23 Юни 2024неделя21:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Корнелия Нинова: Няма да позволим изпращане на войници в Украйна. Вече внесохме такова решение в парламента

автор:Дума

visibility 1387

„На срещите ни хората поставят най-много въпроса за войната и страховете за войната растат в цялата страна. Затова ние предложихме Народното събрание да вземе решение - България няма да изпраща войници в Украйна и няма да разреши западни оръжия да се използват за цели срещу Русия. Внесли сме го като решение. Това ще е първото нещо, което ще направим в първия ден и на новото 50-ото Народно събрание. И ще бъдем гарант за хората, че няма да допуснем България да бъде въвлечена във война“.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването „Лице в лице“ на bTV.

Тя посочи, че гласове на разума вече се чуват от Европа, като Италия, които казват, че няма да изпращат войска и не разрешават да се използват западни оръжия на територията на Русия.

„За нас моралът и достойнството в политиката са водещи. Останахме единствените, които защитаваме тези ценности, защото през всичките години не участвахме в сглобки, договорки и задкулисие. И това, което обещахме на хората преди избори, по време на управлението го изпълнихме – силната социална програма, безплатни детски градини и учебници, увеличение на пенсиите , на майчинството и на мининалната заплата.“

По думите ѝ хората са изморени от избори и предпочитат да имат стабилност и сигурност, а не отново избори. Те са разочаровани от липсата на морал в политиката и от това, че са били подведени, че ще стане промяната.

Според Нинова позицията на България в ООН за Сребреница не трябва да се променя в последния момент, особено  от служебен кабинет, който трябва просто да прави избори.

„Главчев трябва да отговори само на един въпрос – кой го накара. Защото той няма кураж да вземе самостоятелно това решение. Някой го накара, просто трябва да каже кой – дали е Борисов, защото той слуша единствено него“, посочи лидерът на БСП.

Корнелия Нинова обясни, че социалистите не са присъствали на извънредното заседание на Народното събрание, тъй като в дневния ред не са били включени предложените от тях точки да не се изпращат воиници в Украйна и да не се използват западни оръжия на територията на Русия.

За Нинова изходът от политическата криза е експертно надпартийно правителство -  без политически лица и партийни лидери, с програма, със срок за действие и с пълен контрол от парламента.

„Тръгнат ли отново да се сглобяват партии, ще влезем отново в политическа криза. В коалиции няма да влизаме. Червена линия за нас е моделът „ГЕРБ“ и Борисов. Връщането на Борисов като премиер е най-лошият вариант за България. Това означава отново връщане назад на последните места по всичко и на първите по корупция, по смъртност, по демографска катастрофа“, коментира Нинова.

Тя подчерта, че съвместното управление на БСП с ПП и ДБ не е било сглобка, а мнозинство и правителство с ясна програма, споразумение и разделение на отговорности.

„Аз, като министър на икономиката, нося отговорност и се гордея, че България беше на първо място по индустриално производство в Европа. БСП носи отговорност за социалното министерство – 22 млрд. лв. достигнаха до хората в най-голямата криза. А сега – 9 месеца се карат кой министър на кого е, къде го е договарял – по манастири, по кабинети, в скута“, изтъкна Нинова.

Тя коментира, че в доклада на ДАНС за 2023 г. не е прочела нищо ново.

„Има констатации, че има много болници в големите градове и неправилно разпределение в страната. Добре, но само констатации не стигат. Защо няма мерки? Например – ние предлагаме да не се разкриват повече частни болници докато се направи Здравна карта за цялата страна. Защо не ни подкрепиха в парламента – защото има много лобистки интереси. Констатира се, че няма аптеки в страната. Защо не се приемат нашите предложения, когато даваме решения? Имало горска мафия и се сече гората – факт. Като предложихме само държавните предприятия да могат да секат, пак се отхвърли“, коментира още лидерът на БСП.

Нинова постави въпроса за корупцията. „Фандъкова и Борисов да обяснят на хората в „Люлин“ защо нямат къде да паркират и се бият за паркоместа, а някакви 170 души паркират навсякъде с издадени от тях карти  без пари. Искаме да се огласят поименно тези привилегировани . Защо всички си плащат , а тези богоизбрани не? Като са кандидати в лидерски район да тръгнат по улиците да обясняват, ама не със 7 души охрана с джипове – а да ходят като мен и да отговаря на въпросите на хората“, категорична бе тя. 

Според нея липсата на справедливост във всяко отношение най-много разочарова хората.

„Например, в разпределението на доходите – крайно бедни, над 500 000 под прага на бедност, и онзи ден обявиха нови 900 милионери в България. Това показва отваряне на ножицата на неравенствата. В здравеопазването – в София има 40-50 болници, между Павликени и Сухиндол – на 26 населени места има един екип, същото е в Световрачане и Войняговци. Това разделение и тези два свята, в които живеем, във всяка сфера могат да се видят. Нашата борба е да върнем справедливостта“,  посочи Корнелия Нинова.

В заключениe тя се обърна към избирателите: „Не ви излъгахме. Винаги сме ви били верни, не се сглобихме задкулисно. Направихме всичко, каквото можахме за вас, когато управлявахме. Подкрепете ни с №24 за „БСП за България“."

БНБ алармира за бум на фалшиви столевки

автор:Дума

visibility 323

Таксиджиите нащрек: индийците им взимат хляба

автор:Дума

visibility 1168

/ брой: 116

Алкохолът и тютюнът у нас - най-евтини в ЕС

автор:Дума

visibility 1049

/ брой: 116

Русия и Виетнам - все по-близки

автор:Дума

visibility 1296

/ брой: 116

Шолц търси решение за миграцията

автор:Дума

visibility 1084

/ брой: 116

"Хизбула" заплаши и Кипър

автор:Дума

visibility 1045

/ брой: 116

Още един провал

автор:Деси Велева

visibility 1283

/ брой: 116

По-добри времена

автор:Мая Йовановска

visibility 1150

/ брой: 116

За късия хоризонт

visibility 1124

/ брой: 116

Войната, която пак ни напомня: "Хора, бдете!"

автор:Евгений Белий

visibility 1169

/ брой: 116

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ