20 Юни 2024четвъртък00:13 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Корнелия Нинова:

Личната ми кауза е да няма паралелна държава в България

Само БСП не влязохме в сговор със задкулисието и показахме реални резултати в управлението, казва лидерът на социалистите

/ брой: 104

автор:Дума

visibility 178

„Програмата на БСП е основана на две цели. Първата е да продължим социалната програма, която реализирахме по време на управлението, в което участвахме. И втората - последователно, принципно и неотклонно продължаване на борбата с паралелната държава, задкулисието, сглобките." Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в поредицата „Лидерите говорят, стратегиите на фокус” на Радио Фокус.

За изпълнените обещания

„В тази кампания ние сме сред хората с това, което постигнахме по време на управлението. Изпълнихме обещания, които стигнаха до всеки дом, от най-малкото дете до възрастния човек. И те са: ако днес децата ходят на безплатни детски градини и ясли, това е заслуга на БСП. Безплатни учебници за децата - заради БСП. Увеличено майчинство за втората година. Младите хора, които работят в последните 2 години и са си плащали осигуровките, плащат по-малък данък върху доходите си, ако имат деца, за едно дете - 600 лв., за две деца - 1200 лв. На работниците осигурихме ваучери за храна от 200 лв. Минималната заплата, след много тежки битки и предложения в парламента, стана 50% от средната. По онова време увеличихме пенсиите средно с 30%", посочи постигнатото в социалната сфера от социалистите Корнелия Нинова и подчерта: „Всичко това стана възможно, защото излязохме на първо място по индустриално производство в ЕС, т.е. икономиката беше подпомогната спокойно да работи, за да осигурява брутен вътрешен продукт. Искаме това да продължи”, заяви лидерът на БСП и даде пример с конкретни мерки.
„Политиката ни да продължи с получаване на безплатни лекарства за децата до 14 години, еднократна помощ при раждане на дете - практика, която вече се наложи в Европа. Всичко това искаме да подчиним на конкретни, реални, резултатни стъпки за борба с демографската катастрофа. Всички само говорим за тази демографска катастрофа, но ние сме единствените, които правят нещо реално, за да подпомогнем младите семейства и децата. Искаме младите хора до 26 години за първа работа, която започват, да не плащат данък върху заплатата си, за да имат възможност да си стъпят на краката, да правят семейство, да гледат деца”, посочи Нинова.

За образованието

"Колкото и средства да наливаме в образованието, каквото и да правим, докато не премахнем модела „парите следват ученика”, нищо няма да се промени. Този модел води до това, че директори, учители, без да са виновни, са принудени да водят деца като бройка, за да си получат бюджета за бройката. Това категорично трябва да се промени, за да се гледа на децата и на образованието като на бъдещето ни.
Учебниците - неразбираеми са, трудни са, трябва да се опростят. Съдържанието им трябва да се промени, да бъде вътре българската история, българските писатели и класици, да не се подменят факти от историята, тълкувания. Да не се образоват децата в нестандартни и чужди за българина неща като джендър идеология. Един учебник по един предмет за един клас”, коментира лидерът на БСП.

За здравеопазването и кадрите

„Не виждаме нещо да се е подобрило, въпреки че парите, които се наливат в Здравната каса, растат с всяка година", посочи Нинова и на въпроса на водещата - защо, отговори: „Защото е търговия. Защото, докато болниците са търговски дружества, каквото и да се излива там, няма да се оправят нещата. На второ място, най-накрая да се приеме една разумна здравна карта. Да се спре с откриването на нови частни болници, да се разпределят равномерно по страната”, заяви позицията на социалистите лидерът на БСП.
Нинова даде скандален пример: „Онзи ден бях във Великотърновско, там на две общини, 25 населени места има един спешен екип на смяна. Един екип и една линейка на 25 населени места! Хайде, кажете ми, ако на двама души едновременно нещо им се случи - инфаркт, инсулт, как ще реагира този екип, като едното населено място е на 60 км от другото? Няма как”, реагира Нинова. Тя посочи мерките на БСП за кризата с кадрите: обвързване на нуждите в сектора с бройките в училищата и университетите, които подготвят тези кадри. Тези бройки да се заплащат от държавата, т.е. обучението им да е безплатно, но те да имат задължение след това да остават 5 години на работа в страната.
„Незаслужено бяхме ощетени за Шенген. Обидно отношение като към държава втора ръка в Европейския съюз. Ние сме изпълнили ангажиментите си, но поради други причини в Европа, поради вътрешни политически въпроси в Австрия върху нас беше наложено това ограничение. То блокира икономиката. 93% от стокообмена ни с ЕС е по сухопътни граници. Трябва ни Шенген по суша заради икономиката и заради хората. Нашите евродепутати докрай ще се борят за това”, категорична бе Корнелия Нинова.
„Що се отнася до финансовата стабилност и Шенген, да припомня, че по време на управлението, в което участвахме, с тази социална програма от 22 милиарда лева, приключихме годината с дефицит под 3%. Т.е. възможно е да бъдем и социална държава, и да има финансова стабилност", добави лидерът на социалистите.

За чуждите инвестиции и Зелената сделка

„Когато бях министър на икономиката и индустрията, започнахме мащабен план за изграждане на индустриални зони във всеки регион на страната, съобразени с природните дадености, човешките ресурси, защото трябва да има и работна ръка, инфраструктурата - вода, път до тази зона и т.н. Падна правителството и не знам този план дали изобщо се движи”, каза Корнелия Нинова. Тя обаче подчерта, че българските производители остават приоритет за БСП.
БСП е категорична, че Зелената сделка трябва да се преразгледа: „Не може да ни карат да си затваряме въглищните централи, когато Германия открива наново затворените вече. Не може да изнасяме нашите въглища в Сърбия и Република Северна Македония, там да произвеждат електричество и ние да го купуваме обратно. Защото е добавена стойност и работни места. Това всичко остава при съседите, а те не замърсяват ли? Замърсяват. И ние след това да  купуваме скъпо електричество и да освобождаваме хората от работа в Маришкия басейн. Не е справедливо, не бива и не може”, категоричен бе лидерът на БСП.
Тя оспори и залитането в крайности по Зелената сделка: „Да се дават земеделски земи за фотоволтаици е пагубно за селското стопанство. Не биваше да се прекратява проектът “Белене” и да се подаряват реакторите на Украйна. Ядрената енергия е обявена вече за зелена от Европейската комисия. Франция открива шест нови ядрени централи. Нашите управляващи в Сглобка приключиха “Белене” и подаряват готово оборудване. Ето неща, които трябва да се коригират”, заяви Нинова.

За войната и мира

В разговора за Украйна лидерът на БСП изрази тревогата си от опасността войната в Украйна да се разрасне: „На това трябва да се противопоставим по всякакъв начин, защото човешкият живот е най-ценното нещо. На второ място са катастрофалните последици за икономика, за енергетика, за социални системи, за доходи. Така че всички усилия трябва да се съсредоточат върху търсене на мирен изход от тази война”, категорична бе Корнелия Нинова.
В отговор на репликата, че според официалната позиция войници в Украйна няма да се изпращат, тя каза: „Така, както няма... Нямаме доверие на служебното правителство и на Сглобката. Служебното правителство е на ГЕРБ. ГЕРБ са готови на всичко за спасяването на кожата на Борисов. И затова предложихме единственото смислено и точно решение, което може да успокои целия народ. А то е да се свика Народното събрание на извънредно заседание”, заяви лидерът на социалистите и добави: „Нали затова променихме Конституцията, да има работещ парламент. Един ден да ни свикат в Народното събрание да вземем решение - няма да изпращаме войници в Украйна. Това е, и всичко ще си дойде на мястото. Но защо не го свикват? Имам риторичен въпрос, трети ден настояваме. Нали сме в кампания, всеки ден се срещаме с десетки, стотици хора. Много са притеснени хората, просто недоверието е голямо и с това можем да спрем този проблем. Е, не искат да го свикат, това буди въпроси”, реагира Нинова. По думите й разрешението да се използват западни оръжия в Украйна за нападение на територията на Русия е ескалация на войната, това не бива да се случва.
„Настояваме това да бъде обсъдено и решено в Народното събрание. Никое правителство в парламентарна република не може да взима самостоятелно тези решения, още по-малко пък служебно, чиято работа е само да организира изборите”, настоя Корнелия Нинова.
„Прекратяване на паралелната държава и на задкулисието”, така лидерът на БСП Корнелия Нинова отговори на въпроса за личната си кауза: „Всичко е обвързано в някакви зависимости, обществени поръчки, кражби, сговори. Това е мрежата, която задушава България. Това е мафията, която отнема енергията на хората и на България. И това е и най-тежката битка, защото ние я водим вече десет години, много ни костваше. Личната ми кауза е някой ден да си кажем: Няма паралелна държава в България. Всичко се решава на официално ниво, институциите работят, хората са доволни, не се крадат пари от обществения ресурс, всичко се връща там, където трябва. Това ми е мечтата”, каза на финала на разговора Корнелия Нинова.

Още няма консенсус за Фон дер Лайен

автор:Дума

visibility 394

/ брой: 114

Масови призиви за оставка на Нетаняху

автор:Дума

visibility 402

/ брой: 114

Западът вижда в Китай заплаха, а не партньор

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 114

Канзас заведе дело срещу "Пфайзер"

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 114

Без надежда

автор:Александър Симов

visibility 375

/ брой: 114

Между образованието и бедността

автор:Аида Паникян

visibility 353

/ брой: 114

Нормално ли ви е?

visibility 392

/ брой: 114

Политкоректност

автор:Марин Милашки

visibility 338

/ брой: 114

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ