19 Юни 2024сряда23:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Снимки БТА

Личности

Клаудия Шейнбаум - първата жена президент на Мексико

Тя не крие българското си потекло и се гордее с него

/ брой: 107

автор:Таня Глухчева

visibility 198

61-годишната Клаудия Шейнбаум стана първата жена президент не само в Мексико, но и в цяла Северна Америка. При това е представител на левицата. Макар краят на вота да бе предизвестен - месеци наред тя водеше в социологическите проучвания, едва ли и най-големите оптимисти са вярвали, че ще изпревари кандидатката на опозицията с цели 30%.
Коя е Шейнбаум и

защо е толкова обичана от народа

Родена е на 24 юни 1962 г. в Мексико насред бурни години, в които студентите и партизанските организации искаха да разтърсят перфектната управленческа диктатура на Институционно-революционна партия. Неслучайно се самоопределя като "дъщеря на поколението 1968 г.", ангажирано в студентските протести. Родителите й също са били във вихъра на тези вълнения.
Внучка е на еврейски бежанци от България и Литва. Дядо й по бащина линия е българин, комунист по убеждения, който бяга от родината, преследван от фашисткия режим. До голяма степен това предопределя личните й политически убеждения, от които днес се ръководи.
"У нас се говореше за политика сутрин, обед и вечер", разказва Клаудия в биографична книга, озаглавена "Клаудия Шейнбаум, президент". Майка й - Ани Прано, биоложка, е била изгонена от университета заради участие в студентското протестно движение през 1968 г.
Израснала в семейство, където непрекъснато се говори за

социална справедливост, достойно заплащане, човешки права

Клаудия поема по пътя на политиката.
Без да бъде лидер, Шейнбаум се проявява като усърдна активистка, дори и по времето, когато е бременна с дъщеря си Мариана, родена през 1988 г.
"Тя винаги беше готова да се впусне в някаква дейност. Да участва в митинги преди всичко", спомня си Гийермо Роблес, учил заедно с нея в магистърска програма. По-късно завършва и аспирантура, изкарва специализация в Калифорния, САЩ, където се научава да говори свободно английски език.
Влиза в политиката с настоящия президент Андрес Мануел Лопес Обрадор, който е бил кмет на мексиканската столица от 2000 до 2006 г. В местната администрация той й поверява екологичните въпроси, които са стратегически в един мегаполис с девет милиона жители. Шейнбаун по онова време е в основата на изграждането на второ ниво на околовръстната магистрала, което допринася за намаляване на задръстванията по тази пътна артерия в Мексико. Шейнбаум обособява специални ленти за автобуси и велоалеи.

Става кмет на мексиканската столица

в периода 2018-2023 г.
В хетерогенното мексиканско общество, в което има много неравенства, именно една потомка на евреи от Европа подема лозунга на досегашния президент "бедните на първо място", визиращ между другото дискриминираните коренни общности.
"Идвам от едно еврейско семейство и се гордея с моите баба и дядо и с моите родители", неведнъж е казвала Шейнбаум.
Има някои спорни моменти, докато е била градоначалник. Нейните противници я обвиняват, че по време на КОВИД-пандемията е управлявала ситуацията като учен и без ограничителни мерки. Тогава в столицата бе регистриран най-висок в цялата страна процент на смъртните случаи - 442,1 на 100 000 души. А Мексико беше четвъртата най-засегната от коронавирус страна в света.
По време на предизборната кампания за президентския пост Клаудия Шейнбаум обяви през ноември м.г. сватбата си с Хесус Тариба, младежката й любов, която тя открила чрез Фейсбук през 2016 г.
Шейнбаум има и първи брак. Съпругът й Карлос Имас е основател на лявата Партия на демократичната революция. От този брак се ражда дъщеря й. Тя освен това приема като свое дете и доведения син на Имас.

Предизвикателствата като държавен глава

Клаудия Шейнбаум е изправена пред редица предизвикателства като президент. Един от основните проблеми е голямото социално неравенство, от което произлиза и увеличаващата се престъпност. Мексико, подобно на други латиноамерикански страни, има лош имидж заради наркокартелите, отвличанията и убийствата (най-вече на журналисти и жени).
Кампанията за последните президентски избори бе определена като "най-кървавата" в историята на страната заради убитите 39 кандидати за различни държавни постове. Двама намериха смъртта си в деня на вота.
Според световни политически анализатори заставането на жена начело на Мексико е с цел намаляване на убийствата на млади момичета и жени (статистиката сочи, че средно десет биват убивани на ден). Дали това ще стане? Засега подобни изгледи са доста оптимистични. След като стана ясно, че Шейнбаум е спечелила, на следващия ден бе убита кметицата на малкия град Котия в Мичоакан. Въоръжени лица простреляли на улицата 19 пъти Йоланда Санчес и бодигарда й...
"Вярвам, че ще успее", споделя пред ДУМА представителят на маите от полуостров Юкатан Марко Руланди. "Тя е умна и беше най-добрият кандидат", категоричен е той.

Още няма консенсус за Фон дер Лайен

автор:Дума

visibility 394

/ брой: 114

Масови призиви за оставка на Нетаняху

автор:Дума

visibility 402

/ брой: 114

Западът вижда в Китай заплаха, а не партньор

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 114

Канзас заведе дело срещу "Пфайзер"

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 114

Без надежда

автор:Александър Симов

visibility 375

/ брой: 114

Между образованието и бедността

автор:Аида Паникян

visibility 353

/ брой: 114

Нормално ли ви е?

visibility 392

/ брой: 114

Политкоректност

автор:Марин Милашки

visibility 338

/ брой: 114

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ