20 Юни 2024четвъртък01:11 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

Левият избирател няма да сгреши в своя избор

Защо Ваня Григорова и Мая Манолова са обречени на провал и не могат да влязат в следващия парламент?

/ брой: 103

автор:Събина Петканска

visibility 669

Политическият проект на Ваня Григорова и Мая Манолова – "Солидарна България", който създадоха след дистанцирането им от БСП, а след това и с напускането на Левицата, е обречен на провал по много причини.
Ще споделя няколко от най-важните, поради които смятам, че Ваня Григорова и Мая Манолова няма да могат да влязат в следващия парламент.
1. Ваня Григорова - Мая Манолова вече не се асоциират с БСП и не се ползват от авторитета, организацията и структурите на БСП. А точно обратното - те са конкуренти на партията и работят срещу БСП. Това прави кандидатурите им незначителни и незабележими. Още повече, освен че се противопоставиха на БСП, Ваня Григорова влезе в груба конфронтация с Корнелия Нинова. Няма ги програмата, структурата, организацията и личностите на БСП, които да работят за тях и да ги легитимират пред обществото. БСП работи за своите избраници за националния и европейски парламенти.
2. Скандалното и изненадващо напускане на Ваня Григорова - Мая Манолова на Левицата.
С изненадващото напускане от Ваня Григорова – Мая Манолова на Левицата поради незадоволени лични авторитарни амбиции, с изпадането в неловко положение на председателя на Левицата Костадин Паскалев и на целия екип, който беше работил за тях на местните избори, Ваня Григорова - Мая Манолова ясно и категорично се делегитимираха като алтернатива на лявото. Ясно показаха, че проектът им задоволява само техните лични и то авторитарни амбиции. Това няма как да не бъде видяно и разбрано и да не отблъсне левия избирател.
3. Грубият и агресивен тон най-вече на Ваня Григорова към всички и за всичко. Трудно скриваната некомпетентност за проблемите на България в много сфери и области на обществения живот. Акцентиране само върху доходите на фабричните работници и пренебрегването на всички други сфери и професии на съвременното общество. Все едно сме в 19-20-ти век на масов физически труд във фабричното производство. Очевидно непознаване на структурата на съвременното общество, неговата организация и начини на функциониране и истинските проблеми в България. Непокритото самочувствие и авторитарен уклон, показван с честото използване на АЗ. Явна липса на идеология, програма, екип, организация и симпатизанти.
4. Открито силни антиевропейски позиции.
Силните антиевропейски позиции на Ваня Григорова - Мая Манолова ги поставят в пряка конкуренция най-вече с "Възраждане" и Левицата. Където Мая Манолова – Ваня Григорова трудно се различават от Левицата, от една страна. А от друга страна, трудно могат да надвикат "Възраждане" в антиевропейската им риторика за неприемане на еврото и дори за излизане от ЕС на България.
В същото време ляво ориентираните избиратели, които са за европейското развитие на България като пълноправен член на ЕС, които са мнозинство от левите избиратели, е съвсем логично да стигнат до извода, че най-добрият избор за тях е БСП, а не Левицата и още по-малко Ваня Григорова - Мая Манолова.
5. Различна е средата - на възможно най-неподходящия избор на ПП-ДБ на Васил Терзиев и на ГЕРБ на Хекимян за кандидати за кметове на София, като противници на Ваня Григорова, което да насочи много избиратели към нея.
На предстоящите избори ще се покаже категорично, че на местните избори в София не се е родила звезда, както написаха някои журналисти.
Няма го възможно най-неподходящия избор на кандидат за кмет на София от ПП-ДБ в лицето на В. Терзиев, който отврати и отблъсна десния и либерален избирател в София. И изборът на ГЕРБ на Хекимян, който не успя да консолидира избирателите на ГЕРБ. Което пък доведе до гласуване за Ваня Григорова като ново и непознато лице на много десни избиратели и на много симпатизанти на ГЕРБ.
Така Ваня Григорова след като ГЕРБ и ПП-ДБ нямаха подходящи кандидати за кмет на София, като представител на следващата най-влиятелна партия в София - БСП, на практика остана единствена алтернатива за избор на кмет на София.
Затова успехът на Ваня Григорова за кмет на София не е толкова личен, колкото на БСП и на това че ПП-ДБ и ГЕРБ издигнаха възможно най-неподходящи кандидати.
6. Историята на Мая Манолова до сега: Предложението й на Пеевски за председател на ДАНС, които доведе до едногодишни протести и падане на правителството на Орешарски. Участието й в изборната афера "Костинброд". Напускането на БСП и ставането й на омбудсман с помощта на ГЕРБ. Противопоставянето й на ГЕРБ и кандидатстването й за кмет на София. Участието й в дясното сдружение "Ние идваме". Участието й в Левицата, а след това изненадващото напускане на Левицата. Участието й в "Солидарна България" с Ваня Григорова.
Анализ и изводи са излишни, народът има много поговорки за такива случаи. Левият избирател не може да не си направи изводите и да стигне до логичните решения.
7. Историята на Ваня Григорова: израснала и наложена като обществено разпознаваема личност като синдикалист от синдиката "Подкрепа". Синдикат, който беше създаден от Тренчев като конкуренция на КНСБ с история и амплоа за проевропейска насоченост и политика.
Смяната на амплоато и кандидатстването й за кмет на София от БСП и Левицата. Разграничаването от БСП с остри и груби критики към Нинова. Скандалното и неочаквано напускане на Левицата, след претенции за еднолично управление на Левицата и създаването на собствен политически проект.
Въпреки по-кратката политическа история на Ваня Григорова, тенденцията е ясно видима и доста нелицеприятна.
8. Трезвата преценка на всеки ляв избирател, че гласувайки за Ваня Григорова - Мая Манолова, гласът му ще бъде изгубен и 90% от гласовете ще отидат за други, включително и за десни и националистически формации и само 10% от гласа му ще отиде за леви формации като БСП.
9. Последователната политика на БСП в последните над 10 години като единствена алтернатива на ГЕРБ. Растящият авторитет на БСП особено след провала на сглобката и най-вече на ПП-ДБ и превръщането на БСП все повече в единствената партия, която може да обедини около себе си политическите сили, които са за смяната на модела "ГЕРБ".
Поради изброените и много други причини, поради неволното сравнение от левия избирател между БСП и "Солидарна България" на Ваня Григорова - Мая Манолова – неминуемо за огромното болшинство от леви избиратели, предизвестеният избор ще е за БСП, а не за Ваня Григорова - Мая Манолова. И това прави невъзможно преодоляването на 4-процентната бариера от "Солидарна България" за влизане в следващия парламент.
Затова се обръщам към левите избиратели и симпатизанти да гласуват за БСП с бюлетина номер24 за националните избори и за изборите за европарламент.

Още няма консенсус за Фон дер Лайен

автор:Дума

visibility 394

/ брой: 114

Масови призиви за оставка на Нетаняху

автор:Дума

visibility 402

/ брой: 114

Западът вижда в Китай заплаха, а не партньор

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 114

Канзас заведе дело срещу "Пфайзер"

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 114

Без надежда

автор:Александър Симов

visibility 375

/ брой: 114

Между образованието и бедността

автор:Аида Паникян

visibility 353

/ брой: 114

Нормално ли ви е?

visibility 392

/ брой: 114

Политкоректност

автор:Марин Милашки

visibility 338

/ брой: 114

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ