневните бомбардировки.
Но според източници, запознати с конфиденциалните отбранителни планове, очертани миналата година, държавите от НАТО са в състояние да осигурят под 5% от способностите за въздушна отбрана, които се смятат за необходими, за да защитят страните членки от Централна и Източна Европа от пълномащабно нападение.
Високопоставен дипломат от НАТО казва, че способността за отбрана срещу ракетни и въздушни удари е „голяма част от плана за отбрана на Източна Европа от атаки“ и допълни: „И точно сега я нямаме“.
Външните министри на страните членки на НАТО ще проведат двудневна среща в Прага от четвъртък, за да подготвят срещата на върха на ръководителите на алианса във Вашингтон през юли, където укрепването на европейската отбрана ще бъде централна тема.
Някои европейски ръководители и военни представители казват, че Русия може да има способността да нападне страна членка на НАТО до края на десетилетието.
В подробен преглед на отбраната миналата година британското правителство определи „предизвикателството да се защитим… срещу нападение от небесата“ като „най-голямото от над 30 години насам“.
Усиленото използване от Русия на ракети, дронове и силно разрушителни „плаващи бомби“ от времето на СССР в Украйна засилва неотложността на усилията на страните от НАТО да увеличат разходите за отбрана след десетилетия на съкращения на военните бюджети.
„[Въздушната отбрана] е една от най-големите дупки, които имаме. Не можем да го отречем“, коментира втори дипломат от НАТО.
Неуспехът на европейските държави в НАТО през последните месеци да предоставят допълнително оборудване за въздушна отбрана на Украйна показва ограничените наличности на континента от скъпи и бавни за производство системи.
Това доведе до поредица от припокриващи се инициативи за намиране на дългосрочни решения. Миналата година Германия задейства инициативата „Небесен щит“ с десетина други страни членки на ЕС за разработване на споделена система за въздушна отбрана, използваща американска и израелска технология.
Но Франция публично критикува предложението и предложи конкурентна концепция, подкрепена от по-малък брой съюзници.

Таксиджиите нащрек: индийците им взимат хляба

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 116

Алкохолът и тютюнът у нас - най-евтини в ЕС

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 116

24 нови ракетни площадки срещу градушки

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 116

Русия и Виетнам - все по-близки

автор:Дума

visibility 344

/ брой: 116

Шолц търси решение за миграцията

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 116

"Хизбула" заплаши и Кипър

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 116

Още един провал

автор:Деси Велева

visibility 325

/ брой: 116

По-добри времена

автор:Мая Йовановска

visibility 316

/ брой: 116

За късия хоризонт

visibility 272

/ брой: 116

Войната, която пак ни напомня: "Хора, бдете!"

автор:Евгений Белий

visibility 324

/ брой: 116

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ