19 Юни 2024сряда12:33 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Няколко думи

Нагоре е опасно!

/ брой: 105

автор:Ина Михайлова

visibility 2024

Предизборното дежавю върви с пълна сила. МВР по традиция от години тараши ромските квартали (предимно) и си пише червени точки срещу купуването и продаването на гласове. Монтана вчера бе обект на респектиране, преди това по реда си минаха Великотърновско, Шуменско, Варненско, Бургаско... Ще има и още в последните часове преди вота.
Досега сигналите за купуване на гласове минават 200, образувани са и десетки досъдебни производства. Както всеки път досега.
Работи ли властта срещу купуването на гласове? Работи.
Какъв е ефектът от този подход в годините? Очевидно съмнителен, след като порочните практики продължават.
И ще ги има, докато не се разплете веригата до поръчителите.
А искат ли МВР и прокуратурата да я разплетат? Отговорът оставям на вас.
"Нагоре вече е опасно", каза бивш зам.-министър на МВР.
Затова МВР атакува основно криминалния контингент и ромските райони. А там колкото пъти на ден влезеш, толкова рапорта за добре свършена работа ще напишеш.
Историите с пакетите захар, бутилките олио и капачките за буркани, с които се купуват избиратели и се печелят депутатски и съветнически места, са изтъркани вицове. А самото действие "купуване на гласове" е най-мекият вариант на манипулация на изборите.
Кой днес има смелостта да вдигне глава и да погледне нагоре? Не към сателитните чинии в ромските гета, а към партийните централи, дето са монополисти в цели региони, както и към кметовете - феодали, които държат като в менгеме принадлежащите им гласоподаватели.
Не само в ромските квартали на големите градове, а в малките населени места, в които кметът и местният бизнес елит дърпат конците, стават големите маневри с изборните гласове.
Знаете ли как в малко населено място в Родопите някой започва и развива бизнес? С разрешението и одобрението на кмета. Ако кметът даде, ако кметът каже - всичко може. Е, има си цена. И плащането й се проследява до последната "стотинка" (не винаги става въпрос за пари, моля ви).
Свобода на избора ли? Забравете. Искаш бизнес - получаваш бизнес. Но гарниран с ангажимент. Ако не гласуваш "правилно", ако подопечните ти не гласуват както трябва, като едното нищо може да останеш без работа, без бизнес, без доходи. Понякога има и заплахи. Вербални. Дървата за огрев също минаха по реда си в схемата за изнудване и печелене на гласоподаватели. И застъпниците, дето са повече от избирателите в някои секции, добре си знаят работата.
Къде са акциите на МВР срещу представителите на онези политически сили, които обещават: ако ние сме на власт, ще има обществени поръчки за вас? Да не бръкнем и по-дълбоко в клиентелистките обещания от най-високо ниво: предизборно по-високи заплати за университетски преподаватели и здравни работници, дори безлихвени кредити за държавни чиновници...
На този корпоративно-феодален и контролирано-клиентелистки вот трябва да се сложи край. Той обезсмисля изборите. Той тегли избирателната активност все по-надолу и по-надолу. Той демотивира с насажданата мантра, че всичко е ясно, спазарено, договорено.
Единственото лекарство е масово гласуване. Кръстчето "не подкрепям никого" не решава проблема. Само го задълбочава. И увеличава армията от контролирани гласоподаватели, които контрольорите на държавата винаги могат да употребят. Когато искат, където искат, срещу каквото им отърва.

Още няма консенсус за Фон дер Лайен

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 114

Масови призиви за оставка на Нетаняху

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 114

Западът вижда в Китай заплаха, а не партньор

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 114

Канзас заведе дело срещу "Пфайзер"

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 114

Без надежда

автор:Александър Симов

visibility 0

/ брой: 114

Между образованието и бедността

автор:Аида Паникян

visibility 2

/ брой: 114

Нормално ли ви е?

visibility 0

/ брой: 114

Политкоректност

автор:Марин Милашки

visibility 1

/ брой: 114

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ