20 Юни 2024четвъртък02:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Емил Хумчев:

Фонд за Родопите ще спре обезлюдяването на региона

Доказали сме, че спазваме обещанията си към хората, затова спокойно ги гледам в очите и разговарям с тях, категоричен е водачът на листата на „БСП за България" в 22-ри МИР-Смолян

/ брой: 100

автор:Ина Михайлова

visibility 305

ЕМИЛ ХУМЧЕВ е роден през 1975 г. в Златоград. Възпитаник е на СПТУ по туризъм в Смолян. Бакалавър е по "Организация и управление на туристическото обслужване" и магистър по "Мениджмънт на хотелиерската и ресторантьорската дейност" от Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград. Работил е в частния сектор. Бил е общински съветник в Златоград. От 2019 г. е председател на Общинския съвет в Златоград. По-рано, в продължение на година и половина, е бил заместник областен управител. През 2022 г. е областен управител на Смолян по време на служебното правителство. Член е на НС на БСП от 2006 г., а от три години е в Изпълнителното бюро. Семеен, с двама сина.

"Демографският въпрос трябва да стане държавен приоритет"

- Г-н Хумчев, какви са очакванията Ви за вота "две в едно", защото прогнозите са за ниска избирателна активност?
- Даваме си сметка, че хората бяха излъгани няколко пъти. Дадоха доверието си на партии, които предизборно обещаваха, а след това направиха различни неща и не отговориха на очакванията им. От срещите ни по места се убедих, че те се интересуват от бъдещето на България. И в същото време се опасяват отново да не бъдат излъгани.
"БСП за България" има ясна програма. Ние сме последователни, доказали сме, че изпълняваме това, което обещаваме.
Надявам се хората да отидат да гласуват, защото е изключително важно. Ако не го направят, ще оставят някой друг да реши бъдещето на децата ни, бъдещето на Смолян и региона, бъдещето на България. Затова се обръщам към тях: „Гласувайте! Гласувайте и подкрепете тези, които са доказали, че стоят зад обещаното!"
- Кои са акцентите във Вашата кампания и какви проблеми споделят хората?
- Водим изключително позитивна кампания. Навсякъде говорим за това какво сме направили и какво ще направим. Правим го с гордо вдигната глава и без притеснения. Виждаме се с хората очи в очи, защото, участвайки за кратко в управлението, изпълнихме голяма част от това, което бяхме заложили като намерения. Така правим и сега.
Срещаме се с хората и казваме какво предлагаме. Нашата програма и нашата визия за развитието на България и на областта са ясни и конкретни, направени на базата именно на разговорите ни с хората в Смолянско. Надявам се да ги убедим.
Всички, които живеем в Смолян и областта, сме обезпокоени от продължаващата тенденция на обезлюдяване на населените места. Сериозна тревога будят безработицата и най-вече ниските доходи. Хората са обезпокоени за здравето си, защото, отивайки да се лекуват, трябва да плащат от джоба си. А много хора в нашата област нямат тази възможност. Притеснени са за своите деца, за бъдещето им и дали ще могат нормално да ги отгледат, дали те ще получат добро образование и здравеопазване. Затова е необходима държавна подкрепа, особено за област като нашата, защото районът е труден. БСП е категорична - демографският въпрос трябва да стане държавен приоритет.
- Ако Ви изберат за народен представител, какво ще направите, за да спрат негативните процеси на обезлюдяване и ниски доходи в Смолянска област?
- Веднага трябва да започне дебатът за развитието на област Смолян. За това как държавата ще подкрепи региона. В програмата ни сме записали, че трябва да се създаде Фонд за развитие на Родопите и в частност за област Смолян. Защото без такъв фонд, в който да има средства за подпомагане на малкия и средния бизнес, и хората, живеещи тук, да имат редица привилегии, няма да може да се справим. Такива райони трябва да бъдат подкрепени от държавата. В противен случай тенденцията с безработицата, ниските доходи и обезлюдяването ще се задълбочава. Затова сме категорични, че веднага трябва да започне този дебат, да търсим по-широка подкрепа за развитието на областта чрез създаването на такъв фонд.
Искам накратко да посоча по-важните регионални приоритети за „БСП за България". А те са, освен създаване на национален Фонд за развитие на Родопите, подобряване на пътната инфраструктура в област Смолян, ремонт на свлачището при с. Тикале, рехабилитация на пътя Смолян-Рудозем, ремонт на пропадналото трасе при с. Широка лъка, околовръстният път на Рудозем и връзката с пътя за граничния пункт, околовръстният път на Чепеларе, рехабилитация на пътя Девин-Доспат.
В сферата на здравеопазването нашите приоритети са премахване статута на търговски дружества на болниците, цялостна подкрепа за областната болница за оборудване, привличане на кадри и модернизация. Болниците в Мадан и Златоград трябва да бъдат „защитени болници" като здравни заведения в отдалечен район. Нужна е подкрепа за създаване на адекватно медицинско обслужване в малките населени места, ДДС на лекарствата да стане 9%. Настояваме за безплатни лекарства за всички деца до 14 години и за хората над 75 години.
За нас е изключително важно и качественото образование. Затова предлагаме бюджетно финансиране само за държавни и общински училища, един учебник по един предмет, подкрепа за всички учебни заведения на територията на Смолянска област - иновативни технологии, материална база, отдих и спорт на децата, увеличаване на стипендиите за студенти и др.
- С какви аргументи убеждавате хората да гласуват за „БСП за България" и за Вас като водач на листата?
- Наред с приоритетите за областта, смятам, че познавам проблемите във всяка община, във всеки район. Имах възможността да бъда областен управител и съм запознат изключително добре с тях. Тези проблеми стоят и с днешна дата. Знам веднага какво трябва да започнем да правим, за да ги решим. Говоря спокойно с хората, защото съм помагал на много наши съграждани, които са имали нужда. Ще го правя и занапред. Хората могат да бъдат сигурни, че в мое лице ще намират подкрепа по всички важни теми и проблеми от всякакво естество. Не се притеснявам от работа. Имам силата и енергията. С моя екип, с партията, която представлявам, ще използваме всеки ресурс, за да може област Смолян да излезе от застоя, в който се намира.
- Представете накратко листата с кандидати за народни представители на „БСП за България" за област Смолян.
- На тези избори БСП се явява с напълно обновена листа и с представителство от всички краища на областта. Втори в листата е Петър Каварджиев - студент във Ветеринарно-медицински факултет при Тракийския университет. Следват Севдалин Хъшинов - от с. Баните, Николай Люнчев - от Девин, Ина Михайлова - заместник главен редактор на вестник ДУМА, от Мадан, Валентин Колаклиев - от Смолян, от гражданската квота. На седмо място е Марина Хаджииванова от село Малево, община Чепеларе, следвана от Недялка Митева от с. Триград, община Девин. В листата на коалицията за Европейския парламент са двама представители на Смолян - Иван Френкев - на десето място, и Рабие Кьосева - на петнадесето.
- Какво послание искате да отправите към хората. Защо е важно да гласуват?
- Искам да кажа на хората да не се отчайват. Надежда има и тази надежда се изразява в техния вот. Всеки глас е важен, всеки човек е важно да заяви какво мисли за развитието на областта, населеното място, защото сегашните избори ще определят посоката за следващите четири години.
Гласувайте! Гласувайте със сърце и душа за това, което е най-близо до Вас и може да Ви помогне, но и с разум. Вижте програмите на всички партии и преценете кой изпълнява своите обещания.
Гласувайте с бюлетина №24, за да можем да реализираме всичко това, което сме заложили като намерения и приоритети за Смолянска област.

Още няма консенсус за Фон дер Лайен

автор:Дума

visibility 394

/ брой: 114

Масови призиви за оставка на Нетаняху

автор:Дума

visibility 402

/ брой: 114

Западът вижда в Китай заплаха, а не партньор

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 114

Канзас заведе дело срещу "Пфайзер"

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 114

Без надежда

автор:Александър Симов

visibility 375

/ брой: 114

Между образованието и бедността

автор:Аида Паникян

visibility 353

/ брой: 114

Нормално ли ви е?

visibility 392

/ брой: 114

Политкоректност

автор:Марин Милашки

visibility 338

/ брой: 114

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ